2011-05-15

Amerikanska helveteshålor

Häromdagen skrev jag om att det fortfarande går risigt för USA och fick då tipset om artikeln "American Hellholes". Skrämmande läsning om den grymma verkligheten bakom diagrammen. Det handlar om Detroit - staden som mer än halverat sin befolkning och man helt enkelt funderar på att demolera en fjärdedel av staden. Vidare om avskrädesplatsen Camden, New Jersey. New Orleans efter Katrina och BP:s oljespill är inte heller så muntert. Kaliforniens kommuner är till stor del bankrutt och drunknar i sina egna problem. Sammanfattningsvis ett USA på dekis. Imperiets glansdagar är för länge sedan över.

Bloggrannen EfterOljan skrev hösten 2009 en serie om sju artiklar om krisens effekter i USA där han tagit upp mycket av det som sägs i artikeln om helveteshålorna. Jag passar på att åter rekommendera dem.
Del 1, del 2, del 3, del 4, del 5, del 6 och del 7.
EfterOljans texter går igenom hur det ser ut för amerikaner som på olika sätt drabbats av krisen, från tidigare mycket rika till dem som redan innan krisen var fattiga. Efter denna artikelserie kom EfterOljan också med några texter till om situationen i USA.
Även i artiklarna om Peak Oil Computing tar EfterOljan upp fenomenet Detroit.

3 kommentarer:

 1. Rekommenderar en serie suggestiva ruinbilder från Detroit av fotograferna Yves Marchand och Romain Meffre: Detroit in ruins (The Observer, 2 January 2011).

  SvaraRadera
 2. En läsvärd kommentar till inlägget: American Hellholes. Sök efter: TruckerMark

  http://theeconomiccollapseblog.com/archives/american-hellholes/comment-page-1#comments

  SvaraRadera
 3. Tack för rekommendationen (igen), det blev ett stort inflöde av besökare såg jag.

  SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.