2009-04-23

Obetalda skulder ökar

Häromdagen rapporterade Kronofogden om den oroande trenden att ansökningarna till Kronofogden om obetalda skulder ökade med 38% på årsbasis i mars. De som för första gången fått en betalningsanmärkning var 20% fler under första kvartalet än under samma period året innan. 20500 personer var det.

Med tanke på hur det ser ut med arbetslöshetsprognoser lär vi få se dessa siffror öka framöver. Rikskronofogde Eva Liedström Adler är med rätta orolig.

Många drabbas nu hårt av den slappa utlåning vi haft de senaste åren, då banker och finansbolag gjort sitt bästa för att lura på folk så mycket lån som möjligt. Att vändningen neråt blev så plötslig för Sveriges del gör att många inte heller haft tid att inse allvaret och reda upp sin ekonomi.

Fortfarande verkar många leva i tron att låneekonomin kan fortsätta - senast igår morse fick jag frågan från en vän om det inte är läge att låna pengar nu när räntorna sänkts så mycket. Nej, mitt råd till alla är att försöka sanera sina eventuella lån så snabbt som möjligt.

Tyvärr fanns inte den kommande krisen i folks medvetande förrän alltför sent. Redan hösten 2006 var det uppenbart vart vi var på väg, men media förstod inte och rapporterade fortfarande om goda tider. Visserligen kom de klassiska pliktskyldiga varningarna för att skuldsätta sig alltför mycket, men ingen kris fanns i sikte. De stora mörka molnen från världshistoriens största kreditbubbla verkar ha varit långt under svensk medias radar.

Apropå kristecken så rapporterades för någon vecka sedan att företagskonkurserna nu ökar i en takt som vi inte sett sedan 1990-talet. I mars gick 85 procent fler bolag i konkurs än samma månad 2008. Detta är ju också ett utslag av skulder som inte kan betalas.

Och idag varslades ytterligare 1500 på Volvo AB (alltså lastvagnar med mera). Hur många av dessa sitter snart i skuldfällan?

För den som undrar är obetalda skulder och konkurser på intet sätt några inflationsdrivande saker - tvärtom.

1 kommentar:

  1. Ja det är hjärnblödning med jämna mellanrum. Jag förstår inte hur tjänstemän i statlig tjänst kan bli så fruktansvärt oresonliga mot själva arbetsgivarna! Medborgarna är staten, medborgarna betalar statliga tjänstemäns löner, ändå så går den ena myndigheten efter den andra bärsärk mot just medborgarna.

    //Ulrika Ring, Insolvens Stockholm
    http://insolvenssthlm.blogspot.com

    SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.