2008-11-12

SvD har förstått oljerapporten, DN verkar ha missat den

Jag kollade runt lite vad gammelmedia säger om dagens IEA-rapport.

SvD har förstått och har en riktigt bra artikel, där man bl.a. skriver "Med dagens oljepriser är det svårt för oljebolagen att hitta lönsamma projekt.". Exakt - oljepriset måste som jag sade i förra inlägget upp över $100/fat för att de flesta nya projekt ska bli lönsamma.

Att Aftonbladet och Expressen missat rapporten förvånar inte. Även DN verkar dock helt ha missat IEAs rapport och får därmed minuspoäng för att ha missat en av de viktigaste händelserna angående en av de största av världens framtidsfrågor. Den tidigare seriösa tidningen DN går allt längre i sin "aftonbladisering".

Inte heller på svt.se kan jag hitta något om IEAs rapport.

Förvånansvärt nog säger di.se inget om IEA-rapporten idag, trots att de var tidigt ute med att uppmärksamma den då delar läckte ut för någon vecka sedan. di.se fokuserar istället på förväntningarna inför den rapport som kommer imorgon från IEA angående efterfrågan i ett kortare tidsperspektiv och även att oljepriset idag fortsatte att sjunka ner till $56/fat.

2 kommentarer:

  1. Kanske inte ändå. Nivån 100 USD/fat för att finansiera nya källor är ju baserat på läget under topperioden då kostnader för riggar och personal var astronomiska. Idag är läget ett annat, jag har inga siffror men kostnaden för att exploatera nya fält har definitivt sjunkit och kommer att sjunka än mer.

    Old Man River

    SvaraRadera
  2. Intressant synpunkt. Jag ska ha det i åtanke framöver.

    Men glöm inte det som jag nämnt tidigare, om bristen på riggar och personal, som Matthew Simmons har påpekat. Frågan är om riggarna rostar i takt med minskningen av efterfrågan, eller snabbare, eller långsammare? Detsamma gäller pensionsavgångarna bland personalen.

    SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.