2010-09-25

Bilden av en misslyckad valutaintervention

Igår morse ryktades det att den japanska centralbanken åter gick in för att stödsälja yen. Om det faktiskt var så vet vi inte, eftersom de japanska myndigheterna varken bekräftat eller förnekat. Det hela syns som en mindre spik uppåt i högra delen av diagrammet ovan. Under dagen återhämtade sig sedan yenen. Om det verkligen var en valutaintervention var den inte särskilt stor. Men det ser av den snabba återhämtningen mer ut att ha varit ett rykte.

Vad vi vet säkert är att den japanska centralbanken gjorde en stor valutaintervention den 15 september. Den syns tydligt i diagrammet. Man tyckte att den japanska yenen var för stark och stödköpte därför dollar. Hur länge denna effekt kommer att hålla i sig är ytterst tveksamt. Den internationella valutamarknaden är så stor att en centralbank har ytterst begränsade möjligheter att kämpa emot kapitalströmmarna. Redan har yenen återhämtat hälften av rörelsen från interventionen på lite drygt en vecka. Tittar man i ett längre perspektiv framstår valutainterventionen som futtig.
Sedan början av maj har yenen legat i en längre trend av stärkning. Japanska centralbankens valutaintervention syns bara som ett litet hack längst ner till höger. Med största sannolikhet kommer yenen efter detta hack att fortsätta sin stärkningstrend i ungefär samma takt som förut. Stort grattis till Japans centralbank för att ha slängt en massa pengar i sjön.

Från valutamarknaderna noterar jag annars att Brasilien också intervenerat för att försvaga sin valuta. Mer pengar i sjön.

Den brasilianska Bovespa-börsen har förresten igår fredag blivit världens näst största (räknat på de noterade företagens totala värde) efter att det statliga oljebolaget Petroleo Brasileiro SA (Petrobras) genomfört världens hittills största nyemission på 70 miljarder dollar. Detta för att få in pengar till att bygga ut sina nya djuphavsfält.

Men allt är inte så roligt i Brasilien. Det är också lite väderhaveri där, om än inte lika omskrivet som det i Ryssland och Pakistan. Flera av de brasilianska grödorna har drabbats av allvarlig torka, bland annat kaffe, socker och apelsiner. Detta skickar såklart upp världsmarknadspriserna för dessa. Som tur är inget livsviktigt. Amazonas-floden har sjunkit till sin lägsta nivå sedan 1963, vilket försvårar kommunikationerna i norra Brasilien.

För att återgå till valutatjafs, så intervenerade även Perus centralbank på valutamarknaden igår genom att köpa dollar. Detta är något de har hållit på med regelbundet sedan 18 juni.

Trots alla dessa stödköp av dollar fortsätter USA-dollarn sin kräftgång, nedan exemplifierad med hur den gått mot kronan sedan årets början. Tydlig nertrend sedan början av juni.
Ännu en gång stort grattis till alla centralbanker som slänger pengar i sjön och bara skapar mer instabila finansmarknader. Igår gick också USA-dollarn förresten ner till sin lägsta nivå någonsin mot schweizerfrancen.
Därför känns det fortfarande nästan löjeväckande när svenska media ropar ut att ädelmetaller eller guld når nya rekordnivåer. Fast E24 får ett litet plus för att de påpekar att "Den pådrivande faktorn var den svagare dollarkursen". Visst nådde guldet nästan 1300 dollar per uns, men mer intressant för oss svenskar är priset i kronor per gram, se diagrammet nedan.
Vi såg här, liksom för dollarn, en topp i början av juni och sedan dess har guldet sjunkit tillbaka.

Svenska media har förväxlat orsak och verkan. Den verkligt intressanta händelsen är att USA-dollarn sjunkit från över 8 SEK/USD i början av juni till nu senast 6,81 SEK/USD. Därmed inte sagt att guld och silver skulle vara ointressanta som investeringar. Bloggrannen Winning Trading skriver t.ex.
Guldet bröt i fredags upp över 1300 dollar per troy ounce men det kan vara värt att notera att dollarn fallit betydligt mer än guldet stigit. Silver följer efter och ser mycket intressant ut framöver, förmodligen med betydligt större potential än guld.
Man bör alltså vara på sin vakt och även hålla koll på valutakurserna. Men som jag påpekade i förra veckan gäller fortfarande behåll för både guld och silver.

Hoppas ni får en fortsatt trevlig helg!

1 kommentar:

  1. Peru och Japan kanske intervenerar för att visa att de stödjer ett ännu icke sammanbrutet USA. Stora delar av Sveriges befolkning hävdar ju däremot ännu att "the third way" är möjlig.

    Tobias Wallin

    SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.