2009-03-20

Kopparmyntet inget guldmynt

Jag läser att Swedbank-personalens vinstdelningssystem Kopparmyntet fallit kraftigt i värde. Det ligger idag på ungefär en tiondel av värdet mot vad fonden stod i för omkring två år sedan. Vinstdelningssystemet blev alltså ett förlustsystem istället!

Denna händelse belyser en viktig princip - köp aldrig aktier i det företag där du är anställd, hur mycket du än tror på det. Den dag det går dåligt för företaget drabbas du dubbelt - du kan bli av med jobbet och dessutom sjunker värdet på dina aktier. Självklart gäller detta även att man aldrig ska köpa företagsobligationer i det egna företaget. Dessutom ska man undvika fonder som investerar stor andel av kapitalet i det företag där man är anställd, och det gäller även PPM-fonder. Det handlar helt enkelt om riskspridning.

Undantag är såklart vd:ar och liknande, där det närmast är ett anställningsvillkor att man ska inneha aktier i det företag man styr. Vd:ar får å andra sidan en hög lön, så det gör inte så mycket ifall aktierna skulle tappa i värde - det drabbar ingen fattig. Arbetande delägare i småföretag har ju också självklart ett aktieinnehav i sitt eget företag, men där handlar det om den risk man får utstå som egen företagare. "Vanligt folk" däremot ska definitivt inte köpa aktier i det företag där de är anställda.

Även om man tror på företaget och det ser ut att gå bra just nu, så kan det alltid dyka upp "oförutsedda" händelser som kan försämra företagets utsikter.

3 kommentarer:

  1. Nu är ju det på det sättet att kopparmyntets aktier knappast är något som anställda har betalat för....Man har fått aktierna "gratis" i ett vinstandelssystem. Dessa bonusar har sedan förvaltas i Swedbankaktier.

    Jag tycker inte man skall vara så kategorisk att säga att man inte skall köpa aktier i det egna företaget, självklart beror det på på vilka villkor. I många fall kan det vara en bra risk-reward. Exemplevis Ericsson anställda får väl köpa aktier och om några år så får man köpta antalet gånger två gratis... Aktien måste såldes gå ner 67% eller något för att det skall bli förlust.

    Min far gjorde förresten en bra affär på det företaget han var anställd på under 80-talet. Personalköpsaktier vid börs intro, efter företaget blev utköpt (byggföretag på 80-talet) så blev det ca. en kvarts mille i vinst (1988)

    SvaraRadera
  2. Bra artikel som belyser risken med dålig riskspridning.

    Kopparmyntet som numera är ett plåtmynt skall nog ses i ljuset av Oktogonen. Den vinstandelsstifelse som Handelsbanken sätter av pengar till när vissa mål är uppfyllda.

    En kassörska som började på 70 talet och sen gick i pension kunde få ut stora belopp i pension.

    SvaraRadera
  3. Visst kan man göra bra affärer i aktierna i det företag där man är anställd, men då ska man vara fullt medveten om den risk man tar. Det tror jag inte att de flesta är, utan istället känner stolthet för och lojalitet mot det "egna" företaget när det "får" aktier i det.

    Många har förvisso också gjort en bra affär på sina aktier, men jag har också personligen hört många exempel på folk som har förlorat en massa. De har sett aktierna i företaget som ett slags löneförmån, som de i princip har räknat med. När sedan aktien fallit kraftigt i värde eller till och med blivit värdelös, så ångrar de bittert att de blev delägare.

    SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.