2016-01-17

Nytt steg i räntevansinnet i Japan

I förra veckan köpte Japans centralbank företagsobligationer till negativ ränta (-0,03 procent) för första gången. Vansinnet med negativa räntor sprider sig därmed gradvis vidare. Uppenbarligen kan det drivas mycket längre än vad någon sansad bedömare någonsin hade kunnat tro. Och baksmällan kommer att bli värre ju längre det hela drivs.

2016-01-15

Oljepriset kraschar under 2008 års botten!

För drygt en vecka sedan kraschade oljepriset (Brent) under de 36 dollar per fat som noterades som lägst i december 2008. I skrivande stund ligger priset på Brentoljan runt 29 dollar per fat, vilket är första gången på tolv år som oljepriset är under 30 dollar per fat. (Klicka på diagrammet nedan för att förstora det.)
Detta kommer att ställa till ännu större problem för världens oljeproducenter (och i viss mån för andra energislag), som jag skrivit om förut.
I den sistnämnda artikeln från oktober 2014 skrev jag följande (när oljepriset låg på 85 dollar per fat).
Följande prisnivåer beräknas enligt Wall Street Journal ett antal oljeutvinnande länder behöva för att få balans i sina statsbudgetar:
  • Iran $140
  • Venezuela $121
  • Algeriet $121
  • Nigeria $119
  • Ecuador $117
  • Irak $106
  • Angola $98
  • Saudiarabien $93
  • Libyen $90
  • Kuwait $75
  • Förenade Arabemiraten $70
  • Qatar $65
Ryssland räknar i sin statsbudget med ett oljepris på 100 dollar per fat.

Vi kan alltså konstatera att ett antal länder kommer att få stora problem med statsfinanserna, utöver de eventuella problem de redan har.
Och nu är oljepriset såpass mycket lägre - det kommer snart att bli en akut situation för många av dessa länder. Och Norge:
Sammantaget kommer alltså Norges näringsliv att drabbas dels av minskad oljeproduktion, dels av minskade olje- och gasinvesteringar. Vi kan alltså förvänta oss sjunkande BNP och det är svårt att se något som skulle vända situationen, förutom ett stigande oljepris.
Högst upp på norska Dagens Næringsliv ser jag krigsrubriken "Så mange norske oljejobber har forsvunnet" och hashtaggen #oljesmellen. Sedan augusti 2014 handlar det om cirka 28000 jobb som försvunnit i den norska oljebranschen.
"Kuttperioden vil foregå frem til selskapene ser bedring i oljepris og underliggende markeder. Med en oljepris på 30 dollar fatet er det foreløpig lite stabilisering i sikte."
Och därunder nästa krigsrubrik "Prisen på Nordsjøolje falt under 29 dollar fatet". Hos NRK konstaterar en analytiker att "Nå er nesten ingenting på norsk sokkel lønnsomt".

Och DN.no säger att 2016 kan bli ett vanskligt år för plånboken för norrmännen och kommer med goda råd hur man kan leva snålare. Ett grundproblem för Norge är att det finns så stor skuldsättning i samhället, på grund av deras enorma bostadsbubbla. Denna skuldsättning kommer att slå hårt när ekonomin backar på grund av lågt oljepris.

2016-01-14

Apropå granskningen av Kommunal

Jag läste (som ni säkert också gjort) Aftonbladets föredömliga granskning av fackförbundet Kommunal. Här är några saker som slår mig:
  • Varför har inte missförhållandena uppmärksammats tidigare, utan först nu när de nått helt orimliga proportioner? Varför har inte revisorerna för Kommunal reagerat? Dags för Aftonbladet att börja ställa frågor till revisorerna också!
  • Det har på ett flagrant sätt brutits mot utskänkningstillstånd. Krogen Metropol Palais torde snart bli av med sitt utskänkningstillstånd, vilket är detsamma som döden för en krog. Det lär då bli ännu större förluster. Eftersom Lyran Konferens (som driver krogen) för att undvika insyn drivs som handelsbolag faller betalningsansvaret tillbaks på Kommunal (vilket hade kunnat undvikas med ett aktiebolag som kan försättas i konkurs).
  • Kommunals kassör Anders Bergström tjänade närmare 1,5 miljoner förra året, vilket motsvarar drygt 120 000 kronor i månaden. Svinaktigt mycket pengar! Till råga på allt får de "fringe benefits" i form av privata gratisvistelser på förbundets konferensanläggning. Hur kan Kommunals lågavlönade medlemmar stå ut med att deras förbundsstyrelse tjänar så grova pengar och har sådana förmåner? Och styrelsemedlemmarna måste vara fullständigt samvetsbefriade om de går med på att tjäna så mycket jämfört med de lågavlönade de representerar. Härmed uppmanar jag Kommunals medlemmar att göra revolution!
  • Kassören lämnar nu Kommunal (men kvitterar ut ett saftigt avgångsvederlag på nästan två mille). Men hur är det med övriga styrelseledamöter? De kan knappast ha varit okunniga om alla de missförhållanden som avslöjats.
  • Tillägg: Det kommer mer! Kommunals styrelse och andra affilierade (t.ex. ledande socialdemokrater såsom utrikesminister Margot Wallström) får attraktiva lägenheter i Stockolms innerstad genom Kommunals och Byggnads fastighetsbolag Polstjärnan. Korruption på hög nivå! Jag har för mig att jag läst om detta redan för några år sedan, men ingen förändring har uppenbarligen skett sedan dess. Nu ser Byggnads också ut att bli indragna och jag gissar att det finns lika mycket korruption att redan ut där.