2009-04-21

Mer om Riksbanken

Chatten med Riksbankschefen Stefan Ingves gav inget sensationellt. Mest ganska diplomatiska svar som inte var någon nyhet för någon insatt. Min fråga blev i alla fall besvarad:
ECB-styrgruppsmedlemmen Axel Weber sade i förra veckan att om ECB skulle sänka sin styrränta under 1% riskerar man stillestånd på interbankmarknaden. Vad är din kommentar till detta översatt till svenska förhållanden?
Svar: Det här är en fråga vi kommer att analysera ytterligare. Vid den låga räntenivå vi nu har kommer marknadernas funktionssätt att vara i stort fokus framöver.
Inget om hur han ser på denna risk, bara ett allmänt uttalande om att man kommer att hålla koll på det. Risken är ju, som jag sade i förra inlägget, att bankerna inte vill låna ut till varandra, eftersom konkurrensen från Riksbankens låga ränta blir övermäktig.

Några av de andra svaren förtjänar att kommenteras.
Tror du de Svenska bankerna kommer ta sig helskinnade ur denna kris?
Svar: Ja, allt kommer nog att rätta till sig den här gången också. En del kreditförluster lär det bli men det kommer bankerna att klara av.
Visst kommer banksystemet på något sätt att komma igenom även denna kris, men hur ser det ut efteråt? Se vad som hände i början av 1990-talet - kartan över det svenska bankväsendet och dess ägande ritades till stor del om. Den nuvarande krisen är dessutom global och mycket kraftigare - hur stora blir förändringarna då? "En del kreditförluster" var väl en kraftig underdrift. Jag skulle snarare säga att det finns en överhängande risk för gigantiska kreditförluster framöver. Jag skulle vilja slå vad med Stefan Ingves om hur stora kreditförlusterna blir, men han kanske inte vågar satsa emot?
Vad tror du att Riksbankens svåraste uppgift blir under 2009?
Svar: Att kalibrera penningpolitiken på ett sådant sätt att vi stöder efterfrågan i Sverige, klarar inflationsmålet på några års sikt, samtidigt som vi tillhandahåller tillräckligt med utlåning till bankerna så att marknaderna fungerar.
"Kalibrera" penningpolitiken - den gillar jag! Det får det att låta som om det Riksbanken ägnar sig åt är något slags exakt och noggrann styrning av ekonomin. Det kunde knappast vara längre ifrån sanningen. Istället gissar Riksbanken friskt hur det kommer att gå framöver och bestämmer sig sedan för vad de tycker borde vara rätt ränta för de händelser de kan förutse (eller önska sig). Tyvärr har de bara ett huvudverktyg för penningpolitiken, nämligen reporäntan, och det är ungefär lika finkalibrerat som en knölpåk. Idag har de bankat ner reporäntan med två knölpåksslag à 0,25 procentenheter styck. Nu får vi se hur ekonomin reagerar på detta. Oturligt nog ser vi inte många av effekterna förrän efter några månader, och de är då dessutom svåra att skilja från övriga händelser i ekonomin. Till exempel - hur stor andel av den uppgång vi sett i bostadspriserna den senaste tiden beror faktiskt på Riksbankens räntesänkningar och hur stor andel beror på andra faktorer? Eller - hur stor andel av kronans försvagning det senaste halvåret beror på Riksbankens räntesänkningar och hur stor andel beror på andra faktorer, t.ex. rädsla för svenska bankers öststatsengagemang eller flykt till stora valutor?
Varför säljer riksbanken guld?
Svar: För att vi har haft för mycket guld under lång tid i valutareserven och behöver placera i andra tillgångar.
Det vore ju intressant med en följdfråga här, nämligen varför Riksbanken anser att de haft för mycket guld i reserven. Vilka andra tillgångar "behöver" de då köpa. Jo, mestadels olika utrikiska statspapper enligt deras hemsida. Vilket anser ni är mest riskfyllt i dagens läge - guld eller amerikanska statspapper? Mer om detta någon annan gång...

Apropå Riksbanken och dess styrränta, så har nu Sloped Curve satt ihop ett verktyg där man kan se förväntningarna på Riksbankens styrränta uträknad utifrån dagspriset på RIBA-terminerna, som sedan en tid tillbaka handlas på Nasdaq OMX. Just nu ser vi ut att få näranollränta (0,5% eller under) året ut, för att sedan få en långsam stigning. Det ska bli intressant att se hur detta förändras framöver. Som Sloped Curve påpekade idag, så har Riksbanken nu presenterat en helt annan räntebana än vid förra mötet, varför även RIBA-terminerna borde förändras framöver så att de speglar denna nya räntebana.

2 kommentarer:

  1. "Varför säljer riksbanken guld?
    Svar: För att vi har haft för mycket guld under lång tid i valutareserven och behöver placera i andra tillgångar."

    Riksbanken är säkert duktiga rent teknisk. Men de är dåliga prognosmakare (enligt mig). Det som är viktigast. Den som bäst förstår vad som kommer ske i framtiden sitter med den riktiga makten. Den som är mest påläst helt enkelt. Trots alla anställda på riksbanken är man så snett ute.
    Att sälja guld är verkligen inte smart i detta läge. Det här visar på hur snett allt blivit (hur man tappat fotfästet och kör vidare med felaktiga modeller). Hur insnöade man blivit? De gamla spelreglerna gäller fortfarande, men de fattar man inte. Better safe then sorry.

    Här ser vi att det kan sitta stolpskott på höga poster som inte har en aning om vad som är på g.. Dock ska det väl sägas till deras försvar vad gäller räntan så följer man de mål man fått från politikerna bara. Politiker som inte heller förstår.

    Ursäkta om jag låter dryg, men blir så trött på att vi går åt fel håll.

    \PD

    SvaraRadera
  2. Stefan Ingves är ett bedårande barn av sin tid.

    Han försöker ge sken av att allt är under kontroll och att inflationen inte blir ett problem när ekonomin tar fart. Historiskt så har ingen centralbankschef någonsin lyckats att höja räntan till rätt nivå i rätt ögonblick.

    SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.