2011-01-24

Kinesisk bubbla?

Idag skriver DN om den kinesiska draken.
Utvecklingen har rusat fram. Sedan Kina inledde sin reformpolitik 1979 har landets Ekonomi stått för världshistoriens kraftigaste omvandling med en tillväxt på nära 10 procent om året. I dag är Kina den viktigaste marknaden för många svenska företag. Samtidigt håller Kina nere priserna på världsmarknaden genom att pumpa ut billiga produkter och öka konkurrensen.
Frågan är dock hur länge en årlig tillväxt på 10% är hållbar. Kina är tätt sammanlänkat med övriga världsekonomin. USAmerikanerna har köpt billiga varor från Kina och därmed sitter kineserna på en enorm mängd amerikanska statsobligationer. Även Europa är viktigt, såsom varande Kinas största exportmarknad, så Kina går och köper exempelvis grekiska statsobligationer. Varken USA:s eller Europas ekonomier eller valutor får kollapsa, utan de måste fortsätta att köpa "lagom" mycket från Kina för att hålla igång exporten. Men hur länge kan situationen fortgå?

Kina har inte bara problem med sin sammanlänkning med omvärlden, utan även en hel del interna problem. DN listar inflation och fattigdom som de största hoten. Matpriserna har stigit kraftigt, vilket som vanligt slår hårdast mot de fattiga, då en större andel av deras inkomst går till mat. För det finns många fattiga.
Inkomstskillnaderna är höga och större än i exempelvis Sverige.
Och alla delar av landet har inte hängt med på tåget.
- Ett grundläggande problem för Kina är hur man ska skapa tillväxt i den västra delen av landet. Skillnaderna i välstånd har ökat, säger Anders Johansson.
De ökande bostadspriserna i Kina nämns lite i förbigående i artikeln. Men de är en viktig bit. För Kina har en växande fastighetsbubbla. Läs t.ex. vad Göran Leijonhufvud skriver om den. Kinesiska staten har fullt sjå med att försöka bromsa bankernas utlåning, vilket inte är lätt i en ekonomi som växte med rasande 10,3 procent 2010 och beräknas "bromsa in" till "bara" 8,7 procent i år. När den kinesiska fastighetsbubblan väl spricker blir det säkert stora ekonomiska fyrverkerier.

Kina har också stora problem med miljöförstöring. Det kommer en ständigt nya rapporter om stora och små miljöproblem. Det senaste är att stora områden i norra Kina har problem med vattenbrist efter flera månaders torka.
Peking har inte fått ordentligt regn på över tre månader. Kinesiska medier rapporterar att man inte upplevt något motsvarande på 40 år. Enligt forskarna beror torkan på klimatuppvärmningen och på att vattenanvändningen har ökat. Vattenkonsumtionen har ökat i synnerhet i Pekingregionen.
Matpriserna kan drivas upp ytterligare då torkan även hotar skördar i Kina.

Ett mindre miljöproblem (om än allvarligt för de drabbade) är det som drabbat Kinas silkesodlare.
Silk ties and handkerchiefs are forecast to rise in price after the cost of silk jumped to its highest level in at least 15 years as rapid industrialisation in China, the world's largest supplier, robs the sector of valuable farmland. The price of silk cocoons [...] has doubled since the start of 2009
Mer allvarligt i sammanhanget är att jordbruksmark förstörs i så rask takt i Kina. Det gäller både genom att den bebyggs med byggnader och kommunikationer och genom att den försvinner genom erosion och ökenspridning.

Det är egentligen bara en fråga om vilket av alla hot som först sticker hål på den kinesiska bubblan. Och när det vänder neråt i Kina, glöm inte det som nämns i den första artikeln - att för många svenska företag är idag Kina den viktigaste marknaden.

[Andra bloggar om , , , , , , , , ]

10 kommentarer:

  1. Oljan då?

    Jag ställde lite frågor till analytiker på Handelsbanken om vad de tror om Kinas tillväxt (Facebook), och om de ser några begränsningar.

    Antag att Kina ska göra samma resa som Sydkorea. En kines förbrukar idag 2 fat/capita/per år. Sydkorea gick från 2 till 17 fat/capita/år på 30 år.
    Översätter man det skulle Kina förbruka motsvarande 53 miljoner fat per dag (jag har inte kontrollräknat men det stämmer säkert).

    53 miljoner. Ny produktion per dag.

    Ja, det vill till att polerna smälter snabbt så de kan börja borra där på allvar.

    Att Kina (och kanske även Indien) skulle kunna göra en motsvarande tillväxtresa är helt orealistiskt. Jordens resurser räcker inte till.

    SvaraRadera
  2. Vad som skiljer Kina från resten av världen när det gäller ekonomi är kärnan - banksystemet. Kina har inga privata banker som suger den kinesiska staten och det kinesiska folket på pengar, som bankerna i Väst har gjort i snart 100 år. DÄR ligger skillnaden. USA har tex haft många krig, något som bankväsendets lobbyister drivit på för att skuldsätta amerikanska staten och tjänat storkovan. USA och väst -demokratin är infiltrerade av oligarkiska krafter och då blir det därefter.

