2009-02-17

Stora rörelser idag...

Inte bara på aktiebörserna. Stockholmsbörsens OMXSPI-index föll -4,47% med bankaktierna på slaktbordet och USA:s S&P500-index föll -4,56% vilket ju är ganska stor rörelser, men som jag nämnde i förra inlägget så var det lite mer tumultartat i Ryssland, där börserna föll 9,4% och stoppades under en timme.
  • Räntorna på längre amerikanska statsobligationer handlades ner rejält - en flykt till "säkerhet" hos investerarna. Se diagrammet ovan. Tur i oturen för Obama, som därmed kan låna billigare för att finansiera sitt nyunderskrivna räddningspaket.
  • Guldet började runt tvåtiden i natt att stiga våldsamt, från redan höga 940 USD/oz till runt 970. I svenska pengar blir det rekordhöga 275 kronor per gram. Silvret följde med till drygt 14 USD/oz, vilket blir cirka 4 svenska kronor per gram. Extrem flykt till säkerhet kallas sånt. Strunt samma att guldet inte ger någon utdelning, bara pengarna är säkra.
  • WTI-oljan föll idag runt 6% till under $35 per fat. Här lär de som jag nämnde för några veckor sedan som började lagra miljontals fat med olja för att spekulera i stigande priser få det ganska svettigt just nu!
Men de mest uppseendeväckande rörelserna var i valutor. Den svenska kronan försvagades mot euron med 1,74% till nu senast 11,14 SEK/EUR. Euron i sin tur försvagades med 1,6% mot amerikanska dollarn och därmed föll kronan nästan 3,6% mot dollarn. Kronans och eurons fall mot dollarn kan ju förklaras med att Moodys rapport om de västeuropeiska bankernas lån till Östeuropa skapat oro för de europeiska valutorna. Men dollarn stärktes till och med mot den japanska yenen.

Vi har nu sett en relativt lugn period ett tag, men nu verkar riktig oro komma tillbaks på de finansiella marknaderna. Och det finns ju mycket att oroa sig för... lån till Östeuropa, brittiska krisbanker, budgetunderskott lite här och där, för att bara ta några exempel.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.