2009-08-22

Dilemma i bostadskarriären

Jag fick i förrgår ett mejl från LB, som sitter i en situation som säkert många delar.
Jag är särskilt intresserad av dina inlägg kring bostadsmarknaden, och delar helt din analys. Dock. Min farhåga är att RB inte kommer våga höja räntan till rimliga nivåer under de kommande åren, med tanke på de enorma konsekvenserna som följer av belåningsgraden hos gemene man, kanske särskilt BR-ägare i sthlms innerstad. Jag är därför rädd att ett rimligt och rationellt beteende - spara, låna till måttliga nivåer om man köper bostad - inte kommer att premieras fortsatt heller. Tvärtom är jag livrädd att mitt gnetiga sparande under flera års tid riskerar att ätas upp av en inofficiellt godkänd inflation på tämligen hög nivå!
Som det ser ut nu verkar det inte bli någon kraftig inflation på ett tag. KPIF och KPIX håller sig en bra bit under Riksbankens mål på 2 procent i årstakt och KPI är negativ på årsbasis. Det som skulle kunna driva på inflationen är om världsekonomin repar sig snabbt och efterfrågan ökar. Just nu finns visserligen tecken på att nedgången är på väg att plana ut, men någon snabb återhämtning verkar inte vara i sikte, utan den återhämtning som kan ske blir nog i snigelfart. Som jag skrev häromdagen tror inte ens Riksbanken på snabb återhämtning, och Nouriel Roubini tror det definitivt inte, utan varnar istället för att det finns risk för en dubbeldipp i konjunkturen.
Då jag själv inom något år behöver flytta ur min lågbelånade BR-2:a i Solna velar jag enormt nu. Behöver större och skulle gärna bo i innerstan då jag spenderar all tid där, såväl fritid som arbete. Jag har råd att köpa en 3:a i innerstan (kostar strax under 4 MSEK) utan att belåna mig till mer än 75-80%, men inser också att bopriserna kommer (borde!) gå ned realt under de kommande åren.

Dilemmat är alltså: 1. Göra det sunda, dvs. avvakta en korrigering av priserna och spara till en ännu större kontant-insats, eller
2. "Spela det idiotiska spelet" och köpa en hyfsat dyr lägenhet och invänta en RB-sanktionerad medelhög inflationstakt under 10 år som äter upp bostadslånet? Om man tror att denna dumdristiga politik trots allt blir utfallet så bör man väl positionera sig därefter? Har du någon reflektion kring detta?
Om man behöver flytta till större om något år, har man tid att vänta till i vår och se hur situationen utvecklas. Risken är stor att vi redan under hösten får se förnyade nedgångar i bostadspriserna, nu när räntesänkningsknarket är slut. Även om räntorna fortsätter att ligga kvar på en låg nivå finns flera andra faktorer som kan driva ner priserna. Höjda krav på kontantinsats och amortering för nya lån. Högre arbetslöshet och sänkta eller stillastående inkomster. Det är också viktigt att hela dynamiken på bostadsmarknaden ändras - många blir som du tveksamma. Många kommer också när prisfallet väl påbörjats att vänta ett halvår på lägre priser. Folk kommer också att se till att ha sin bostad såld innan de köper en ny, vilket fördröjer köptrycket.

Att idag spekulera i kraftig inflation är farligt. Vi kan också som Japan från 1990 få deflation och då blir lån en allt tyngre börda att bära. Förutsättningen för kraftig inflation är som sagt att ekonomin repar sig snabbt.

Även om man inte har tid att vänta till i vår bör man definitivt i dagens läge vänta någon månad för att se hur bostadsmarknaden utvecklas under höstens början. Sedan kan man också tänka efter om man verkligen behöver en större bostad, eller om det finns andra utvägar. För att ta mig själv som exempel, så satsade vi häromåret istället för att belåna oss och köpa en större lägenhet lite pengar på att organisera om vår lägenhet så att vi kunde bo kvar där i några år till även fast barnen växer. Det kostade omkring 20000 kronor i byggmaterial, nya garderober och andra möbler, plus några veckors arbete. Skulle vi istället ha köpt upp oss till en lägenhet med ett rum till hade det kostat oss flera hundra tusen, varav vi hade behövt låna en stor del.

Jag tror att om något år kommer de hushåll som har låga eller inga lån att sitta i en oerhört mycket bättre sits än alla som har stora lån. Kreditbubblan är slut nu. Under flera årtionden har det varit mycket fördelaktigt att ha lån för att öka sin hävstång, men nu går vi troligen in i en fas när lån blir en belastning.

