2010-09-10

Pakistan, översvämningen och framtiden

Översvämningskatastrofen i Pakistan är fortfarande högaktuell, även om media inte alls är lika intresserade som de var av jordbävningen på Haiti.
Översvämningarna i Pakistan drabbar många fler människor än jordbävningen i Haiti, men katastrofen får bara en tredjedel så mycket uppmärksamhet i svenska medier, enligt medieanalysföretaget Retriever.
Det svala medieintresset förundrar mig, eftersom Pakistan geopolitiskt är oerhört mycket viktigare än Haiti. Jag nämnde en del om Pakistan häromveckan när jag skrev om spannmålspriserna.

Som läget är nu efter sex veckors översvämningar är tio miljoner hemlösa i Pakistan. Då ska man komma ihåg att detta är utöver dem "som redan fått nödhjälp i form av tält och huserats i skolor". Detta av en befolkning på drygt 170 miljoner. Definitivt den värsta naturkatastrofen i Pakistans historia. Läget är desperat för många miljoner människor - DN hade igår en artikel om en halv miljon gravida kvinnor på flykt i Pakistan. SvD har idag en artikel av den pakistanske journalisten Massoud Ansari, där han beskriver de eländiga förhållandena för flyktingarna och maktelitens arroganta attityd.

Innan jag går vidare ska vi ta lite basfakta om Pakistan.
 • Befolkningen växer med 2% per år, vilket är oerhört snabbt. 39% av befolkningen är under 15 år och 29% i åldersspannet 15-29 år. Den snabba befolkningstillväxten förklaras av att varje kvinna i genomsnitt föder 3,73 barn
 • 34% av befolkningen bor i städer, 66% på landsbygd
 • Årlig BNP är 129 miljarder dollar, vilket blir 810 dollar per capita. Landet är därmed ett av världens fattigare.
 • Statsfinanserna är dåliga. Budgetunderskottet ligger på 5% av BNP, statsskulden på 75% av BNP. Inte nog med det - 11% av statsbudgeten består av utländskt bistånd.
 • Pakistan har ett handelsunderskott på drygt 8 miljarder dollar (drygt 3% av BNP). I kombination med statsbudgetens underskott gör detta Pakistan beroende av lån från utlandet.
 • Pakistan är ett LIFDC (fattigt land beroende av livsmedelsimport).
 • Läskunnigheten är låga 57%, men det säger inte allt. För män är den 69%, men för kvinnor endast 45%. Rejält ojämlik tillgång till utbildning alltså.
 • Landet är politiskt instabilt och ligger på plats 10 på Failed States Index, en plats över Haiti.
 • Pakistan har två kärnkraftverk och uppskattningsvis 200 kärnstridsspetsar
För att ytterligare förvärra saken är Pakistan ett samhälle med en feodal grundstruktur. Några tusen familjer kontrollerar i princip hela jordbrukssektorn (som utgör knappt hälften av BNP) och därmed större delen av exportinkomsterna. Dessa feodalherrefamiljer har förutom den ekonomiska även den politiska makten. Den feodala strukturen gynnar också islamistiska rörelser som lätt kan skaffa anhängare bland missnöjda lantarbetare.

Den feodala strukturen gör också att de flesta av dem som nu förlorat hem, boskap, utsäde med mera inte äger sin mark och därför riskerar att inte få någon ekonomisk ersättning från staten.
Jag trodde sist jag skrev om Pakistan att utländsk hjälp skulle strömma till tack vare Pakistans geopolitiska roll, men det verkar nu som om biståndsviljan mattas av. Det finns förutom de akuta behoven mer långsiktiga.
"Om de drabbade inte får veteutsäde inom några veckors tid kommer inget vete att planteras i år" meddelar Daniele Donati vid FAO i ett pressmeddelande.

FN-organet säger samtidigt att många pakistanska familjer nu tvingas använda det utsäde som inte förstörts för dagliga behov.

"Enbart livsmedelsbistånd kommer inte att vara tillräckligt. Om inte nästa veteskörd säkras kommer livsmedelsförsörjningen för miljontals människor att vara hotad" uppger Donati vid FAO.
Nu skyller många på de stora dammarna över floden Indus och dess biflöden och säger att de har förvärrat översvämningarna. Även om stora dammar såsom Mangla och Tarbela kan ha negativa effekter verkar verkar de dock inte ha haft det i detta fall. Vattenmagasinen var nämligen redan fulla efter monsunregnen, så de kunde inte stoppa vattnet.
Pakistan före respektive efter översvämningen. Foto NASA.
Ska man leta efter bovar så verkar det snarare vara avskogningen i Indus' källområden uppe i bergen som har förvärrat översvämningen. För det första högg de pakistanska talibanerna ner mycket skog i Khyber-Pakhtunkhwa när de kontrollerade området 2007-2009. Men värst verkar den pakistanska timmermaffian vara. De hade staplat stockar från sina olagliga hyggen i raviner för att senare smuggla iväg dem. De kraftiga regnen spolade med dessa stockar ner längs floderna och ställde till det på vägen. Även längre söderut, i de norra delarna av Sindh, har man huggit ner en stor del av de träd som finns utmed floderna.

En sak som också förvärrat situationen är att jordägare som varit rädda för att få sin mark översvämmad har tagit ner vallen på motsatta sidan floden.

