2009-08-11

Ymnighetens rosiga världsbild

Utrikesredaktören på DN Anders Bollings mycket kommenterade debattartikel med titeln "Den ekonomiska krisen är inte så farlig för Sverige" fick även mig att reagera.

För det första framstår hela artikeln som illa dold redaktionell reklam för Bollings nyutkomna bok "Apokalypsens gosiga mörker".

Visst kan domedagsprofeter bli jobbiga när de går till överdrift, men Anders Bolling har uppenbarligen inte förstått vidden av de problem som världen nu står inför.
  • Världens befolkning är drygt 6,7 miljarder och fortfarande växande. År 2008 ökade antalet undernärda människor i världen med 40 miljoner till 963 miljoner, alltså drygt var sjunde människa på jorden. Ingen lösning i sikte trots flera decenniers löften om att utrota svält och undernäring. Jag undrar vad dessa rekordmånga svältande skulle svara när Bolling säger att "På lång sikt utvecklas världen till det bättre."
  • Finanskrisen är definitivt inte över och kommer i slutändan troligen med råge att överträffa det enligt Bolling "värsta scenariot". Fortfarande är hela västvärlden skuldsatt upp över öronen och inga av grundproblemen som orsakade krisen är ännu lösta.
  • Mänskligheten har börjat närma sig maximal utvinningstakt för flera kritiska råvaror, framförallt råolja. Detta kommer att påverka hela vår ekonomi negativt eftersom ekonomisk tillväxt också kräver ökad energi- och råvaruanvändning.
Bolling verkar tro att hela jorden bara är ett ymnighetshorn som mänskligheten kan ösa fritt ur. Tyvärr måste jag säga att han lever i djupaste förnekelse, eftersom han som utrikesredaktör på Sveriges största dagstidning knappast kan ha undgått att höra talas om dessa problem.
Besvärande stora statsskulder kommer vi att få leva med ett tag. Hur stort det problemet blir återstår att se. Sveriges resa ur 1990-talskrisen visar att skulden kan hyvlas ner snabbare än man tror när det är som dystrast.
Vad Bolling missar är att Sverige på 1990-talet fick draghjälp av övriga världen för att kunna dra sig ur krisen. Vi devalverade vår krona och kunde därmed exportera oss till välstånd. Det är inte möjligt idag, eftersom denna kris är totalglobal. "Besvärande stor" är en oerhörd eufemism för USA:s statsskuld, som just nu är ofattbara 11,67 biljoner dollar. Eller Japans statsskuld på över 170% av årlig BNP.

Jag märker också att Bolling använder det hemska uttrycket "negativ tillväxt" istället för att säga BNP-krympning eller ekonomisk kontraktion, vilket det faktiskt handlar om. Jag gissar att Bolling tillhör den där skaran av människor som är rädd för att använda ord med negativ laddning. Skrock kallar jag det. Kalla saker vid deras rätta namn, även om namnen råkar ha negativ klang, så kan man se objektivt på dem.

Många kallar mig för pessimist och Bolling skulle säkert säga att jag har en apokalyptisk syn på världen. Själv kallar jag mig för realist. Om man inte sopar problemen under mattan utan erkänner att de finns där och inte försöker förneka dem så kan man komma med konstruktiva idéer som gör att man mildrar de negativa effekterna av t.ex. finanskris eller energikris. Annars finns risken att man vidtar felaktiga åtgärder som i slutändan bara förvärrar krisen. Man måste liksom alkoholistfamiljen börja tala om "flodhästen i vardagsrummet" och inte bara undvika de verkliga problemen genom att säga att "pappa är lite trött just nu, men det blir nog bättre imorgon".

Läs andra svenska bloggar om , , , , ,

6 kommentarer:

  1. Äntligen en som inte är rädda att säga sanningen, även om den är hemsk. Men vad finns det för chans att vi ska komma ut ur detta utan en katastrof.

    Världen drivs tyvärr inte av kloka män, den drivs av äregiriga män.

    SvaraRadera
  2. Tyvärr är det nog så att denne man inte hade haft sitt arbete på DN om han inte hade just den inställningen han har.

    Jag har själv nyligen blivit av med mitt jobb på grund av att jag har påpekat brister i vårt företag, som VD:n hävdar "finns överallt" och bortförklarar med "vi är ändå bäst av våra konkurrenter", vilket för mig inte är ett hållbart argument. Jag fick alltså inte sparken men jag fick inte arbeta med det jag blivit anställd som utan de ville ge mig en annan tjänst (som de vet att jag inte vill ha) med lägre lön, så jag sade upp mig. Detta för att jag har varit uppriktig och de menar att mina åsikter skapar konflikter.
    Styrelsen där gör inga omvärldsanalyser eller funderar över olika scenarion och hur de ska agera ifall det ena eller det andra inträffar, vilket är något som seriösa företag bör göra. GM är ett utmärkt exempel på ett företag som ignorerat trender och trott att världen inte är föränderlig. Det brukar bara sluta på ett sätt för sådana företag.