17 kommentarer:

  1. Mycket bra inlägg då jag sitter i samma sits själv. Är på väg in i bostadsmarknaden som "först-gångs-köpare" i en av de större städerna på västkusten men tvekar av samma anledningar som LB. Min rädsla är de högbelånade alltid ska gynnas framöver och det verkar som folk i allmänhet tänker likadant, "klarar jag inte lånen så hjälper väl staten mig" Har varit på flertalet husvisningar och samtliga har slutat med budgivning på minst 15 %, något fall till och med över 50 % ivrigt påhejade av den opartiske mäklaren......

    SvaraRadera
  2. Det vanligaste misstaget gemene man gör på finansmarknaderna är att uppfatta långsamma cykliska förlopp som linjära. Jag vägrar att tro att det alltid är bättre att äga sitt boende än att hyra.

    Det är alltid förstgångsköparen som tar den största risken, jmf ett pyramidspel. Den som idag säljer dyrt för att byta upp sig har i alla fall en rejäl kontantinsats i botten.

    Jag sålde ifjol med bra vinst men vägrar att köpa i denna räntedopade marknad. Jag kommer att vänta ut alla räntehöjningar fram till 2012-2014 och då göra mitt livs klipp. Jag räknar då med att räntan är 10%.

    SvaraRadera
  3. Jag kan bara hålla med föregående skribenter då även jag sitter i en hyresrätt efter att ha sålt förra sommaren. Kommer mina sparpengar inflateras bort eller kommer priserna sjunka till hållbara nivåer? Jag har varit övertygad om ett ras på bomarknaden i flera år men raset tycks alldrig komma, eller gör det? Hösten ska bli intressant. Tack flute för alla bra analyser.

    SvaraRadera
  4. re Fredrik L :'

    Visst vore en ränta på 10% långsiktigt sund för både folk och företag.
    men vilken regering skulle låta riksbanken införa en så hög reporänta ?

    Just nu är bolånetorkarna "to-big-to-fail" ?

    Vad skulle det få för konsekvenser om nu arbetslösheten fortsatte vara relativt hög långt in i nästa högkonjunktur och den rörliga bolånerätan sammtidigt gick upp till troliga 6,5% ?

    SvaraRadera
  5. Kul att se att man inte är ensam om dessa tankar. Vi sitter i en 2:a utanför Stockholm och tyckte att det började bli läge att se sig om efter ett hus hösten 2008 (innan det var det ju helt galna budgivningar). Men efter riksbankens sänkning i våras är det lika galet som innan. Vi frågar oss också om det inte är så att regering och riksbank medvetet tänker motverka ett fall på bostadsmarknaden med alla medel? Detta för att hjälpa bankerna genom krisen i baltikum och säkra röster inför 2010. Ska man följa sitt sunda förnuft och vänta eller ska man "spela spelet" och maxbelåna sig?

    SvaraRadera
  6. Varför alla dessa teorier om att RB sänker räntan för att medvetet dopa just bostadsmarknaden? Syftet är ju i första hand att stimulera ekonomin under lågkonjunkturen, samtidigt som en låg inflation trycker ned räntan.

    Och så en annan sak som blir lite skrattretande - att en ränta på 10% skulle vara långsiktigt sund för "folk och företag". Vad kommer detta ifrån?
    Det "sunda" består i att den reala räntan är positiv och inte negativ som den var tidigare på 70 och 80-talen pga hög inflation. En låg och trovärdigt stabil inflation är en avgörande eftersom det sätter normen för förväntade framtida prisökningar, och därmed lönekrav osv osv.

    SvaraRadera
  7. Jag sålde min lägenhet på Södermalm i Stockholm i våras just eftersom läget med arbete och bostadspriser är skakigt. Jag "tjänade" ca 370 000 kr efter skatt på den, efter att ha bott där i mindre än 2,5 år. Jag har bestämt mig för att inte köpa något på ett tag innan jag ser vart marknaden är på väg. Visst har priserna stigit lite sedan i våras men det är endast p.g.a. räntesänkningarna. Jag har sett många lägenheter säljas till fast pris eller acceptpris under våren. Så även om det budas mycket på vissa lägenheter så är andra stendöda för det priset säljaren begär.

    Jag tror att en hel del kommer att bli av med jobben tids nog. I och med att krisen är global och Sverige är ett exportland så kommer antingen fler att bli av med jobben eller löner sänkas. Faktum är att många faktiskt tjänar långt mer än vad de egentligen bidrar med, om man säger så. Jag tror att många större företag kommer bli tvungna att skära i överflödiga kostnader, och det är ju inte produktionen utan tjänstemännen som brukar tjäna mest. Om jag ska utgå ifrån min förra arbetsplats så var det de på lagret och verkstaden som jobbade hårdast, medan de som satt på kontoret inte hade så mycket att göra. Eller snarare, det fanns hur mycket som helst att göra men det var inte många som gjorde något. Det är ju mer bekvämt att surfa på nätet eller dra iväg och spela golf än att jobba, verkade många tycka.

