2012-06-27

Finolja och fulolja

Den olja som världen har utvunnit sedan starten för 150 år sedan har till större delen varit det jag kallar "finolja". I oljeindustrins barndom behövde man bara borra ett kort hål i marken med 1800-talsteknik (t.ex. häst och vagn för transporter) och ut sprutade oljan. EROEI (Energy Returned On Energy Invested) låg ibland så högt som 100.

Även senare med mer modern teknik har det ändå varit frågan om olja som varit förhållandevis lätt att utvinna. Lättillgängliga ställen med uppbyggd infrastruktur, såsom bilden nedan av en oljebrunn i Texas.

De nya oljefält som nu finns kvar i världen består dock till största delen av vad jag kallar "fulolja". Den kostar mycket att utvinna, både i resurser och pengar.

Dagens nya oljeplattformar till havs är på mycket större djup än tidigare, vilket leder till mycket större initiala kostnader innan man kan få upp någon olja. Oljeriggen Deepwater Horizon till exempel borrade 2009 det djupaste oljeborrhålet i historien. Förutom att vattendjupet där den då stod 400 km sydost om Houston var 1259 meter så var det totala djupet 10683 meter, vilket är betydligt mer än världens högsta berg. Ingen har väl missat hur illa det gick sedan när Deepwater Horizon vid en annan borrning våren 2010 exploderade och orsakade det största oljespillet till havs i USA:s historia. Hur mycket denna katastrof slutligen kommer att kosta är ännu oklart. Sådana händelser leder också till ökade kostnader för oljebolagen.
I andra fall rör det sig om avlägsna trakter utan infrastruktur, till exempel oljebrunnen ovan i Sibirien. Där bidrar också ett ogästvänligt klimat till att utvinningen blir kostsam.

Andra oljefält ligger i politiskt instabila områden, till exempel oljebrunnen ovan som blivit bombad i inbördeskrig i Sudan. Även där saknas ofta infrastruktur, eller så förstörs även infrastrukturen ofta i krig. Också dyrt för oljebolagen.

Tjärsand (oljesand) utvinns som på bilden ovan i en process som kräver stora anläggningar och enorma maskiner samt ödelägger stora landytor. Den tjärsand som grävs upp går inte att använda direkt som olja utan det tjocka kletet måste först smältas ut ur sanden för att därefter processas i en industri som gör "syntetisk råolja" av det. Industribyggnaderna syns till höger i bilden nedan.

Sjön i bakgrunden är spillvattendammen (cirka 2 km bred och 4 km lång) som hålls på plats av världens största dammbyggnad (sett till byggnadsmaterialets volym).

När den globala oljeproduktionen nämns brukar det ofta handla om "all liquids", vilket förutom exempelvis kondensat från fossilgas och syntetisk råolja från tjärsand även inkluderar biobränslen som etanol och biodiesel. Även dessa räknar jag som "fulolja", då de för det första har ganska lågt utbyte i förhållande till insatsenergin och för det andra kräver stora landområden.

Odling av sockerrör i Brasilien för att framställa etanol bygger på tillgång till arbetare som är villiga att arbeta under hemska arbetsförhållanden för låga löner. Sockerrörsfälten bränns nämligen av innan skörden för att få bort de torra bladen. Arbetarna får sedan stå i askan och sotet och hugga ner sockerrör. Visst finns det mekaniserat jordbruk även i Brasilien, men stora delar av sockerrören skördas ändå manuellt.

I USA har odling av majs för att framställa etanol blivit stort på senare år, men jämfört med sockerrör ger majs för etanolframställning ett väldigt dåligt energiutbyte. Det varierar mellan olika studier från EROEI 1,4 ner till så lågt som EROEI 0,8 (det sistnämnda innebär till och med en energiförlust). Den enda orsaken att etanolindustrin blivit så stor (omkring en tredjedel av USA:s majsskörd går till etanol) är statliga subventioner.

Fuloljan är också mer skadlig för miljön och den för därmed också med sig stora miljökostnader. Även om de inte alltid drabbar oljebolagen direkt, så kostar de i slutändan ofta någonstans i samhället.

Som sagt, det mesta som återstår av nya oljefält (och biobränslen) i världen är alltså fulolja, vilket gör att vi garanterat kommer att få ett högt oljepris framöver.

12 kommentarer:

  1. Läste på energy bullentin en uppskattning att EROEI för ett oljebaserat drivmedel behöver vara åtminstone 3 för att det ska funka hela vägen. Om det är sant vet jag inte, men förmodligen ligger det något i det.

    SvaraRadera
  2. Mycket bra inlägg, och en fantastisk blogg! När jag köpte Occidental Petroleum så hade jag läst att Oxy inte har någon oljeborrning till havs överhuvud taget,det låt intressant med tanke på hur stort bolaget är. När jag sedan satt och skrev om Aktien på Stabilekonomi.se så hittade jag lite nya fakta som gjorde att jag fick vända upp och ner på hela inlägget (de borrar i havet utanför Qatar)Det är nog som du skriver att den billiga oljans tid är förbi.Finns det några bra exempel på stora stabila oljebolags aktier med bra direktavkastning som inte har offshore verksamhet ?

    SvaraRadera
  3. Ursäkta en frågeställning från en mindre vetande...

    Om nu oljan består av gamla döda djur/växtrester som påstås, varför hittar man olja så djupt som i exemplet ovan, över 10 000 m? Finns verkligen dessa rester på ett sådant djup?