    VD:n som grundade företaget jag arbetade för har sålt det till ett norskt investmentbolag och har sagt till mig "Jag behöver inte jobba, jag spelar hellre golf". Och visst, VD:n kommer nog att klara sig bra även om bolaget går i konkurs så småningom, men vad händer med de anställda?

    Det är just detta tankesätt som är problematiken, det här med "jag klarar mig". Det är egoism och oförmågan att sätta sig själv i ett större sammanhang som ligger bakom detta. Anledningen till att dessa människor fortfarande resonerar så är p.g.a. att det hittills har fungerat. Det dessa personer inte är medvetna om - självgoda som de är - är att vi i mänsklighetens historia aldrig stått inför en kris av det här slaget. Det handlar ju inte enbart om en finanskris, utan även just om det som Flute skriver om: den kommande bristen av råvaror och befolkningsökningen.

    Det verkar finnas någon märklig tro hos många människor att jorden kan ge mat åt en väldigt stor mängd människor. Problemet med det resonemanget är att det kanske är möjligt just nu, men på hur lång sikt då?
    Om det handlar om att förstöra jorden med kemikalier för att det ska leva fler människor, så undrar jag vad poängen är. Vad är mervärdet av att det finns många människor idag om det leder till att vi drabbas av en massa skit inom en relativt närstående framtid?
    Själv kan jag inte komma på något.
    Dessutom har ju Cornucopia skrivit om att det verkar pågå en pr-kampanj från konstgödseltillverkare, för att lura omvärlden till att köpa deras skräpprodukter. Och till vilken nytta, när deras produkter inte är bra? Jo, för att de själva ska tjäna pengar nu men de verkar inte förstå att även de och deras nära kommer att drabbas i framtiden av att jorden förstörs.

    Tyvärr är det så att de flesta inte tänker så långt, och därför agerar de på det sättet som de tror gynnar de själva bäst, kortsiktigt. Därför lever de som om att det inte finns en morgondag.
    Själv bestämde jag mig redan som tonåring att inte ha barn, baserat på det jag såg höll på att hända med miljön och hur mänskligheten agerar. Varför skapa mer lidande?
    Och det är just egoismen som är drivande.

    Om Flute är en realist som många anser vara en pessimist så kallar nog många mig för en ännu större pessimist, eftersom jag faktiskt inte tror att mänskligheten är intelligent nog att kunna hantera situationer som denna. Med detta menar jag inte att jag tror på en undergång av apokalyptiskt slag, men ur ett historiskt perspektiv kommer antalet människor att minska ganska kraftigt inom en relativt kort tidsperiod, som kanske t.o.m. är snabbare än den befolkningsökning vi haft de senaste hundra åren. En J-kurva, som det kallas inom biologin.

    Den som lever får se. :)

    SvaraRadera
  3. Befolkningstillväxten avtar och jordens befolkning planar ut på 10 miljarder, Det visar iaf . de prognoser som jag har sett.

    Skuldsättning behöver i sig inte vara ett problem. Det är ju trots allt så att för varje lånad krona så finns det en person som har lånat ut den. Eller rättare sagt, så borde det vara. Nu har man byggt ett fiathus och då kan det bli otrevligt när folk upptäcker att det bara består av luft.

    Oljan kommer bli dyrare men när så sker så växlar vi bara över till andra energikällor. Kärnkraft är en beprövad teknik. Det handlar bara om att bygga ut. Även om kostnaden för energiproduktionen stiger så är det ändå en relativt liten andel av världs-BNP.

    Håller med om att artikeln är dålig. Han verkar tro att denna kris är som en vanligt liten enkel recession.

    SvaraRadera
  4. DN är bra på att skriva om att igår inträffade en trafikolycka på E4an vid Salem, två personer fick föras till sjukhus med lättare skador och långa köer uppstod.

    Vill man förstå t ex klimatfrågan och ekonomi så är det nätet som gäller.

    SvaraRadera
  5. Anonym, vet du hur mycket av världens energi som är fossil? Ca 80%. Detta kan inte ersättas med kärnkraft. Uran är också en ändlig naturresurs.

    SvaraRadera
  6. Marcus , Likvidvänster2009-08-13 12:52

    Re : Juggen

    Väldigt bra kommentar , dock tycker jag det är högst tragiskt att sympatiska och insiktsfulla människor som Du inte vill skaffa barn , det är just sådana föräldrar som behövs om vi skall ha en chans att i framtiden reda ut denna situation.

    SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.