    SvaraRadera
  3. Men Flute skriver "bankerna" ?

    SvaraRadera
  4. Kina har/börjar inse de stora problemen och till skillnad från väst där bankerna och storföretagen bestämmer så bestämmer politiker där. Visst det är ingen demokrati och allt men i ärlighetens namn har de på senaste tid gjort betydligt mer för att skydda vanligt folk än vad väst gjort. Här blir det bara banker som ska räddas, folket får ta och svälta om de inte klarar sig.

    Så visst har Kina stora problem men jag tror att de har också rätt bra förutsättningar att handskas med de.

    SvaraRadera
  5. Du belyser något viktigt, AxMi-24, nämligen att det inte finns något land där makten verkligen utgår från folket. Är det inte politiker som styr så är det direktörer och bankirer. Verklig demokrati finns inte någonstans längre.

    Mvh Guldnisse

    SvaraRadera
  6. Jag tror mer på Brasilien än Kina som kommer få det tufft nu. Inflation som inflation oavsett vem det är som skapar det.

    AxMi-24:
    Gentemot lobbyisternas girighet i väst världen så vill Kina erövra världen det märks tydligt. De köper obligationer från Afrikanska länder och nu Europa som att pengar vore oändligt allt för att få inflytande och makt i världen. Den som tror de gör det för att vara små gulliga änglar kommer få sig en väckarklocka.

    Så vi har alltså Kina som lånar ut mer än världsbanken pågrund av makt begär, och väst världens privata banker som styrs av girighet. Du som jag vet svaret på vad summan av detta är.

    Är en entitet styrd av makt eller girighet så finns det ingen återvändo ifall den har total kontroll. Den kommer sluka sig själv som alla andra liknande civilisationer gjort förre dess tid.

    Det är oundvikligt att en extrem förändring är på väg. Det är ditt val om du vill vara föreberedd eller inte.

    SvaraRadera
  7. Sant. Kina vill ha mera makt. I ärlighetens namn så är det vad man förväntar sig av ett lands ledare. Att de ska se till landets bästa.

    Det som jag ser som stor skillnad är att Kina har betydligt längre horisont än kvartals rapporter som är vanlig horisont i väst och att det ser ut att deras politiker inte bara går de rikas ärenden.

    I för sig så bor jag inte där så det är svårt att veta men det är intrycket jag får.

    Att sedan hela kapitalismen och oändligt växande ekonomi är absurt (jag är fysiker så har imponerande problem med vad som helst som hävdar att det skapar något ur ingenting) är en annan sak.

    Även om vi accepterar/tycker det är frågan vad man ska göra för att förbereda sig för kraschen som måste komma för eller senare.
    Närmast jag kommer är flyta ut till landet där man kan i alla fall odla egen mat och köp gott om vapen för att försvara maten.

    PS: utmärkt video som handlar mycket om tillväxt men från ett matematiskt perspektiv. Ögon öppnande även för oss som vet det intellektuellt. http://www.youtube.com/view_play_list?p=6A1FD147A45EF50D

    SvaraRadera
  8. Mycket svammel i kommentarerna.......
    Flute du har rätt i att det är omöjligt att ha en så hög tillväxt ”för evigt”. Att det skulle vara någon bubbla håller jag absolut inte med om utan snarare en naturlig anpassning mot en realistisk tillväxt i en utvecklad ekonomi.
    Jag tror Kina kommer att få uppleva en strukturomvandlingskris. De kan inte bara ha en ekonomi som är byggd på att exportera billiga lådan saker. Utan den större del av ekonomin kommer att komma från inhemsk konsumtion. Detta hämmar inte tillväxten i sig utan är en naturlig anpassning till att folk får det bättre i Kina.
    De kommer också att tappa sina komparativa fördelar så småningom. Dels när valutan marknadsanpassas och dels när det som egentligen driver utvecklingen framåt gällande produktion. Nämligen automatisering av produktion återigen gör det likvärdigt eller billigare att producera en hel del varor ”hemma” som i dag görs i kina av löjligt lågavlönade arbetare. Till ex 20 % starkare Yuan gör stor skillnad här.
    Jag är ens tveksam till att Kinas ekonomi någonsin kommer i kap USA i nominell BNP.

    SvaraRadera
  9. Kina och Brasilien får inflation för de är korkade och har kopplat sina valutor mot USD. De får skylla sig själva!

    SvaraRadera
  10. @brodeur
    Kina har inte en ekonomi som bygger på export. Exporten är i dag 5 % av Kinas BNP. Att Kinas teknologi rörande automatisering inom produktion skulle vara så mycket lägre än västvärldens är direkt löjeväckande. Om ett par år när Kina släpper sin valuta fri kommer det mycket riktigt ske förändring av ekonomin vad gäller inhemsk konsumtion. 1,4 miljarder kineser kommer med en plånbok som inte ligger långt efter en medelsvensson, köpa inhemskt producerade varor. Om du tror att Kina kommer att börja importera varor från en "helautomatiserad" västerländsk fabrik, då tror du helt fel.

    SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.