2011-10-28

Saudiarabien och oljepriset

Som jag har påpekat förut börjar Saudiarabiens kung sedan sex år Abdullah bin Abdul-Aziz Al Saud bli väldigt gammal - han fyllde 87 år i augusti. På grund av landets ovanliga tronföljdsregler så är även alla som står närmast på tur som tronarvingar mycket gamla. I lördags dog kronprins Sultan bin Abdul-Aziz Al Saud vid en ålder av nästan 81 år. Igår utsågs som väntat kungens halvbror prins Nayif (eller Nayef bin Abdul-Aziz Al Saud) till ny tronarvinge, bara 78 år gammal. Nayif är för närvarande inrikesminister i regeringen. Vem som blir näste kung är viktigt i en absolut monarki. Kronprins Nayef är en hårdför man, som sägs vara en av de mest konservativa i huset Al Saud, vilket knappast är ett gott tecken för framtiden för en av världens mest brutala diktaturer.

Nu läser jag också att Saudiarabien kan komma att skära ner sin oljeproduktion framöver för att hålla priset uppe. Detta eftersom de behöver ett högt oljepris för att hålla igång sina statsfinanser, som bland annat inkluderar stora subventioner och bidrag av olika slag för att hålla den egna befolkningen lugna.
"We believe Saudi Arabia now requires oil at $92 a barrel to break even fiscally, up from $60 a barrel in 2008, on higher post-Arab Spring spending," Deutsche Bank oil analyst Paul Sankey wore in a research note earlier this month. The Saudis "will cut production to defend $92."
De behöver alltså ett ännu högre oljepris nu än när jag skrev om saken i december 2008, då de nu dragit på sig större utgifter. Frågan är hur väl de kommer att lyckas med att lägga ett golv för oljepriset - de kan ju inte heller skära ner sin oljeproduktion hur mycket som helst, för då minskar också inkomsten.
Drygt 1/3 av befolkningen är under 15 år, knappt en tredjedel är mellan 15 och 30 år. Vad säger detta om framtiden? Många unga män - potentiellt arga unga män - såna som brukar göra revolutioner. Dessa måste alltså hållas lugna genom statsbudgeten. Hittills har ju oljeinkomsterna gjort att Saudiarabien kunnat behålla spenderbyxorna på, men de sjunkande oljepriserna gräver raskt hål i statsbudgeten.
Så här ser Saudiarabiens befolkningstillväxt ut de senaste femtio åren. Är det hållbart att sjufaldiga befolkningen i ett ökenland?

Den snabba befolkningstillväxten tillsammans med ökande levnadsstandard och därmed oljekonsumtion per capita gör att den inhemska oljekonsumtionen i Saudiarabien stiger allt snabbare, se den svarta linjen i diagrammet nedan.

Med tanke på att Saudiarabien är världens största oljeexportör är detta ett STORT problem för världen.

Apropå Saudiarabien läser jag att vår svenske kung Carl XVI Gustaf hade den dåliga smaken att besöka deras kung Abdullah nyligen och förära honom en scoutmedalj. Mysigt och pysigt verkade det vara och att landet är en grym diktatur med medeltida rättssystem (inklusive offentliga avrättningar) bekymrar tydligen inte vår naive svenske monark ett dugg.

Rättning: Kung Abdullah är född 1924 och alltså bara 87 år gammal.

8 kommentarer:

  1. Det där är en bra nyhet. Ett högt och stabilt oljepris är ett utmärkt incitament för att använda olja effektivare och växla till andra energikällor. Dessutom innebär ett exportbegränsande Saudi Arabien att produktionsfallet efter peak oil blir mindre brant och även det är bra för omställningen då det minskar risken för panik osv.

    SvaraRadera
  2. OT: Det är inlägg så som denna som gör din blogg till min favorit bland de 10-15 bloggar jag följer.

    Frågan är om det pris de kräver är ett pris länder i framtiden har råd att betala? Nuvarande minimipris på 92$ kanske blir 105$ om bara tre år och frågan är om ett sådant pris blir hållbart med dagens energieffektivitet?

    SvaraRadera
  3. Många oljeexportörer, inkl. Saudiarabien har ett handelsöverskott vilket innebär att de byter olja i marken mot papperstillgångar som stadsobligationer. Varför gör de det? De gör detta eftersom de lever i villfarelsen(?) att "pengar" alltid kommer ge ränta och avkastning, vilket oljan i marken inte gör. Men Peak Oil ställer denna ordning i ny dager. Om peak oil är en realitet, vilkat jag tror att det är, så innebär det att vi måste omvärdera allt, och i synnerhet så kommer det framtida värdet av aktier och stadsobligationer att revideras. De som bytt olja mot papper kommer att stå med en ganska lång näsa. Saudiarabiens kung har vid något uttalande sagt att han anser att oljan bör sparas i marken för framtida generationer, istället för att bytas mot papperstillgångar. Hans ståndpunkt har då omtolkats och reviderats av makthavare i den Saudiska byråkratin, som sagt att "Vad kung Abdullah egentligen menar är att blablabla... oroa er inte, vi kan och vill förse världen med olja". Jag har en känsla av att Saudiarabiens kung inte har så stor makt. Den egentliga makten ligger hos byråkrater i statsförvaltningen. Och dessa byråkrater är beroende, dels av kungens välvilja, men också av fortsatt höga intäkter från oljeexporten. Det Saudiska maktetablissemanget köper sina underordnades lojalitet för olje-dollar, och denna lojalitet, tror jag, är mycket kostsam. Detta är vad som ger den Saudiska staten stabilitet.