    Det är just sådana människor som är överflödiga i ett företag och jag misstänker att det finns en del sådana som kommer att bli av med sina jobb. När de blir det kommer priserna att rasa, för just den typen av människor brukar vara högt belånade för att leva upp till en viss livsstil. Det sistnämnda har jag inga belägg för annat än min erfarenhet av olika människotyper. :)

    Alltså är mitt råd att inte köpa nu och åtminstone avvakta lite till. Däremot, om man har ett högt belånat boende så skulle jag sälja och försöka hitta ett alternativ där jag inte måste köpa något nytt.

    SvaraRadera
  8. Marcus, RB styrs inte av regeringen, i alla fall inte officiellt...

    Min lilla prognos är att USA så småningom kommer att fortsätta monetarisera, jag kan inte komma på ett enda argument varför de inte skulle göra detta. T ex så har ju Kina börjat hamstra råvaror som Koppar och Nickel medan de fortfarande får något för sin dollarreserv.

    Denna inflationsvåg kommer att sprida sig över hela världen pss som subprimekrisen. RB kommer att stå helt maktlösa när olje- och råvarupriser skenar och måste höja räntan om de inte vill sänka kronan och få inflation den vägen. Överbelånade svenskar kommer att vara än mer maktlösa, möjligtvis kan de hoppas på förbättrade regler för ränteavdrag.

    SvaraRadera
  9. Re Anders :

    Det långsiktigt sunda med en period av 10% ränta skulle dels vara en sanering av verkligt osunda finanser.

    Och framförallt skulle det väcka både privatpersoner och osunda företag ur denna lågränteknarkardröm , det är helt osunt med denna superlåga ränta och det gör avtryck i bla. bostadsmarknaden som många kommer att få lida för mycket långt framöver - någon kommer alltid sist in i pyramidspelet och de kommer att få betala.
    Det här är ju till stor del en kreditinducerad lågkonjunktur , och därför ser jag en sundhet i att ha högre räntor för att motverka ytterliggare återfall där hushållen konsumerar på lånade pengar.
    Men det här är vad jag tycker , ingen fakta , även om jag tror att väldigt många håller med.



    Angående RB så finns det säkerligen många konspirationsteorier som är felaktiga , men att se RB som helt fristående från politiken tror jag är naivt för självklart tar de intryck av det politiska läget och det påverkar deras beslut.

    SvaraRadera
  10. Enligt min mening är inte den största risken med höga lån en långsiktigt stigande inflation utan sjunkande inkomster. Jag tror inte det är möjligt med hög inflation utan stadiga löneökningar och stigande bostadspriser. I USA sjunker just nu personliga inkomster mer än vad de gjort på över 50 år. Vi behöver inte hamna där i Sverige, men risken är tyvärr stor.

    SvaraRadera
  11. Liksom flera här funderar jag på hur man bör agera på bomarknaden just nu. Bor själv i Sthlm och hyr i andra hand för tillfället, men det finns betydligt mer som talar för nergående/stillastående priser än vad som talar för stigande priser, så jag avvaktar.

    Jag ställde nyligen en fråga till Urban Bäckström, fd riksbankschef på en chat:

    Hej Urban! Min fråga rör Riksbankens strategi och målsättning. Är det så att inflationsmålet är överordnat i stort sett allt annat, så att t.ex. utvecklingen på bolånemarknaden inte vägs in i framtida räntebeslut? Jag har många gånger hört de som påpekar att Riksbanken aldrig kommer agera på ett sådant sätt så att de med stora bolån "hamnar i knipa".

    Urban Bäckström: Jag tycker att centralbankerna i världen bör lägga större tyngd på tillgångspriser och kreditervolymerna. Exakt hur det ska göras är en svår fråga. Men vi måste söka förhindra eller i vart fall mildra den typ av finanskriser som vi sett nu.

    Hans önskan är alltså att Riksbanken borde få mer att säga till om när det gäller t.ex. bomarknaden. Om Ingves resonerar likadant återstår att se.