På kort sikt drabbar de förstörda åkrarna årets skörd, så att Pakistan måste importera mat (eller få den som nödhjälp). Men det drabbar också de grödor som annars skulle ha gått på export (t.ex. bomull) och eftersom jordbruket utgör 60% av Pakistans exportinkomster slår det hårt mot den redan dåliga handelsbalansen.

På längre sikt är det ett stort problem att så mycket av infrastrukturen för bevattning förstörts. Kanalerna runt Indus är världens största sammanhängande bevattningssystem och det kommer att ta år att laga allt. Redan innan katastrofen var underhållet av bevattningssystem eftersatt. Det finns två fördelar - dels att översvämningarna fyller på vattnet i marken, dels att slammet från floden göder marken, men dessa fördelar uppvägs helt av den sönderslagna infrastrukturen. För bevattningskanalerna behövs. Större delen av Pakistan är oerhört torrt och totalt beroende av floden Indus för bevattning så att det kan bli en kornbod.

Det finns alltså en mängd faktorer som kan göra att Pakistan går mot ett politiskt mer instabilt läge. Ekonomin är sönderslagen. Biståndet verkar dröja. Det finns en stor kontrast mellan den besuttna styrande klassen och den utfattiga majoriteten av befolkningen. Islamister håller på med värvningskampanjer. En befolkning med nästan en tredjedel av befolkningen i åldersgruppen 15-29 år är en bra grogrund för revolutioner, ty det är "arga unga män" som gör revolution. Frågan är kanske bara hur länge det dröjer innan krutdurken exploderar. Redan verkar det vara fler terrordåd.

Vad gäller Pakistans kärnvapen spekuleras det i att USA har en plan redo för att komma in och plocka upp dem i händelse av statskollaps. Men klarar USA det? Och hur går det isåfall med USA:s närvaro i grannlandet Afghanistan? USA går redan på knäna ekonomiskt och borde egentligen inte slösa pengar på krigen i Irak och Afghanistan. Och hur kommer den stora grannen Indien att agera i händelse av pakistansk kollaps? Många frågor blir det och jag har svårt att se något annat än ett kaotiskt förlopp.

För den som vill hjälpa de drabbade i Pakistan så har Läkare utan gränser trappat upp sin insats. Bidrag kan sättas in på PG 900603-2 eller BG 900-60 32. Märk talongen "Akutinsatser". (Gåvan går i första hand till arbetet i Pakistan, i andra hand till andra kriser runt om i världen)

Även biståndsorganisationen Plan är på plats i Pakistan.

Tillägg: Jag fick ett tips om en karta från BBC Dimensions som visar hur stora översvämningarna är jämfört med Sverige. Titta på den och häpna!

[Andra bloggar om , , , , , ]

9 kommentarer:

 1. Här kan man verkligen få en uppfattning om hur pass omfattande översvämningen är: http://howbigreally.com/#sundsvall

  SvaraRadera
 2. Vad ska de egentligen med sina atombomber till? Förstår inte varför de har byggt dem. Kan de inte plocka isär dem nu medan tid är?

  SvaraRadera
 3. Hade pakistan inte haft atombomber hade USA slagit ut hela landet för länge sedan snarare än att samarbeta med regeringen mot talibanerna i landet, så kärnvapnena fyller nog sin funktion. Lite scary att man skal behöva ha kärnvapen för att få vara ifred från USA men är det den typen av värld väst vill ha så är det den typen av värld väst kommer att få.

  SvaraRadera
 4. Förresten, står det fortfarande CCCP på de ryska atom- och vätebomberna? Skulle allt vara likt ryssarna.

  SvaraRadera
 5. Tack Flute för inlägget, påminnde mig om att jag skulle skicka en slant till hjälp.

  //HPD

  SvaraRadera
 6. ser detta som en form av realitycheck med avseende på befolkningstillväxten.

  för närvarande förutsätter Pakistans befolkningstillväxt omvärldens vilja att donera livsmedel/pengar för att kunna fortsätta. Vad händer om 10-15 år om exportolja saknas, mat är dyrare och det inte finns några som är villiga att stå för 10% eller mer av kalaset?

  Interesting times ahead!

  SvaraRadera
 7. Flute! Måste bara säga hur underbar du är. Man vet aldrig vad du kommer skriva om härnäst och det är alltid lika kul att komma hem från plugg eller jobb och få något att fundera över.
  Love the man!
  Du och Cornu är bloggvärldens kungar. Serious.

  SvaraRadera
 8. Ingenjören2010-09-17 10:37

  Man bör dock komma ihåg att den låga BNPn är nästan exakt samma som Indien har och att födelsetalen för närvarande sjunker som en sten. Jag tror det finns en tendens att överskatta Indien och Kinas styrka och att underskatta Pakistans eftersom man i fallet Pakistan alltid fokuserar på det som är dåligt och i fallen Indien och i ännu högre grad Kina alltid på det som funkar bra. Med detta sagt, läget är ändå allvarligt.

  SvaraRadera
 9. Hanna Broberg2010-10-11 16:54

  Hej,
  Ville bara tacka för att du uppmärksammar Läkare Utan Gränser på det här sättet, det blir vi glada för.
  Med vänlig hälsning,
  Hanna på Läkare Utan Gränser

  SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.