    President Richard Nixon bröt guldmyntfoten 1971. Jag är övertygad om att Nixon/Kissinger i början viskade i den Saudiske kungens öra "om ni inte finner er i denna ordning så invaderar vi er, och om ni accepterar att sälja er olja för pappersdollar så kommer ni bli rika." US-dollarn är världens referensvaluta, USA har världens största krigsmakt. Coincidence? I think not. Det är inte på något sätt förvånande att Usama bin Ladin var Saudier.

    En gång i tiden så fördömde samtliga av de tre religioner judendom, kristendom och islam, penningutlåning mot ränta. Endast ortodoxa muslimer har förblivit trogna denna tradition. Det ironiska är att det påstått strikt muslimska Saudiarabien, genom sitt ägande av amerikanska statsobligationer, nu i praktiken är penningutlånare...

    Och visst har Magnus Redin rätt, ytterst ligger det också i vårt intresse som oljeimportör, att exportländerna också de är sparsamma med denna ovärderliga resurs, istället för att lättsinnigt bränna upp den, i blind tro på evig tillväxt.

    /Mats L, ASPO Sverige

    SvaraRadera
  4. INTE ETT ENDA ORD I SVENSKA OCH VÄSTEUROPEISKA MEDIER :

    Idag kl 14.00 har radikala Wahabbi muslimer anfallit USA ambassaden i Sarajevo, Bosnien. Minst ett person dog och flera skadade. Skottlossningen i centrala Sarajevo följde. Hela staden blockerat.
    (Radikala muslimer i Bosnien var alierade till USA och NATO under Jugoslavienkriget och nu GÖMMER västvärlden sådana nyheter).

    HEMSK ATT MSM MEDIER I VÄST HAR BLIVIT VÄRRE ÄN TASS-NYHETSBYRÅ I SSSR…….

    Link med videon :
    http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/3/%D0%A0%D0%B5%D0%B3%D0%B8%D0%BE%D0%BD/980928/%D0%A1%D0%BD%D0%B0%D1%98%D0%BF%D0%B5%D1%80%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%BA%D0%B8%D0%BD%D1%83%D0%BE+%D0%B4%D1%80%D0%B0%D0%BC%D1%83+%D1%83+%D0%A1%D0%B0%D1%80%D0%B0%D1%98%D0%B5%D0%B2%D1%83.html

    eller mer på :
    http://www.hrt.hr Kroatisk TV Zagreb
    http://www.rts.rs Serbiens RTV BELGRAD

    DEN RADIKALA WAHABBI ISLAM KOMMER URSPRUNGLIGEN FRÅN SAUDIARABIEN OCH ÄR SÅ ATT SÄGA SAUDISK STATSRELIGION, DVS. SAUDIARABISK FORM AV ISLAM !

    SvaraRadera
  5. ".... bekymrar tydligen inte vår naive svenske monark ett dugg."

    Vår monark är ingen barnunge, han är en förhärdad cyniker. Tänk vatikansk kardinal.

    SvaraRadera
  6. OT men kungen ser ut att ha föryngrats 3 år sen imorse. Han är nu bara 87 år enligt din Wikipedia-länk (som ändrades tidigare idag):

    (born August 1, 1924; sometimes wrongly mentioned as August 1, 1921)

    SvaraRadera
  7. Oroande att IEA anser att 90% av nästa decenniums tillväxt i oljeproduktion MÅSTE komma från MENA-länderna med Saudiarabien i spetsen.
    http://www.ogj.com/articles/2011/10/iea-chides-mena-producers-to-increase-output-capacity.html
    Det finns alltså gott om incitament till konflikter på Arabiska halvön i fortsättningen, även bortsett från politisk extremism, religiös konservatism och en hög befolkningstillväxt.
    Se även Gail Tverbergs http://ourfiniteworld.com/2011/10/19/kidding-ourselves-about-future-mena-oil-production/

    /Tompan

    SvaraRadera
  8. Tycker inte att resonemanget riktigt hänger ihop. Det är svårt att dra några egentliga slutsatser såvida man inte väger ihop en mängd olika variabler. Jag påstår inte att jag förmår det, men jag inser komplexiteten.

    Magnus R skriver att "Dessutom innebär ett exportbegränsande Saudi Arabien att produktionsfallet efter peak oil blir mindre brant"
    ÄR det inte precis tvärtom?

    Sen har vi Exportland- modellen vad den betyder för Saudi resp andra lilleputtexportländer. Är det inte så att Saudi tvingas täcka upp allt mer för de små tidigare oljeexportländerna i Mellanöstern som oxå behöver allt med olja för egen del? En utveckling som kommer att förstärkas fram till en omfattande finanskrasch, då trycket på Saudi som världens goal keeper lättar. En finanskrasch som oxå kan betyda att Saudi sitter kvar med statspapper som förlorar i värde? Helt klart är att Saudis nettoexport minskar, men hur fort?

    Sen har vi det där oberäkneliga oljepriset som tidigare helst skulle ligga inom intervallet 80-100 dollar per fat. De signaler som nu hörs är väl att Saudi vill dra upp priset över 100 och därmed kunna sänka exportmängden. Det betyder samtidigt att världsekonomin som redan nu är "på randen" riskerar att kollapsa? Vi vet sen tidigare att oljeutgifter för ett land på mer än 8 % av BNP innebär störningar och troligtvis kollaps. EROEI:n fortsätter samtidigt att minska för en allt större andel av den flödande oljan som vi får fram.

    "Överskottsenergin" från de olika oljekällorna runt om i världen blir allt mindre och den är en förutsättning för att hålla igång nuvarande samhällsekonomi. Hur länge kommer oljetjärsanden att produceras t ex? Eller shalegasutvinningen?

    Det kanske blir som Nicole F säger, en omfattande global finanskrasch inom några år, som sen förvärras att en oljekris om 3-5 år?

    SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.