2011-07-04

Hänt i Europa

Jag tänkte snabbt kommentera några saker som hänt medan jag var på semester. Vi börjar med Europa.

Vad gäller EU:s nya långtidsbudget som presenterades i veckan behöver jag inte kommentera så mycket själv, eftersom Jonas Sjöstedt uttrycker det så bra.
Igår kväll presenterade EU-kommissionen sitt förslag till långtidsbudget för åren 2014-2020. Förslaget är en uppvisning i brist på realism av en institution som verkar vara helt världsfrånvänd och som gör tvärtom mot vad den begär av andra. Samtidigt som EU kräver att medlemsländer ska genomföra dramatiska neddragningar i välfärden så ska EU tillåtas rejäla höjningar av utgifterna. Detta trots att det finns enorma behov av att rationalisera EU:s verksamhet och lika enorma möjligheter att spara pengar på EU-nivå. Men istället ska skattebetalarna pumpa in nya miljarder som bland annat ska gå till fantasilöner, byråkrati och att EU-parlamentet ska kunna fortsätta flytta mellan Bryssel och Strasbourg. EU-kommissionen agerar som ett bortskämt barn som kräver allt åt sig själv utan förmåga att se egna brister eller andras behov.
Det hela ska finansieras av nya skatter på EU-nivå, vilket bekräftar alla farhågor om att EU-eliten håller på att försöka roffa åt sig mer makt och omvandla unionen till ett slags superstat. Låt oss hoppas att det inte lyckas!

Hushållens lånetillväxt fortsätter att tappa farten.
I maj fortsatte hushållens tillväxttakt på lån från monetära finansinstitut (MFI) att sjunka ytterligare. Tillväxttakten var då 6,9 procent vilket var en minskning från 7,2 procent i april. I maj 2010 var tillväxttakten 9,1 procent.
Tillväxttakten toppade som ni ser 2006, med en sekundär topp 2010, men det är en bra bit kvar innan skulderna sjunker i vår lågräntedopade "tigerekonomi".

I Hemnets statistik kan vi se att antalet småhus till salu är rekordstort. Det gäller dock inte bostadsrätterna. Vad gäller de andra indikatorerna kan man fundera på om de snabba fallen för begärt pris på nyinkomna bostäder betyder något signifikant.

I grannlandet Danmark har ännu en bank gått omkull, den nionde danska banken sedan början av finanskrisen.
Den danska banksektorns oro tilltog då staten blev tvungen att ta över den lokala banken Fjordbank Mors på måndagen. I februari gick Amagerbanken samma öde till mötes.
En läsare tipsar om att man i Finland vill sänka ränteavdragen för bostadslån "med 15 procent nästa år och 5 procent de två följande åren. Alltså från 28 procent till 23,8 procent osv." Vad det kommer att betyda för finska bostadspriser är lätt att förstå.

I år genomförs åter stresstester av europeiska banker, men liksom förra året med karaktär av potemkin-kulisser. Årets test innehåller ett scenario med 0,5 procent ekonomisk nedgång i euro-området i år och en 15-procentig nedgång på Europas börser. Man tittar också på effekterna av en ökning av räntorna på europeiska statsobligationer med 0,75 procentenheter och en ökning av interbankräntorna med 1,25 procentenheter. Ett stresstest utan någon särskild stress! Dessutom innehåller inte stresstesterna något om vad som skulle hända vid omstrukturering av något lands statsskuld, eftersom vi ju alla vet att det är omöjligt...

Moody's meddelade för två veckor sedan att de nu har negativa utsikter för Italiens kreditbetyg och har tidigare sagt att de kan sänka betygen för de två största bankerna UniCredit och Intesa Sanpaolo. Dessutom varnade Moody's för en vecka sedan att de kan sänka kreditbetygen för 13 små och medelstora italienska banker, vilket fick italienska bankaktier att rasa stort. Italien kan skryta med EU:s största statsskuld på 2,3 biljoner dollar, vilket är 119 procent av BNP och därmed näst värst i EU. Det som gör att situationen inte blir akut även där är att statsfinansernas underskott är ganska måttliga 5 procent av BNP.

Credit Bubble Bulletin kommenterar BIGPISS-krisen.
Apparently, the more troubling Greek contagion risks become, the greater the markets’ faith that global policymakers will find the necessary resolve to come together and ensure things don’t spiral out of control.
Ju värre den grekiska krisen blir, desto mer övertygade blir finansmarknaderna om att politikerna måste hitta på en "lösning" och då är ju allt lugnt och börserna kan stiga...

Belfast drabbades i förrförra veckan av de värsta upploppen på många år. Det verkar denna gång ha varit unionisterna som satt igång bråket.
Våldet började i måndags med att ett misstänkt protestantiskt gäng angrep ett katolskt område. Det blossade upp igen på tisdagen när tv rapporterade om en skadad man.
Även nu i helgen har det varit upplopp i Belfast.
Sammandrabbningarna utlöstes när en grupp protestanter marscherade genom staden, medan katoliker demonstrerade mot marschen. Polis försökte stoppa upploppen och upplösa grupperna genom att avfyra gummikulor och använda vattenkanoner.
- Polis blev då attackerad av båda sidor, sade en talesperson för polisen. Ingen av poliserna skadades allvarligt.
Så länge alla fick det bättre hölls de etniska motsättningarna i "de sex grevskapen" nere, men det behövs bara en ekonomisk kris för att de ska blossa upp igen. Svenska media missar lite av situationens komplexitet när man talar om katoliker och protestanter. Snarare handlar det om nationalister och unionister, även om de flesta katoliker är nationalister och de flesta protestanter är unionister. Från Wikipedia:
A 2008 survey found that 57% of Protestants described themselves as British, while 32% identified as Northern Irish, 6% as Ulster and 4% as Irish. [...] The 2008 survey found that 61% of Catholics described themselves as Irish, with 25% identifying as Northern Irish, 8% as British and 1% as Ulster.
Vad man inte heller ska glömma i sammanhanget är att det är en stor skillnad på det konfliktfyllda Nordirland och den fredliga republiken Irland.

3 kommentarer:

  1. Fint att få en uppdatering av vad som hänt de senaste veckorna. Alltid bra att förfriska minnet. Du får ta semester lite oftare...

    SvaraRadera
  2. Tack för en fin sammanfattning flute!

    SvaraRadera
  3. Svenska hushålls skuldsättning, finns denna graf att få fram för andra länder?

    SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.