2010-10-23

Reviderade EU-statsfinanser, Grekland dröjer

I samband med att Eurostat igår kom med reviderade siffror för statsskulder och underskott/överskott i statsfinanserna för EU-länderna, så meddelade man att resultatet av revisionen av Greklands statistik kommer att dröja till mitten av november. Jag nämnde redan häromdagen att underskottet för 2009 troligen kommer att revideras upp mot 15,5% för 2009. Det verkar rörigt på grekiska statistikkontoret, och det är inte förvånande. Läget är troligen betydligt sämre än vad man vill kännas vid. Vi väntar med spänning på resultatet i mitten av november.

Till dess kan vi passa på att titta på lite historik över hur skulderna och underskotten har förändrats de senaste åren. Det blir lite stökigt med alla EU-länderna i samma diagram, så jag tar dem gruppvis. Kom ihåg att enligt EU:s stabilitets- och tillväxtpakt får medlemsstaterna inte ha budgetunderskott som överstiger 3% av BNP eller statsskuld som överstiger 60% av BNP. Diagrammen är inspirerade av de fina diagram som bloggrannen Cornucopia brukar visa, fast jag har statsfinansernas underskott/överskott på y-axeln istället för som han förändringen av statsskulden. Jag har inte ritat ut vilka datapunkter som motsvarar vilka år, men den generella rörelseriktningen är neråt höger om inget annat sägs. Som vanligt kan ni klicka på diagrammen för att förstora dem.
Storbritannien och Spanien har gjort de snabbaste djupdykningarna, på grund av sina stora spräckta bostadsbubblor. Men vi vet ju redan om att de är krisländer. Stora dessutom. Om det blir kris i Grekland gör inte så mycket, med tanke på att det är så litet, men motsvarande i Spanien eller Storbritannien kan ställa till rejäla följdeffekter.
En annan värsting är Italien, som kan skryta med EU:s näst största statsskuld i förhållande till BNP. Från 2006 till 2007 lyckades man med en viss förbättring (rörelse uppåt vänster i diagrammet) men därefter har det gått utför. Inte katastrofalt snabbt, men med tanke på statsskuldens storlek är varje underskott allvarligt.
EU:s tredje största statsskuld som andel av BNP står Belgien för - visste ni det? Hur ofta hör man det landet nämnas i samband med misskötta statsfinanser? Här finns en potential för många intressanta händelser framöver, men ännu har sökarljuset inte hamnat på Belgien.

EU:s största ekonomi, Tyskland, är också en av värstingarna vad gäller statsskuldens storlek - en tråkig kvarleva från sammanslagningen med Östtyskland. Budgetunderskottet höll sig med näppe nöd inom gränsen 2009. Men med en redan alltför stor statsskuld är även -3% inte bra.
Frankrike har hållit sig runt eller strax utanför gränsen för vad som är tillåtet, men tappade kontrollen 2009. Med tanke på dess stora andel av EU:s totalekonomi kan det ge stora effekter. Det verkar också som om åtstramningspaketen ogillas av folket på ett typiskt drastiskt franskt vis. Här kan det bli intressant.
Holland har hållit sig inom gränserna, men tappade också kontrollen 2009. Dock inget katastrofalt ännu.

Eftersom Grekland inte är färdigreviderat får jag hitta på ett nytt begrepp för EU:s riskländer - CUB-PIISS (Cypern, Ungern, Belgien, Portugal, Irland, Italien, Storbritannien, Spanien).
Här ser vi en massa djupdykningar. Irland har gjort den snabbaste resan från överskott 2006-2007 till katastrofala underskott 2008-2009. Statsskulden har samtidigt formligen exploderat samtidigt som BNP imploderat. Vi får säkerligen höra mer därifrån framöver.
Spaniens djupdykning är faktiskt inte så mycket mindre den heller och Storbritanniens och Portugals dykningar är inte heller att förakta. Storbritannien har dock en stor fördel jämfört med den Iberiska halvöns länder, då de har en egen valuta att devalvera och en egen centralbank som kan "trycka pengar".
Italien och Belgien utmärker sig främst genom stora statsskulder, och dessa två nämnde jag i samband med förra diagrammet.
Cypern är ett litet land, så det gör inte så mycket för Europas ekonomi i stort att de råkar ha hamnat i ett stort underskott.
Ett land som gått mot strömmen är Ungern, vars statsskuld som andel av BNP visserligen ökat, men som har lyckats kapa sina budgetunderskott från 9,3% år 2006 till bara 4,4% år 2009. Grattis Ungern! Nu återstår "bara" att hamna på plus så även statsskulden kan skäras ner. Men även Ungern har fördelen att ha en egen valuta och centralbank. Fast risken är ännu stor för bakslag där.

