2011-05-04

Tidig vår i köksträdgården

Så här tidigt på våren finns det inte mycket för husbehovsodlaren att hämta i köksträdgården. En av de få grönsaker man kan skörda är jordärtskockor. Nedan två olika sorter. Den vitskaliga Bianca är den enda sorten som blommar i vårt land. Den rödskaliga sorten vet jag inte vad den heter.

En av de godaste saker man kan göra av dem tycker jag är att köra dem i ugnen med lite olja på i 200 grader tills de är mjuka och fått en aning färg.
Annars kan det om man har tur (eller planering) finnas kvar övervintrade palsternackor och svartrötter i köksträdgården, fast dem måste man skynda sig att skörda innan de lägger all sin energi på nya blad.

Lite lökblad finns också - gräslök, piplök och luftlök. Särskilt de två senare har redan hunnit få stora tuvor av blad som man kan skörda en del av. Persilja brukar också övervintra och förra årets plantor kan användas fram tills årets plantor blivit tillräckligt stora, bara man ser till att ta bort blomstänglarna.

Av årets första sådder, som jag skrev om för någon vecka sedan, har det ännu inte hunnit bli så mycket, men på bilden nedan ser ni hur det ser ut om man lyfter på "täcket" till rädisor, majrova, broccolirybs och rucola. Bara småplantor, men bara det blir varmt kommer de att växa snabbt och vara skördemogna om några veckor.
I övrigt växer de förodlade plantorna inomhus och man får skola om dem till större krukor efterhand som de växer ur sina krukor. Nedan spetskål av sorten "Kalibos", en delikatess som ska bli skördemogen runt slutet av juli.
Snart är det dags att gradvis börja vänja plantorna till utomhuslivet och solen genom att låta dem stå på balkongen. Till att börja med ska de bara ha en timme direkt sol om dagen. Men först måste vi få lite varmare efter dagens besök av ishavsluft.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.