2009-01-04

Gissningar om 2009 (del 1)

Eftersom andra gör det får väl jag också göra det. En summering av trender som jag ser komma under det nya kalenderåret och lite gissningar om vad som kan hända. Det är tyvärr ingen munter lista
  1. Volatilitet kommer nog att bli ett av de viktigaste orden inom ekonomin under 2009. Så gott som alla finansmarknader har gjort hejdlösa rörelser under 2008 och de lär nog fortsätta att göra det i år, p.g.a. alla faktorer jag radar upp nedan. Var beredda på "oväntade" rörelser!
  2. Deflation blir också ett ord på modet. Med krympande globala kapitalresurser kommer priserna på så gott som allt troligen att falla, förutom i länder med svaga valutor, se punkt 6 nedan. Men när vi som minst väntar oss det kan inflationen komma tillbaka, men kanske inte förrän 2010.
  3. Oljepriset gjorde en makalös resa upp och ner under 2008. Oljan är en av de mest centrala handelsvarorna i den globala ekonomin och dess pris påverkar i längden priset på så gott som allting. Som återkoppling påverkar efterfrågan oljepriset kraftigt. Att säga något om vad som kommer att hända under 2009 är ytterst svårt. Efterfrågan lär fortsätta att minska rejält med den kris vi är i. Detta i sin tur kompenseras av att många stora oljeexportörer är stadda i oåterkalleligt fallande produktion, exempelvis Mexiko och Norge. Låga oljepriser gör med största sannolikhet att det investeras mindre i ny oljeproduktion för att ersätta den som faller bort. Grundfrågan för oljepriset blir därför hur nedgången i efterfrågan matchas mot produktionen. Dessutom finns alltid många osäkerhetsfaktorer som kan orsaka plötsliga spikar uppåt i oljepriset. T.ex. om kung Abdullah av Saudiarabien avlider - han fyller 85 i år. Eller om det hettar till runt Iran. Vi har inlett detta år med ett stigande oljepris runt 40-47 US-dollar per fat. Jag tänker inte ens försöka mig på att förutsäga oljepriset mer exakt under året förutom att det kommer att fladdra omkring rejält någonstans i intervallet 20-150 dollar per fat.
  4. Federal Reserves styrränta i USA kommer troligen att ligga kvar nära 0%. Risken är överhängande att andra centralbanker (ECB, BOE, Riksbanken) tvingas följa efter och sänka till näranollränta. Många andra bedömare, bland dem SEB:s Robert Bergqvist är inte främmande för den tanken.
  5. Däremot kommer många krisländer att tvingas höja sina styrräntor till tvåsiffriga procenttal i desperata försök att försvara sina valutor. Ukraina, Island och Ungern är redan där, till exempel. Jag återkommer framöver till fler krislandskandidater här på bloggen.
  6. Vi kommer att få se flera svagare länders ekonomier kollapsa, i linje med vad jag sade under punkt 5. Ukraina, Lettland, Island, Ecuador, Bulgarien, Rumänien, Pakistan, Indonesien, m.fl.
  7. Rysslands gasleveranser till Europa kommer att fortsätta vara en av de hetaste nyhetsgenererarna under året, efterhand som det uppstår betalningssvårigheter bland mottagarna. Gazprom stängde av leveranserna till Ukraina häromdagen och nu rapporteras det fallande gastryck i många köparländer, t.ex. Bulgarien, Rumänien, Ungern och Polen. Troligen på grund av att Ukraina nallar av förbipasserande gas. Krismöte i Tjeckien blir det på måndag.
  8. USAs kris kommer att förvärras ytterligare. Den nya presidenten Obama och Federal Reserve kommer att ta till fler och fler desperata åtgärder, men det blir tyvärr bara pengar i ett svart hål.
  9. Industriproduktionen kommer att sjunka kraftigt över så gott som hela världen. Det framåtblickande ISM-indexet i USA har fallit till lägsta nivån sedan 1948. Kinas tillverkning sjönk för femte månaden i rad och lär fortsätta att göra det, allteftersom efterfrågan från USA och Europa krymper. Eurozonens inköpschefsindex sjönk till nytt bottenrekord. Sveriges inköpschefsindex föll i december för sjunde månaden i rad till rekordlåga nivåer. Det finns tyvärr inga ljuspunkter någonstans vad jag kan se. Följderna blir ökad arbetslöshet och en fortsatt global nedåtspiral.
Sådär, nu har jag klarat av en bunt med punkter. Jag återkommer med fler delar i följetongen.

Uppdatering 2009-01-09: Nu finns en del 2 av mina gissningar, med punkterna 10 t.o.m. 24.

5 kommentarer:

  1. Skönt med någon som ser nyktert på saker och ting...

    SvaraRadera
  2. Vad tror du om de svenska fastighets priserna, jag har med stor förvånning börjat se prishöjningar igen speciellt i Göteborg, där situationen är mest osäker och konjukturen stark vikande, vad är det som händer?

    SvaraRadera
  3. Det var den bästa och mest trovärdig tanke jag läst. Får mycket större respekt för detta än någon spå-kärring på nån bank. Tack!

    SvaraRadera
  4. Mauricio, det är förmodligen en tillfällig effekt och kanske endast lokalt.

    i sthlm ser det annorlunda ut.

    Prisutveckling i Stockholm senaste veckan: -1.46%
    Prisutveckling i Stockholm senaste 4 veckorna: -2.92%
    Prisutveckling i Stockholm senaste halvåret: -12.81%
    Prisutveckling i Stockholm senaste 12 månaderna: -14.28%

    http://hempris.se/statistics.php

    SvaraRadera
  5. För dystert och oljefrågan är för svår för dig Flute. sorry to say.

    SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.