2010-03-22

Mer om fårdebatten

I lördags kunde man i SvD läsa om att "Svenska får behandlas med könshormon för att styra tackornas brunst". För det är helt enkelt svårt att på annat sätt få tackor att bli brunstiga i rätt tid för att föda sina lamm så att de är slaktmogna till påsk. Här har Dorperfåren en stor fördel, eftersom tackorna tydligen kan bli brunstiga "utanför normal säsong".

I artikeln kunde man också läsa att enligt statistik från Livsmedelsverkets besiktningsveterinärer är "innelammen" vid god hälsa. Sten-Olof Dimander, vd för Svenska Djurhälsovården, säger att
- Snarare ser vi mer hälsoproblem på de djur som går ute i form av parasiter och fotröta
Veterinärföretaget Svenska Djurhälsovården har också lagt ut lite information om de svenska fårens hälsa på sin hemsida.

Enligt ATL är det fler som är kritiska till fredagens och lördagens medierapportering kring fåruppfödning, bl.a. Bertil Gabrielsson, ordförande i Svenska fåravelsförbundet, samt Björn Dahlén, djurskyddschef på Jordbruksverket.
Det är ingenting nytt att får och lamm går inomhus under vintern. Han säger dock att det har blivit vanligare att lamm slaktas innan de har hunnit med en period utomhus. Anledningen till det är enligt Bertil Gabrielsson att slakterierna vill kunna sälja färskt lammkött året runt.
- De säger att marknaden dör annars, säger han.
Mer intressant om Dorperfåren kan man läsa på bloggen "Mejl från gården" som har en lång bildsvit från Dorperuppfödning i USA. Där framgår bland annat att Dorper faktiskt har ull, men att de tappar den, precis som tamfårens vilda förfäder en gång gjorde, och inte måste klippas som andra tamfår.

Ingegerd Eriksson på Boda Farm utanför Sala har hamnat i fårdebattens epicentrum och har lagt upp en informationssida om Dorper på svenska på sin hemsida.
Dorpern avlades för de tuffa förhållandena i Sydafrika, och den klarar både hettan i Mexiko och den extrema kylan i Kanada. Den är inte kräsen vad gäller betesval och klarar sig bra även på magra marker. Den behöver inte klippas, fällen ömsas spontant.

Tackan blir tidigt könsmogen, brunstrar utanför "normal" säsong och kan under en tvåårsperiod producera tre kullar med i snitt 1,7 lamm per tacka. Inga födselproblem eftersom Dorpern, i jämförelse med de andra "terminal" raser, föder ett relativt litet lamm. [...]

Lammen föds livskraftiga och växer snabbt. Dorper-fåret är också känt för en naturlig moståndskraft mot parasiter. Det finns över 10 miljoner Dorper-får i Sydafrika.

Raserna används med stor framgång i korsningsprogram i produktionsbesättningar.
Hon skriver också en tänkvärd sak om det svenska jordbruket generellt.
Kanske vi borde fokusera på den stora frågan istället: hur kommer det sig att den svenska bonden tjänar mera på sina EU-bidrag än på att föda upp en produkt som det svenska folket behöver. Åkrarna står i träda och gårdarna står tomma. Borta är idyllen med djur som betar runt gården och bonden som arbetar med sin traktor på sina åkrar. Gårdarna styckas och säljs till köpare som inte har något intresse av lantbruk och åkrarna behålls för att komma åt bidragen. Detta istället för att kanske så en proteingröda som kan ersätta de kontroversiella sojamjölet från Brasilien!!!!!
Läs även vad jag skrev i fredags om den urspårade lammdebatten. Även Svensson, en av de vettigare "vänsterbloggarna" har insett att det var en pseudodebatt om fåren. Klantig och dålig journalistik var det till stor del också.

[Andra bloggar om , ]

2 kommentarer:

  1. Där snodde du nästan exakt ett inlägg jag tänkt skriva, inklusive Svensson som en av de vettigare vänsterbloggarna. Grr.

    SvaraRadera
  2. Cornucopia:
    Great minds think alike...

    SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.