2009-05-13

Budgetpanik hos kommuner och landsting

I mina gissningar om 2009 skrev jag "Minskade skatteintäkter kommer att orsaka budgetpanik hos stat, kommun och landsting." och nu är vi där. Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) kom idag med en negativ prognos:
Kommunerna och landstingen kommer att gå back med 3 miljarder kronor i år. Trots ökade statsbidrag kommer det att krävas personalneddragningar och skattehöjningar, enligt en ny prognos från Sveriges Kommuner och Landsting (SKL).

Kostnaderna för socialbidrag bedöms öka med 3,5 miljarder kronor från 2008 till 2011.

Enligt SKL behövs effektiviseringar motsvarande 5 miljarder kronor nästa år och ytterligare 8 miljarder kronor året därpå för att kommuner och landsting ska klara av vårdtrycket utan att höja skatterna.

SKL räknar med att skatten höjs med i genomsnitt 21 öre nästa år, vilket beräknas ge ett tillskott på 3,4 miljarder kronor till sektorn.

I prognosen räknar SKL med att kommunernas skatteunderlag faller kraftig, med 1 procent i år och lika mycket nästa år. [...] Som jämförelse växte skatteunderlaget med i snitt 5 procent årligen 2006-2008.
Går man till källan och läser i själva rapporten står det:
En lägre löneökningstakt, i kombination med färre antal timmar, innebär att tillväxten i kommunsektorns skatteunderlag faller kraftigt. Skatteunderlaget ökar med i genomsnitt rekordlåga 1 procent 2009 och 2010. I reala termer, när hänsyn tagits till den pris- och löneinflation som påverkar kommuner och landsting, minskar skatteunderlaget i genomsnitt 1 procent årligen 2009 och 2010.
SKL räknar alltså med att skatteunderlaget ska öka med 1% i kronor räknat, trots att Sveriges BNP beräknas sjunka med över 4% och arbetslösheten närma sig 10%. Det låter optimistiskt.

Att man tvingas höja kommunalskatten ger ju inte precis någon stimulans till ekonomin. Dessutom kommer kan säkert att tvingas göra sig av med anställda i kommuner och landsting och säkert fler än deras egen prognos.
SKL räknar med att sysselsättningen i kommunerna totalt sett under åren 2009 och 2010 minskar med 2 000 personer. I landstingen är motsvarande minskning 1 000 personer under samma period, enligt prognosen.
Här kan man tala om glädjeprognos! Man talar om effektiviseringar på totalt 13 miljarder för 2009-2010 för att slippa höja skatterna. Hur detta ska kunna ge bara 3000 färre anställda är mer än jag kan förstå. Ett grovt räkneexempel - vi antar att man höjer skatten enligt exemplet, vilket ger ett effektiviseringsbehov på bara 10 miljarder. Anta att hälften av dessa effektiviseringar görs genom att göra sig av med anställda. Om varje anställd kostar en halv miljon om året ger det 10000 personer som måste bort.

Förutom minskade skatteintäkter kommer säkert också ökade kostnader på grund av krisen, bl.a. kostnaderna för socialbidrag. Trots effektiviseringar och skattehöjningar räknar man med att kommuner och landsting kommer att uppvisa underskott för 2009 och 2010.

Jag gissar att denna prognos kommer att behöva "förvärras" framöver. Finanskrisens nästa neråtvåg kommer troligen att ställa de flesta prognoser på huvudet.

6 kommentarer:

  1. Normalt räknar man en miljon i kostnad per anställd. Lönen är bara en del, det är arbetssysslorna som kostar pengar, arbetsplatser, utrustning etc.

    Fast ofta suboptimerar bara kommunerna. De lägger ner skola A och flyttar eleverna till B, men eftersom kommunen fortfarande äger A, så är A fortfarande en kostnad, även om lokalerna står tomma. Enda besparingen blir på sin höjd en rektorstjänst, vilket eventuellt äts upp av att barnen behöver skolskjuts istället.

    SvaraRadera
  2. Visst brukar man räkna med en miljon per anställd, men jag räknade nu bara lönekostnaden och räknade med att hälften av besparingen låg på löner. I slutändan hamnar man på samma resultat - 10000 personer bort.

    SvaraRadera
  3. Besparingar kan göras på inköp och tillfälliga anställningar (typ vikarier). Det är standard idag i offentlig sektor att införa inköpsstopp och bli extremt restriktiv att ta in vikarier vid "budgetproblem".

    SvaraRadera
  4. flute,

    tack för din suveräna blogg.

    Hur ser du på aktiemarknaden framöver.
    Nytt ras till hösten eller?

    /Utblick

    SvaraRadera
  5. Anonym 2009-05-15 06:55:
    Visst, krisen drabbar ju i första hand anställda med tidsbegränsade kontrakt. De är ju lättare att göra sig av med. Trots allt kommer troligen sysselsättningen inom kommun och landsting att minska mer än de har räknat med. För jag antar att de räknar med även anställda med tidsbegränsade kontrakt i sysselsättningen.

    SvaraRadera
  6. Utblick:
    Läs inlägget Börsperspektiv på finanskrisen så får du se vad jag tror om aktiemarknaden framöver.
    Detta är dock bara en allmän teori - inget investeringsråd.
    Börsen går upp och ner ganska svårberäkneligt sedan oktober.
    Om man ska investera i aktier (eller blanka dem) ska man alltid ha en stoploss ifall ens antagande om riktning skulle visa sig vara fel.
    Glöm inte heller att marknaden alltid kan hålla sig irrationell längre än du kan hålla dig likvid.

    SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.