2011-02-08

Sysselsättningshistorik för Sverige

När jag i söndags skrev om hur illa det står till med USA tyckte någon kommentator att det var orättvist att titta på antalet personer med jobb som andel av den vuxna befolkningen. Jag vet inte jag... det är inte särskilt svårt att titta på motsvarande siffror för andra länder. Dessa siffror går inte, till skillnad från arbetslösheten, att manipulera genom att definiera om vilka som ingår i "arbetskraften". Jag har tittat på sysselsättningsgraden för Sverige förut. Här kommer nu ett uppdaterat diagram över sysselsättningsgraden för Sverige, där jag med hjälp av SCB och Ekonomifakta har lyckats pussla ihop data från 1950 och framåt. Att kurvan ser hackig ut från 1976 beror på att jag innan dess har årsdata, därefter kvartalsdata.
Som ni ser har Sverige alltid haft en betydligt större andel sysselsatta än vad USA har haft. Sysselsättningsandelen är bland de högsta inom OECD, och bara Schweiz, Island, Nederländerna, Norge och Danmark hade högre sysselsättningsandel än Sverige år 2009.

Andelen sysselsatta i Sverige ökade under 1970- och 1980-talen när många kvinnor kom in på arbetsmarknaden. Sedan sjönk andelen kraftigt under krisen i början av 1990-talet, då drygt en halv miljon arbetstillfällen försvann. Därefter har det repat sig något, men aldrig återkommit till siffrorna innan krisen. Lärdomen blir att stora ekonomiska kriser ska man försöka undvika. Allt som politikerna gör för att försöka påverka sysselsättningen blir ganska futtigt i jämförelse med effekterna av stora kriser.

När vi ändå jämför kan vi också se på hur stor andel av befolkningen som får socialbidrag. Numera kallas socialbidrag på politiskt korrekt svenska för "ekonomiskt bistånd", vilket självklart leder till att det är mycket mindre stigmatiserande att ta emot dessa bidrag, precis som städare får betydligt högre status av att kallas lokalvårdare.

Nu är ju inte svenskt socialbidrag direkt jämförbart med amerikanska "matkuponger", men vi kan ändå konstatera att när krisen var som värst i Sverige 1996 fick 8,5% socialbidrag, att jämföra med de 14% av USA:s befolkning som nu får "food stamps". Numera är andelen socialbidragstagare nere på låga 4,5% av Sveriges befolkning.

24 kommentarer:

  1. Intressanta grafer, skulle vara spännande att se dessa på varandra. Korrelationen emellan dessa är ju inte riktigt så som man väntar sig.
    (Fler socialbidragstagare 1989 än 2003) Vet du varför?

    SvaraRadera
  2. Andel anställda i offentlig sektor växte enormt under 70-talet, så gjorde även skattetrycket.

    För mig har alltid offentliga jobb varit oönskade, jag föredrar privata.

    Sverige har minskat arbetslöshet genom att ta mycket skatt och anställa inom den skattefinansierade sektorn.

    Vissa tycker att detta är bra, jag är skeptisk och negativ. Fokus har även alltid legat på storbolagen.

    SvaraRadera
  3. -Skall man gråta krokodilltårar över de feta amerikaner som går nu på foodstamps. Medan bara i Irak har de dödat över 1 miljon människor.
    -

    SvaraRadera
  4. Sant att USA's matkuponger är ganska vitt skilda från det svenska socialbidraget.
    För att få matkuponger så ska du ha en inkomst under en viss nivå, punkt. Den är självklart lågt satt, men inte alls så låg som Welfare är i USA. Då jag var i NY hösten 2010 och snackade med en som jobbat inom matkupongprogrammet så berättade hon att ett av fem hushåll i NY var berättigade till matkuponger.
    Deras Welfare (som är ganska nära vårt socialbidrag) är mkt svårt att få.
    Det svenska socialbidraget är lättare att få än USA's Welfare, men svårare att få än deras matkuponger.
    För skojs skulle kan jag meddela att i NY så har mer än 10% av hushållen haft vägglöss de senaste åren. Iofs ingen indikator på fattigdom alls.
    / b f

    SvaraRadera
  5. Ingenjören2011-02-08 09:35

    Intressant. Detta visar tydligt hur lurad man är av 'allting-blir-bara-värre-hela-tiden' propagandan som tidningarna hela tiden kör med. Att antalet socialbidragstagare minskar är ju inte direkt något som säljer lösnummer.

    SvaraRadera
  6. Har ni tänkt varför är de USA:bor så feta....Beror detta att banksters matar de med GMO-mat, eller att de tillsätter flourid i derass drickvatten ?

    SvaraRadera
  7. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera
  8. #ingenjören.
    Jag misstänker att det delvis beror på sk arbetsmarknadsåtgärder. 6månadsprojekt som trollar bort dig ifrån statistiken. Men jag vet inte hur det såg ut i Sverige innan 1990. Flute har du koll på detta?

    SvaraRadera
  9. När staten måste skära ner kommer arbetslösheten öka igen snabbt. 2008 fick vi i privata företag smaka på sleven medans de skattefinansierade slapp kylan.

    Lustigt att många verkar övertygade om att krisen är över och alla problem är lösta. Sverige lever till stor del på kreditbaserad tillväxt nu.

    När Eus kris börjar märkas kommer Sverige snabbt drabbas, denna gång kan man inte sänka räntan, den är redan mycket låg. Denna gång blir det svenska bolån som ger bankerna problem.