Så övergår vi till mindre problematiska länder - de nordiska. Även Österrike fick slinka med i detta diagram.
Danmark, Sverige och Finland hade överskott i statsfinanserna 2006-2008 och rimlig storlek på statsskulden. Underskotten för 2009 är därmed inte särskilt oroväckande, även om Danmarks och Finlands snabba dykningar inte känns helt betryggande.
Österrikes läge däremot är mer att jämföra med Tyskland. Inte särskilt bra, men inte heller någon katastrof. Men här ska vi inte glömma att deras banker lånat ut jättebelopp till Öst- och Centraleuropa och deras utgångsläge för statsfinanserna vid en eventuell bankkris är inte särskilt bra.
Öst- och Centraleuropa - ja, här kommer de.
I och med att de flesta av dessa länder har förhållandevis små ekonomier  utgör de inga jätteproblem var för sig. De har också startat från relativt låg statsskuld, vilket är en stor fördel. Estland utmärker sig som EU-landet med de mest välskötta statsfinanserna. Polen och Ungern sticker ut genom sina stora statsskulder (notera som jag nämnde förut att Ungern gått mot strömmen och minskat sitt underskott).
Men gemensamt för dessa länder (förutom Estland och kanske Bulgarien) är att de snarast måste göra något drastiskt åt sina budgetunderskott för att inte hamna i värre problem framöver.

[Andra bloggar om , , , ]

5 kommentarer:

  1. Word. Har funderat på att göra liknande banor, har bara gjort det för Sverige tidigare, men trodde det skulle bli för plottrigt. Smart att dela upp i flera grafer.

    Men du har plockat officiellt underskott, inte förändringen av statsskulden som jag gjorde?

    Sedan står jag fast vid att min variant med underskottet uppåt istället för nedåt. Därmed går cirklarna medurs istället för moturs. Putt, putt.

    SvaraRadera
  2. Hej ett litet grönt tips till dig;)

    iLoveGratis är en sajt där man kan skänka bort prylar och möbler man inte behöver istället för att slänga de, på så sätt sparar man pengar men samt hjälper mijön genom att du låter prylen återanvändas!

    På sajte finns nu 1000-tals prylar som skänks bort allt ifrån gardiner till soffor, bokhyllor och bilar.

    http://iLoveGratis.se

    SvaraRadera
  3. Blir lite fundersam på holland, hur lyckades dom med att ha budgetöverskott OCH öka stadsskulden?

    Hur går det ihop?

    SvaraRadera
  4. Logi:
    För att vi tittar på statsskulden som andel av BNP. Om man har budgetöverskott och BNP minskar så blir det denna effekt.

    SvaraRadera
  5. Cornucopia:
    Att jag tog officiellt underskott beror helt enkelt på att det är enklare att komma åt direkt som % av BNP. Jag förstår om du vill ha förändringen av statsskulden för att den kanske är mer "rätt", men den stora bilden blir ungefär densamma ändå, och det blir ändå lätt att peka ut fulingar och godingar. Dessutom går det ju i viss mån att fiffla med själva statsskulden också, så att den framstår som mindre. Därmed blir inte heller den helt tillförlitlig.

    Sen att jag väljer att gå moturs - när man dansar exempelvis polska går det moturs runt rummet ;-)

    SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.