2014-12-16

Någonting verkar ha gått sönder...

Någonting verkar ha "gått sönder" på de finansiella marknaderna den senaste tiden. Den "panikbotten" på aktiemarknaderna som vi fick i oktober följdes av ett rejält börsrally upp till rekordnivåer för de amerikanska indexen och högsta nivån sedan år 2000 på den svenska börsen. (Minns ni den? IT-bubblan med efterföljande krasch.)

Under tiden som detta börsrally pågick försämrades dock situationen på många vis. Oljepriset fortsatte att falla, liksom valutorna för många länder. Framförallt oljeexporterande länders valutor drabbades, t.ex. Ryssland. Även börserna i oljeländer föll. Kinas börs drabbades däremot av en mindre spekulationshysteri. I USA försämrades situationen kraftigt för skifferoljebolagen och deras obligationer.

Sedan drygt en vecka bär det neråt igen i full fart på börserna - se diagram hos Cornucopia idag. Nedgången är nu betydligt snabbare än vad den var i september-oktober.

Och som sagt verkar något ha "gått sönder". Panikåtgärder börjar sättas in, nu senast att Rysslands centralbank chockhöjer sin styrränta från 10,5 till 17 procent. Detta är den största enskilda höjningen sedan Rysslands kris 1998. Att centralbanken höjde räntan med en procentenhet så nyligen som 11 december hjälpte föga och frågan är hur länge den senaste chockhöjningen kommer att ha effekt. Som jag skrev häromdagen går Ryssland nu mot valutakris, budgetkris och BNP-kris. Vi är dock inte ännu i den akuta fasen, utan detta är bara början. I längden kan det leda till en politisk kris i Ryssland.

Nu kommer vi förstås framöver också att få se vilka hedgefonder, banker med flera aktörer på de finansiella marknaderna som har exponering mot Ryssland. Eller vilka som har exponering mot amerikanska oljebolags skräpobligationer. Eller mot Grekland, vars börs kraschade förra veckan och vars statsobligationer nu drabbas av stigande ränta och inverterad avkastningskurva. Eller vilka som sitter på "fel sida" av valutaspekulationer. Då kan den finansiella smittan spridas vidare. Håll i hatten!

Fast under tiden fortsätter våra svenska bostadsrättspriser uppåt till nya rekordnivåer. Ännu har inte den finansiella smittan nått dit.

10 kommentarer:

  1. Ryska börsen faller också kraftigt. Hade planerat köpa lite svenska aktier denna vecka men avvaktar något. Sålde alla förlustaktier förra veckan för att minska skatten på tidigare sålda vinstaktier. Tror fler resonerar som mig just nu.

    Vänliga hälsningar

    Nanotec

    SvaraRadera
    Svar
    1. Faller ryska börsen kraftigt räknat i USD eller RUB, och vilka skillnader har det för Ryssarna? Eller spelar det mindre roll nu när de ryska internationella bolagen inte kan behålla sin internationella position pga sanktioner?

      Radera
  2. Och hur kommer den fallande kronan påverker bankerna i Sverige? Varje år behöver dem låna en massa pengar från den inter-bank marknaden : http://www.riksbank.se/Documents/Rapporter/POV/2014/2014_1/rap_pov_artikel_2_140306_eng.pdf

    SvaraRadera
    Svar
    1. Än så länge inget större problem - vår krona måste falla betydligt mer för att det ska bli problem för våra banker. Värre för oss i Sverige just nu är spridningseffekterna från krisländerna.

      Radera
  3. Tycker allt verkar fungera normalt. Lite billigare bensin till stadsjeepen bara, men det klagar man ju inte på.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sverige har än så länge klarat sig bra - kriserna har ännu inte smittat oss.

      Radera
  4. Det du inte nämner är - vem sitter på alla motparts kontrakt på oljan?? Är dte bankerna? Tänk att få $60 och vara tvungen att sälja för $100?? Läste nånstans att de 6 största bankerna på Wall St (minns kanske fel??) sitter på mer än 3 biljoner dollar i derivat på råvaror, mestaparten av detta må väl vara i olja??? Jag är rädd att det här kan utlösa en ny finanskris a la 2008 men nu är bankernas exponering större, balansräkningarna större, komplexiteten större etc.?

    Eilertrules

    SvaraRadera
    Svar
    1. Äsch, Fed har ju varmkört sedelpressen i flera år. De här bortfallen täcks upp utan ens ett extra styrelsemöte.

      Dessutom sitter ju nu amerikanernas löne- och sparkonton som säkerhet för dessa derivat i USA, så vem äger egentligen problemet? Inte Wall Street i alla fall.

      Radera
    2. Anonym2014-12-16 16:16: Det finns många saker jag inte nämnt, och motpartskontrakt på olja är definitivt intressanta, liksom för alla olika finansiella tillgångar och valutor som rört sig kraftigt den senaste tiden.

      Radera
    3. Studerar man cftc.gov som på veckobasis publicerar innehav i terminer och optioner ser man att det är storbankerna (sk. swap dealers) som innehar den stora KORTA positionen i olja medan den långa innehas i huvudsak av de stora fonderne (alltså vanligt folks pensioner och sparande). Storleksordningen på bankernas korta position är i dagsläget ca 350 tusen kontrakt, alltså 20 miljarder dollar ($60/fat), och då skall man veta att denna position har byggts de senaste fem åren för i snitt $95-100/fat och var som störst i somras med drygt 500 tusen kontrakt, så lite vinster har plockats redan...

      Radera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.