    Ett par hundra tusen avlönade via skatterna kommer ryka. Inte mer än rätt, dessa lever på oss andra som betalar skatt. Sveriges egentliga arbetslöshet borde vara 20%, om man räknar bort den skyddade sektorn som är grymt ineffektiv per kr.

    Kommunerna har enorm sparpotential, alla dessa drönare som aldrig går att få tag i, vad gör de på dagarna? Alla mellanchefer på inom landstinget?

    Hur länge ska vi låtsas ha låg arbetslöshet? Har vi råd att försörja 1000-tals via skatterna?

    Jag är ganska skeptisk till den svenska modellen, speciellt hur vi hanterar de ungas situation idag. Nåja verkligheten kommer alltid ikapp alla system till slut.

    SvaraRadera
  10. Kanonbra klipp ! Tack !

    SvaraRadera
  11. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera
  12. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera
  13. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera
  14. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera
  15. Läs kommentarsreglerna! Jag har nu tagit bort fyra (!) kommentarer som bryter mot dem.
    "Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar hör inte heller hemma här. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort."

    SvaraRadera
  16. Flute,
    I detta sammanhang är det befogat att redovisa resultatet av Alliansens jobbpolitik - den så kallade ”Arbetslinjen” under föregående mandatperiod. Till saken hör att Alliansen har applåderat en stor invandring. 2008-09 tog Sverige årligen emot drygt 100000 invandrare.

    Genom att jämföra arbetsmarknaden i andra kvartalet 2006, då sossarna regerade, med andra kvartalet 2010 fås ett bra mått på Alliansens jobbpolitik. EU:s arbetskraftsdefinition tillämpas , ty det är den som gäller inom EU. En uppdelning görs, dels i två åldersintervall (15-74 år och 15-24 år), dels i inrikes och utrikes födda.

    Resultat:
    Arbetslösheten har under fyraårsperioden för följande fall ökat med:
    * 15 -74 år inrikes födda: 0,8 %-enheter till 7,9 %
    * 15 -74 år utrikes födda: 2,7 %-enheter till 17,1 %
    * 15 -24 år inrikes födda: 2,6 %-enheter till 28,3 %
    * 15 -24 år utrikes födda: 4,2 %-enheter till 41,3 %

    Sysselsättningsgraden har under fyraårsperioden för följande fall minskat med:
    * 15 -74 år inrikes födda: 0,5 %-enheter till 67,0 %.
    * 15 -74 år utrikes födda: 1,3 %-enheter till 54,6 %.
    * 15 -24 år inrikes födda: 0,8 %-enheter till 40,5 %.
    * 15 -24 år utrikes födda: 2,0 %-enheter till 31,3 %.

    Slutsats:
    Baserat på ovanstående resultat är ”Arbetslinjen” falsk marknadsföring. Att dessutom ha hög invandring då utrikes födda i Sverige redan har en dålig arbetsmarknad är enligt mitt förmenande en destruktiv politik. Särskilt arbetsmarknaden för utrikes födda ungdomar utvecklas i en hotfull riktning och bäddar för ökad kriminalitet.

    Källa:
    http://www.ssd.scb.se/databaser/makro/Produkt.asp?produktid=AM0401&lang=1
    ”Befolkningen 15-74 år (AKU) efter arbetskraftstillhörighet, inrikes -/utrikes född, kön och ålder. Kvartal 2005K2-2010K4”.

    SvaraRadera
  17. Snabb tanke bara ang jämförelsen mellan statistik från usa och statistik från sverige; borde inte kurvorna kompletteras med information om folk med egna företag? (dvs hur stor del av befolkningen som faktiskt jobbar - inte limiterat till andel anställda)

    Tack för en grymt intressant Blogg!

    SvaraRadera
  18. Det har nu blivit rena POLIS BLOGG med tanke på så många borttagna kommentarer !

    SvaraRadera
  19. Men jösses, det beror ju på att det är så enormt svårt att få socialbidrag idag. Man får i princip inte ha ett öre i säljbara tillgångar.

    SvaraRadera
  20. Anonym 2011-02-08 09:57:
    Det där videoklippet hade inget med ämnet att göra.

    Anonym 2011-02-08 19:33:
    Det är tråkigt att behöva bli kommentarspolis, då av någon anledning alla HATARE bestämt sig för att skriva kränkande och/eller offtopic kommentarer på dagens och gårdagens inlägg.

    SvaraRadera
  21. När det gäller ungdomsarbetslöshet, både under 1990-talet och hela 2000-talet, tycker jag man även bör beakta den strukturomvandling som gjorts inom det militära, vilket innebär att tusentals unga män idag är arbetslösa, medans dessa tidigare haft långa perioder med värnplikt. Har ingen siffra direkt, med Flute kanske kan klämma fram det ur någon statistik.
    Hur påverkar antalet militäranställda i USA deras arbetslöshetsiffa. Någon som vet?
    /Viveka

    SvaraRadera
  22. Ingenjören2011-02-09 10:23

    @Mossman:

    Hmm, nu känns det iofs som att mängden AMS-åtgärder också minskat ganska kraftigt de senaste åren så jag är inte helt säker på den förklaringsmodellen, men det ser onekligen lite underligt ut när både mängden arbetande och mängden socialbidragstagare minskar. Är det i stället mängden pensionärer som har ökat?

    SvaraRadera
  23. Ingenjören2011-02-09 10:26

    Ojdå fail på mig. Det är ju bara upp till 64-åringar som finns med. Då blir istället studenterna misstänkta.

    SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.