2008-07-07

Boprisfallet påbörjat

Som jag skrivit redan i november och september förra året, så befinner sig den svenska bostadsmarknaden i den största bubblan någonsin. De senaste kvartalen har vi dock sett ett tydligt trendbrott, där priserna vänder skarpt neråt. Här kommer nu en uppdaterad graf och prognos.
De siffror jag tittar på är fastighetsprisindex småhus från SCB, justerade för prisinflationen (KPI). I kronor räknat har priserna legat ganska stilla de senaste två kvartalen, men inflationen har ju, som de flesta säkert märkt, varit hög, och därför har realpriserna sjunkit. Observera hur skarpt trendbrottet är!
Fallhöjden ner till botten från 1990-talet är enorm, och därför står min prognos kvar, nu när vi tycks ha passerat toppen. Inflationsjusterade fastighetspriser för småhus kommer att falla med minst 55% för riket och minst 65% för Storstockholm, räknat från toppen år 2007. Betänk också att excesser på uppsidan oftast följs av excesser på nersidan. Därför räknar jag med att priserna faller en bra bit under 1990-talets nivåer, även om jag inte är lika säker på det.
Tidigare har jag ju inte närmare nämnt hur scenariot kommer att utspela sig, men bilden har klarnat något nu.
  1. Riksbanken har höjt reporäntan och tänker tydligen fortsätta med höjningar, eftersom deras uppdrag är att hålla prisinflationen mätt med KPI runt 2%. Att sen prishöjningarna beror på externa faktorer i forma av höjda mat- och bränslepriser bryr de sig inte om, och det är ju helt i linje med det uppdrag de har. Visserligen borde riksdagen ändra Riksbankens mål, men det är en annan historia. Det kommer troligen också att göras, men troligen alldeles för sent, om jag känner politikerna rätt.
  2. Prishöjningarna på mat och bränsle gör att folk får mindre pengar över till bostaden.
  3. Bankerna har dragit öronen åt sig vad gäller att ge lån. De kastar inte längre lånepappren efter alla som besöker dem, utan kräver numera såna saker som kontantinsats och kanske till och med borgenär. Gapet mellan bankernas bolåneräntor och reporäntan har också ökat det senaste året, helt enkelt därför att det är dyrare för bankerna att finansiera lån.
  4. Vi verkar stå inför en kraftig lågkonjunktur, med ökande arbetslöshet som följd. Just nu letar många företag efter ny personal med ljus och lykta, men situationen kommer att se annorlunda ut om ett halvår.
  5. Stockholmsbörsen har fallit mer än 35% på knappt ett år och ser inte ut att vända neråttrenden än. Detta gör att många har sett sitt sparkapital minska rejält.
Vart vi är på väg kan vi ju också ana genom att titta på kurvan för inflationsjusterade bostadspriser i USA, som toppade tidigare än oss. Observera den lilla uppåtknixen på den kurvan i slutet av 2006. Risken finns att Sverige också får en liten uppåtknix på kurvan efter sommaren (det brukar alltid bli så). Många "analytiker" kommer då att blåsa faran över, men sen börjar det riktiga fallet!

Många kallar mig pessimist, men jag anser att jag är realist. Bättre att vara beredd på att det kommer hårda tider framöver än att det kommer som en överraskning. Om det inte blir så som jag förutspår, så blir jag bara glad. Blir det som jag förutspår är jag både mentalt och ekonomiskt förberedd.

5 kommentarer:

  1. Du har exakt samma syn på den ekonomiska utvecklingen som jag.

    /LasseMan

    SvaraRadera
  2. Visst finns det fallhöjd, men man kan ändå inte igorera räntans påverkan på bopriserna. Under större delen av 90-talet låg reporäntan mellan 7-9 %. Det är svårt att se att räntan kommer att nå dessa nivåer under lågkonjunkturen 2009-2010.

    SvaraRadera
  3. Flute, du resonerar bra, men kanske lite väl pessimistiskt.

    1. För det första: det verkar nu så att Riksbanken har höjt räntan för sista gången inom denna räntehöjningscykel. Det förutspår flera ekonomer och det antyds också av vissa uttalanden från RB. Nästa år borde bli räntesänkning(ar) istället.

    2. För det andra:
    SBAB har inte krävt mindre egen insats än andra banker, så där 10-20% av fastighetens värde.
    Men det är klart, sjunker våra bostadspriser med 20% eller mer, ja, då är vi där!

    SvaraRadera
  4. Visst verkar det som om Riksbanken kommer att sänka räntan, men samtidigt kommer säkert räntespreadarna att öka (alltså t.ex. skillnaden mellan reporäntan och bolåneräntor). Bankerna kommer att bli mer och mer ovilliga att låna ut pengar. Det kommer att ställas mycket högre krav för att få låna. Fast jobb, goda marginaler, osv. Med en lågkonjunktur kommer färre att uppfylla dessa krav.
    Vad gäller SBAB säger jag inte att de har krävt mindre kontantinsats än andra banker. Både de och andra banker har krävt alldeles för liten kontantinsats när bostadspriserna nått upp till riktiga bubbelnivåer. Att det inte varit ovanligt med sådana saker som amorteringsfria lån är också allvarligt.

    SvaraRadera
  5. Nu måste jag bara skriva, idag på nyheterna pratar regeringen om att införa garanti för villa ägare som inte kan betala sina lån, det är det värsta jag har hört, regeringen verkar göra allt för att unvika att fastighetspriserna faller, låt de som har tagit stora lån och inte kan betala ansvara för sina misstag, varför ska skattebetarlarna finansiera dumma beslut.

    SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.