tag:blogger.com,1999:blog-3752737353398599600.post2656067745475486741..comments2024-03-06T07:58:03.231+01:00Comments on Flute-tankar: Laga brunkålen själv!flutehttp://www.blogger.com/profile/13161312380873849956noreply@blogger.comBlogger4125tag:blogger.com,1999:blog-3752737353398599600.post-8145567738417362462011-01-25T00:24:20.041+01:002011-01-25T00:24:20.041+01:00Fischer-Tropsch-verk går i Sydafrika som köpte upp...Fischer-Tropsch-verk går i Sydafrika som köpte upp tekniken ett tag efter andra världskriget pga handelsstopp bland annat. De rullar och går med vinst, så potential finns nog. Kolla in http://www.sasol.com de tillverkar huvuddelen av dieseln i Sydafrika /j.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3752737353398599600.post-34941230187786637902011-01-21T20:45:49.786+01:002011-01-21T20:45:49.786+01:00Flute,härligt med hemlagat. Idag avnjöts den näst ...Flute,härligt med hemlagat. Idag avnjöts den näst sista påsen nässlor i form av en fantastiskt god nässelsoppa med hackade ägg.Att den dessutom är nästan gratis gör ju inte saken sämre. Tips: plocka nässlorna i slutet av april när de är som finast. SKÖLJ VÄL,det är minsann inte bara vi människor (eller åtminstone en del av oss) som gillar nässlor.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3752737353398599600.post-3623796019890117102011-01-20T18:36:15.436+01:002011-01-20T18:36:15.436+01:00Här kommer ett grymt brunkålsrecept:
Skär brunkåle...Här kommer ett grymt brunkålsrecept:<br />Skär brunkålen i önskad storlek, bryn noggrant helst i ankfett. Häll upp den brynta kålen i en kastrull, tillsätt mörk sirap, farinssocker, en skvätt ättika, salt och peppar. Koka försiktigt under lock (rör om emellanåt) i ca 2h, smaka av. <br />Lägg upp kålen i syltburkar (medans den fortfarande är varm), platta till kålen högst upp och täck med ankfett. Stäng burken ordentligt och kyl. Håller 6 månader, minst. Avnjut med en god korv typ weisswurst el turinger. Låt väl smaka!Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3752737353398599600.post-79408196022367925802011-01-20T17:47:28.054+01:002011-01-20T17:47:28.054+01:00Åfyfan, det där såg inte gott ut... där försvann m...Åfyfan, det där såg inte gott ut... där försvann min middagsaptit. Jag trodde att brunkål var en speciell sorts växt, ungefär som blomkål - men det är alltså marinerad vitkål? Nåväl, det är inget jag tänker äta. Pizzasallad på vitkål kan däremot vara OK.<br /><br />Brunkål leder mig osökt in på homofonen brunkol, som i 40-talets Tyskland användes för att tillverka bland annat dieselolja. Det vore intressant med ett inlägg som behandlar Fischer-Tropsch-processen och dina gissningar kring dess och liknande processers potential för att tillverka syntetiska bränslen.Carl Johan Hallhttps://www.blogger.com/profile/13918735189767797231noreply@blogger.com