    Tack för bra blogg Flute!
    /Zeb

    SvaraRadera
  12. Befinner mig i exakt samma situation som flera av kommentatorerna ovan. Bor smått men har mycket god ekonomi och skulle, utan särskilt stora lån (iaf jmf vad som är gängse idag), kunna köpa en tvåa i centrala Stockholm. Det är också detta jag vill så småningom. Men jag har avvaktat eftersom jag delar Flutes analys av bostadsmarknaden. Riksbankens och politikernas agerande har varit en källa till bitterhet det senste året. Känner att jag - som varit en försiktig general och sparat istället för att låna - får betala för alla de människor som agerat mer oansvarigt. Är orolig att mina sparade pengar ska urholkas, är också orolig att bli sittande vid sidan av en fortsatt stigande bostadsmarknad. Upplever att det inte finns någon långsiktighet i "krisåtgärderna", bara mer av det som skapade problemen i första hand. Kommer politiker och riksbank inse att den inslagna vägen leder käpprätt, eller kommer man våga fatta impopulära beslut...?

    SvaraRadera
  13. re Sumeg : Impopulära beslut kommer intte att fattas de närmasta 2 åren.

    Det är val om 13 månader och innan valet kommer inga obehagliga beslut att delges väljarkåren.
    Oavsett vilka som vinner valet behöver de ha första halvåret som smekmånad annars kommer de att förknippas med obehag.

    Tänk på att en stor del av maxbelånade utgörs av den för politiker så otroligt åtrovärda medelklassen , det är trots allt inte fattigt folk som bor i flermiljonersvillor i populära kommuner.

    De politiker som sviker dessa väljare begår politiskt självmord.

    SvaraRadera
  14. Igen, jag sitter i samma sits som LB. Har varit på några visningar förra veckan och folk är mer galan än någonsin. Det var fullt och priser är på väg upp (lite grann) i höst. Kolla på snitt kvdmeterspris för Stockholm på boliga. Den har gott upp till 28.500 från 27.500 i april/maj.

    Sverige låg lite efter på bostadsmarknadsuppgång och nu ligger efter på nedgången. Ändå ska jag avvakta, men jag vet inte hur mycket längre jag kan övertala min fru kan att vänta.

    SvaraRadera
  15. Hej Flute,
    Tack för en ypperlig blogg, ett sant nöje att läsa. Jag måste nog säga emot de flesta här. De som budar hetskt på marknaden idag (småhus) har kontantinsatser på 1milj eller mer. Dessa personer kommer fortsätta pressa upp priserna för dom har barn och vill se dom växa upp i villa områden, 70-taliseterna svämmar över och driver på prisutvecklingen. För dessa spelar det ingen roll om huset kostar 6 milj om man redan har 2 (1+1) och tar lån på 4 milj. 4 milj lån på 2 personer idag kostar ca 10 k med dagens räntor (med räntetag, 5 år). För detta krävs endast 25k per pers i lön att ta ett lån. Räntetaks baserade lån håller lånets tak i stäv och prisutvecklingen kan fortsätta. Bankerna får fler slavar som dom kan pumpa ur pengar och kommer inte vilja släppa greppet om denna enorma kassako, det vore självmord. Det ligger i allas intressen att ha låga räntor så länge inga yttre extra ordinära omständigheter kräver annat. Inflation? Ja kanske fortare än vi tror. 10% ränta 2014 låter helt orealistiskt, varför skulle den vara 10%? 5-6,5 % är nog en mer kvalificerad gissning och då har denna bullmarket verkligen gett reallöne ökningar vilket är den egentliga orsaken till prisstegringar.

    Antingen bor man i hyresobjekt eller så går man med i "spelet". All marknadsekonmi är "spel", inget är av en absolut sanning.

    SvaraRadera
  16. @Anders: Konspirationsteori skulle jag inte kalla det. Bankerna har stora problem i baltikum, varför skulle inte riksbanken hjälpa dem genom att hålla uppe värdet på deras säkerheter i Sverige? De köper ju redan bostadsobligationer som ingen annan vill ta i.

    @Ubunto: Visst, marknadsekonomi är ett spel och det spelar jag gärna. Men i dagsläget är det som att spela monopol med någon som skriver om reglerna som det passar dem. Det går helt enkelt inte att ta några vettiga beslut öht utan man måste "gambla" på vad politiker och tjänstemän behagar ta sig till. DET stör mig enormt.
    /Han i 2:an

    SvaraRadera
  17. Ubunto, 10% därför att USA kommer att monetarisera. Det finns duktiga analytiker som tror på 15% ränta i USA, men något lägre i Eurozonen.

    Vad bygger du din mer kvalificerade gissning om 6% på? Kom ihåg att 6% inte är en hög ränta historiskt sett. Kom även ihåg vad artificiellt låga räntor, negativ realränta, ledde till i USA. Alltför låga räntor är ett universalmedel om man vill ställa till ordea på finansmarknaderna, just nu skjuter vi bara problemen framför oss.

    SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.