2009-02-03

Svenska och danska kronor och räntor och så euro

Sverige och Danmark har tagit olika vägar vad gäller sina valutor. Båda länderna har som bekant kronor och har inte gått över till euron. Medan den danska kronan är kopplad till euron genom den europeiska växelkursmekanismen ERM 2 så har den svenska kronan ingen koppling. Det märks också på hur den svenska kronan som liten valuta fluktuerar mycket mer än t.ex. euron mot dollarn. Igår rapporterades t.ex. att "Kronan försvagades mot euron med sex öre till 10:69 kronor. Mot dollarn försvagades kronan med sju öre till 8:33 kronor."Som synes av diagrammet ovan så betalade man fram till början av september 2008 nånstans 9,30-9,50 svenska kronor för en euro. När så finanskrisen körde igång på allvar försvagades kronan mot euron så att man tidvis har fått punga ut med strax över 11 kronor för en euro. I skrivande stund står euron i 10,76 kronor. Det innebär att kronan tappat cirka 13% mot euron. Allt för att vi har en liten "skvalpvaluta" som inte känns attraktiv för investerare i kristider. Visserligen gynnar teoretiskt sett en svagare krona våra exportföretag, men i en global kris där världshandeln över huvud taget sjunker kan man fråga sig hur mycket det är värt.

Den danska kronan däremot har legat stabilt på cirka 7,45 DKK/EUR hela tiden - lyckliga dem, kan man tycka. Men danskarna har drabbats av något annat - titta på diagrammet nedan över styrräntorna för Danmarks nationalbank (röd), Europeiska centralbanken (blå) och Sveriges Riksbank (grön):
Danmarks nationalbank blev alltså tvungna att höja sin styrränta i början av oktober för att försvara den danska kronans värde mot euron, när ECB och Sverige istället sänkte sina räntor för att lindra finanskrisens verkningar. Trots att den danska styrräntan sänkts i tre steg sedan dess ligger den fortfarande en bra bit över ECBs styrränta, som ju också sänkts under tiden. Det högre ränteläget i Danmark syns också på interbankräntorna - danska 3-månaders CIBOR låg idag på 3,9317% medan svenska 3-månaders STIBOR idag låg på 2,023%. En rätt saftig skillnad, tycker jag. Detta är alltså det pris Danmark får betala för sin starkare valuta.

Nu höjs röster i Sverige för att vi ska gå med i eurosamarbetet. Företagarnas vd Anna-Stina Nordmark Nilsson argumenterade i förra veckan i SvD Brännpunkt för euroanslutning. Ekonomiprofessorn Harry Flam, som lett arbetet med Studieförbundet Näringsliv och Samhälles rapport om tio år med euron publicerade samtidigt en debattartikel i DN där han pushar för svensk anslutning till euron. Det är så dags att gå med nu, när eurosamarbetet i sig knakar i fogarna (vilket bl.a. Cornucopia skrivit bra om).

Hursomhelst så kan inte Sverige gå med i eurosamarbetet omedelbart, eftersom ett blivande eurolands valuta ska vara med i ERM i två år först enligt reglerna. Därmed tvingas de svenska euroförespråkarna vänta in de fortsatta effekterna av finanskrisen innan de får sin vilja igenom.

2 kommentarer:

  1. Samtidigt är vissa tveksamma till att Euron överlever överhuvudtaget. Jag är skeptisk. Var inte räntan i Euroländerna lägre under högkonukturen? Vi hade förmodligen likt Irland och Danmark haft en ännu större fastighetsbubbla.

    SvaraRadera
  2. Jag tycker det här med valutan är en mkt svår fråga och har väl kanske inte riktigt bestämt med vilken fot jag står på. Mycket för och emot och svårt att säga vad som är bäst.

    Jag tror nog mer på "sunda" pengar, ni som hängt med vet nog vad det innebär.

    Ska man ha en egen valuta för devalvera för att öka exportmöjligheter, njaa jag vet inte.. Kan vara så att man biter sig själv i svansen istället för att företagen får effektivisera för att hålla sig konkurrenskraftiga. Visst hjälper det i ett kort perspektiv, men njaa är tveksam till denna metod. Kanske var det detta som gjorde att vi låg efter de andra under ett tag efter 70-talet. Vi vände väl skutan runt 95 om jag inte missminner mig?

    Jag vill nog ha ett mer stabilt och globalt pengasystem. Ska vi titta på lite längre sikt så är jag tveksam till papperspengarna varaktighet överhuvudtaget.

    Att hålla på och trixa med valutorna hit och dit ungefär som en aktiekurs, njaaa. Pengar ska i mina ögon vara värdebevarande och stabila. Och vad finns det då för alternativ? Rättvist och Lika för alla?

    Jo, sunda pengar.

    \PD

    SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.