    Med tanke på vilket djup (här talar vi kanske som mest 10-tals meter) man hittar fossiler och dinosaurier som är miljontals år gamla på, så tycker jag att förklaringen på hur olja uppstår (gamla växter och djurrester) låter helt osannolik, just med tanke på de djup man hittar olja på idag.... För hur länge sedan växte då dessa växter?

    Är det för osannolikt att tro att olja kan uppstå på liknande eller kanske motsvarande sätt som diamanter istället?

    (Diamanter är ju som bekant kolatomer som hamnar i "rätta" miljön (hög värme under högt tryck) för att bildas. Kan inte olja vara rätt blandning av "råmaterial" i rätt miljö för att det skall bildas?)

    Någon bevandrad som kan ge en förklaring annars på hur dessa djur/växtrester har hamnat på dessa djup? I fickor i urberget?

    Tacksam om någon kan ge en rimlig förklaring...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är just detta som är skälet till att man inte hittar några stora mängder på dessa djup. De betydande oljefynd som gjordes, säg 1900-1970, ligger betydligt ytligare. Ett av de senaste decenniernas största fynd är Tupi-fältet utanför Brasiliens kust. Det tros innehålla uppemot 8 miljarder fat, motsvarande världens förbrukning under tre månader. Ghawar fältet i Saudiarabien tros från början ha innehållit 100-200 miljarder fat. Det fältet hittades 1948 och det står än idag för mer än hälften av Saudi's utvinning. Ghawar är iofs i en klass för sig, men världens utvinning domineras av ganska få supergigant-fält som hittades för 30-50 år sedan. Fossil från Krita-perioden (då oljan bildades) hittas på många olika djup, men det är inom ett ganska smalt intervall som de geologiska förutsättningarna har varit de rätta, för att olja skall ha bildats och sedan stanna kvar.

      Radera
  4. http://illvet.se/fraga-oss/hur-bildas-olja
    Hoppas sökvägen hjälper dig, just alger förklarar en hel del.
    Mvh Stabilekonomi.

    SvaraRadera
  5. Glöm inte att jordskorpan består av "tektoniska" plattor som rört sig/förskjutits/skavts mot varandra och skapat bergskedjor etc.

    SvaraRadera
  6. Enligt Matt Simmons et al. så är den s.k. "water cut" dvs vatteninblandningen i Ghawar cirkus 30-40% för att upprätthålla trycket i källan och så hög "flowrate" =flöde som möjligt.
    Andra metoder för "tryckhöjning" är att utnyttja kvävgas, koldioxid etc.

    Så min fråga till de som anser att oljan produceras medelst den abiotiska metoden. Vad är flowrate för denna procedur? Klarar den abiotiska metoden världens behov av olja inom rimlig tid?

    Glöm inte att källorna sinar med cirkus 4-7 % per år !

    SvaraRadera
  7. Intressant uppdelning med fin och fulolja baserat på EROI. Finns det motsvarnde grafer där oljeutviningen, historiskt och framtida, är uppdelad enligt denna dimension. Tycker det borde hjälpa till att få folk att förstå att area under kurvan i Hubbards diagram inte är lika historiskt och i framtiden. En Hubberts kurva uppdelad på EROI istället för bara totalmängd olja. /Mats

    SvaraRadera
  8. Liberal kapitalist2012-06-29 13:24

    Fast håll med om att det är mäktigt hur utvinningen kan ske och trotsa naturens krafter när en så stark och fantastisk kraft som kapitalismen ligger bakom ! När man ser de stora flammorna och grävmaskinerna som bryter oljesant så förstår man ju att hela ekonomin är en stor stridsvagn som sakta men säkert äter sig fram och utvinner olja oavsett hur svårt det blir.
    Oljan kommer inte att ta slut så sluta oroa dig. Det är bara massa miljötalibaner och vänsterpack som vill få oss andra att sluta njuta med skrämskott om att oljan skall ta slut.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oljan tar inte slut, den blir bara för dyr att utvinna. Oljepriser på över 100$ fatet verkar vara smärtgränsen, sen faller vi tillbaka i recession eller i värsta fall depression, och då hjälper inte ens EU-Prozac i form av homeopatisk förtunning av pengavärdet genom massiva intravenösa pengainjektioner. Noteras att höga oljepris även leder till uppror i fattiga länder där maten blir för dyr (det kostar ju som bekant olja att producera mat). Men du har nog rätt i att stridsvagnen rullar vidare trots att den fått lite oljesand i maskineriet. Till slut skär den förstås ihop liksom de tyska precisionsvagnarna gjorde i nordafrikas sand under andra världskriget.

      Radera
    2. Har du så litet förtroende i ditt system att du måste förneka vetenskapliga fakta för att få det att fungera?

      Radera
  9. Det har börjat dyka upp väldigt optimistiska rapporter om en ny boom för oljeutvinningen. Nya metoder och bättre prospektering kan höja produktionskapaciteten och få Peak Oil-anhängarna på skam. Se t.ex. http://phys.org/news/2012-06-sharp-world-oil-production-capacity.html

    Själv vet jag inte vad jag ska tro. Är de nya rapporterna glädjekalkyler, eller är det dags för Peak Oil-gänget att lägga ner verksamheten? Det är nog bara att vänta och se, om produktionen om 5 år är högre än idag kan vi nog blåsa faran över och istället börja bekymra oss för miljöeffekterna av den nya fossilboomen. För bekymra oss måste vi ju. :-)

    //Pelle

    SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.