2010-03-08

Papandreou letar yttre fiender

Greklands premiärminister Papandreou talade igår i Washington och talade om onda spekulanter. Det gäller att hitta yttre fiender för att avleda uppmärksamheten från det verkliga problemet. Greklands problem är självförvållade och är inte några spekulanters fel. Hade dessa "spekulanter" insett tidigare hur illa situationen var hade troligen Grekland straffats ut av finansmarknaderna långt tidigare, men man ljög ju i den officiella statistiken för att dölja hur illa det var.
"Europa och Amerika måste säga att 'nog är nog' till dessa spekulanter som enbart värdesätter omedelbar avkastning och med yttersta ignorans för konsekvenserna för det större ekonomiska systemet", sade han.
Dessa "spekulanter" är faktiskt ganska bra att ha. De tvingar länder att hålla ordning på sina statsfinanser.
Giorgos Papndreou sade att Grekland kan få svårt att genomföra sin besparingsplan om förbättringarna "äts upp av avskräckande räntenivåer".
Absolut. Men det är ingen rättighet att få låna till låg ränta. Marknaden sätter räntan om inga andra regeringar ger lån till förmånlig ränta under marknadsmässig nivå. Men varför ska övriga EU-länder göra det? Har man tagit sig vatten över huvudet med för stora lån finns två utvägar. Antingen kraftfulla sparpaket eller ställa in betalningarna.
Han beskrev vidare marknaden för Credit Default Swaps, CDS, som ett "gissel" som "spökar" för Grekland och andra länder. Han vill att EU och USA ska förstärka regleringarna för att begränsa dessa aktiviteter om inte "ett litet problem" ska leda till att ett redan bräckligt system faller samman.
Men det lär inte hjälpa Grekland om CDS-marknaden regleras. Fortfarande gäller det att hitta villiga långivare och de lär inte dyka upp bara för att CDS-marknaden regleras. Även om en reglering skulle behövas av andra skäl lär den inte leda till att riskpremierna i form av CDS:er minskar vad gäller Greklands statsskuld.

Många stora luftiga ord från en desperat premiärminister.

Jag ser också att Portugal kommit med saftiga sparplaner för att få ner budgetunderskottet, som var på 9,3% av BNP förra året. Varför har EU under så många år struntat i stabilitetspaktens krav på budgetunderskott under 3%? Problem försvinner inte för att man struntar i dem, de blir oftast värre istället.

[Andra bloggar om , , , , , , ]

8 kommentarer:

  1. Konspiratoriskt och ganska partiskt och dåligt inlägg.

    SvaraRadera
  2. Inte då. Andra greker skyller på fienden turkarna. Klassisk syndabocksmentalitet med en yttre fiende.

    Se kommentarerna på

    http://cornubot.blogspot.com/2010/02/eu-har-strupgrepp-om-grekland.html

    SvaraRadera
  3. Papandreou är en tomte.
    Vi kommer se liknande uttalande från många andra statschefer när detta tar fart på allvar. Skylla på "speulanter" och hedgefonder???
    Häpnadsväckande och urbota dumt är vad det är.

    SvaraRadera
  4. Hur var det med Tyskland 1929 - 1933 ? De internationella banksters och spekulanter skapade tom hungersnöd i tyska städer och landet var bankrut.
    - Men så fort kom nationelmedveten regering (annars jag sympatiserar inte Hitler) och rensade bort de internationella banksters och spekulanter BÖRJADE TYSK EKONOMIN BLOMSTRA !
    -Jag säger inte att Grekland behöver en Hitler, men enda lösningen är att skapa nationelmedveten regering, att sluta med de betalningarna till Wall Street banksters och lämna NATO, samt börja militärsamarbete med Ryssland.

    SvaraRadera
  5. Fortfarande konspiratoriskt, finns alltid massa folk som vill lägga sin egen verklighetsbild på oss andra trots att sanningen ligger 2 hållplatser bort.

    Massa JA-sägare med exakt likadana bloggar ger iaf. inte någon trävärdighet oavsett hur mycket ni säger JA-vi-har-rätt.

    SvaraRadera
  6. Jan Wiklund2010-03-09 16:17

    Klart att bara Grekland kan lösa Greklands problem. Att skylla på andra leder ingenvart, då bara erkänner man ju sin maktlöshet. Men det kanske är det Papandreou vill?

    Jag menar, det enda effektiva han kunde göra vore ett reformpaket som lägger bördorna nåtsånär jämnt bland rika och fattiga och framstår som någorlunda rättvist för en majoritet. Men det kommer förstås inte de inhemska spekulanterna att gilla. Alltså skyller Papandreou på de utländska, för att mana fram en enighet kring ett program som det inte kan finnas nån enighet kring.

    SvaraRadera
  7. Och den svartsynte kan även gotta sig åt prognoser från andra länder: http://www.lrb.co.uk/v32/n05/john-lanchester/the-great-british-economy-disaster

    SvaraRadera
  8. Anonym 2010-03-09 15.36:
    Vadå konspiratoriskt? Om det är någon som är konspiratorisk är det väl Papandreou, som talar om onda spekulanter.
    Kan du förklara för mig på vilket sätt en reglering av CDS-marknaderna skulle hjälpa Greklands situation?

    SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.