2011-06-14

Grekland sämst

Idag sänktes till slut Greklands kreditbetyg till sämsta möjliga i världen. Varför de inte varit där tidigare kan man verkligen fråga sig. Vad sysslar kreditvärderingsinstituten med egentligen? Alltid steget efter - samma som med exempelvis Enron, som hade toppbetyg fram till bara några dagar innan konkursen. Samtidigt kom notisen förbi att "Greklands budgetunderskott uppgick till 10,3 miljarder euro under perioden januari till maj 2011, att jämföra med 9,1 miljarder samma period 2010". Så bra gick det med den budgetsaneringen. Räntan på grekiska tioåriga statsobligationer steg till rekordnivån 17,46 procent idag. Kreditswapparna indikerar nu en risk på tre fjärdedelar för att Grekland omstrukturerar sina skulder inom fem år.

Vår väldelige Borg konstaterar att det är akut kris i Grekland och det ska bli akut möte för EU:s finansministrar ikväll. Hur länge kan spelet och plågan fortgå? Det är som sagt början på det finansiella slutspelet som vi nu ser. Grekland ser ut att bli första brickan att falla. Frågan är bara hur många andra brickor de kommer att dra med sig och i vilken ordning.

1 kommentar:

  1. D är väl sämsta möjliga betyget?

    Går kanske inte att få om man inte redan är i default dock.

    SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.