2016-12-17

Fortfarande klimatkaos i Arktis

För snart en månad sedan skrev jag om klimatkaoset i Arktis och det är fortfarande illa. Den senaste kartan visar att det fortfarande är mer än 20 grader varmare än normalt över stora delar av Arktis.
I och med att det fortsatt att vara ovanligt varmt över Arktis har inte heller havsisen växt till särskilt mycket, se kartan nedan (den ljusblå randen visar havsisens normala utbredning).
Novaja Zemlja, Svalbard och Grönlands östkust brukar så här års vara helt infrusna, men inte i år. Hudson Bay är ännu bara till hälften istäckt, vilket normalt brukar vara läget i mitten av november. Berings sund är fortfarande till stor del isfritt.

Ser vi på kurvan över den arktiska havsisens totala utbredning (nedan) ser vi att årets kurva fortfarande ligger en bra bit under förra rekordåret 2012. Och isens tjocklek är förstås också rekordliten, vilket betyder att i vår kan isen brytas upp rekordsnabbt när det blir varmare igen.
Klimatkaoset drabbar olika i olika delar av världen och kan också vara väldigt olika från år till år. Det är just denna svårförutsägbarhet som är värst.

Här i Sverige har vi till exempel fortfarande ovanligt låga vattennivåer i många sjöar.
"För att undvika allvarlig vattenbrist inför vintern har vissa kommuner infört restriktioner för det kommunala dricksvattnet eller vidtagit andra åtgärder."
Kommuner med flera måste bättra på sin beredskap för just extrema väderhändelser.

22 kommentarer:

  1. Bra Flute att du tar upp dessa otäcka fakta.

    Klart att kommunerna måste förbereda sig bättre på ovanliga väderhändelser och mer normala som snöfall i 08.

    Varken president Donald eller Tzar Putte kan förväntas göra något positivt när det gäller klimatet. Men vi kan göra skillnad under den mörka tid som randas (även om personliga åtgärder kan tyckas försumbara).

    Det finns glädjande utveckling också när det gäller alternativ till det fossila tänkandet. Små små förbättringar kommer ständigt när det gäller teknologi och ibland plötsligt större. Organisatoriskt som tex minskade subventioner av det fossila, andra skatter och modernare taxor betyder mycket.

    Vänliga hälsningar

    Nanotec

    SvaraRadera
  2. Å andra sidan har det ju pratats en del om upptining av permafrosten i Sibirien som en riskfaktor och där är det, enligt din karta, mycket kallare än normalt vilket då borde bidra till att öka marginalerna där.

    SvaraRadera
  3. Nordpolen flyttar sig med rasande fart mot Sibirien. Det är därför det är kallare där och varmare där den magnetiska Polen låg förut. Inom några år kan vi ha en polomvändning över oss och då ska ni få se på klimatförändringar..

    SvaraRadera
    Svar
    1. Har du några källor som belägg för dessa sensationella påståenden?

      Radera
    2. Tja. Sök på poleshif och kolla in vart den magnetiska polen ligger. Det är inga sensationella påståenden. Nordpolen har flyttat österut lite sakta i över hundra år. Men sista 10 åren har farten ökat markant och når snart 40 grader. Där den enligt många experter kan flippa. Då får du hålla i dig.

      Radera
    3. Jo, påståendena behöver belägg. Var god presentera dessa som länkar istället för att be mig googla. Annars kan jag inte ta dig på allvar.
      1. Jag tittade på Wikipedia och kan inte se att den magnetiska nordpolen skulle förflytta sig särskilt raskt just nu. Varifrån har du fått detta?
      2. Varifrån får du uppgiften att den magnetiska polen skulle ha påverkan på klimatet?
      3. Varifrån får du teorin om att det kan bli en magnetisk polomvändning inom några år?

      Radera
  4. Jag skiter väl i om du tar mig på allvar eller inte. Det är upp till dig. Jag gav dig bara en ledtråd vad som kan påverka klimatet runt Grönland. Vill du veta mer får du ta reda på det själv.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du skämtade alltså! Då förstår jag! :-)
      Allvarligt talat, presenterar man såna teorier som du gjorde räcker det inte med att hänvisa till googling. Nästan ingen kommer att orka det! Isåfall kan du lika gärna avstå från att kommentera.

      Radera
    2. Har du källa på att ingen orkar ta ta reda på det eller inte? Eller är det bara något du hittat på själv?

      Mvh Berra

      Radera
    3. Hur många svar har du fått? Borde visa ungefär hur många som orkar googla.
      Förvånar mig storligen att du skriver kommentarer som borde ta ungefär lika lång tid som att posta en länk.

      Radera
  5. Jag räknar inte med att få några svar alls här på din blogg, faktiskt.. Föresten! Det är väl i stort sett bara du och jag som besöker den så kan väl bara få svar från dig, din lille trallgök :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Osedvanligt otrevlig runt juletid.

      Med vänlig hälsning

      J

      Radera
  6. Gillar bloggen och tycker det är utmärkt med vetenskapliga källor.

    Önskar alla (även Berra) en God Jul!

    Nanotec

    SvaraRadera
  7. Finns en del forskat om geomagnetic reversal. En ganska dramatisk sådan inträffade för 41 000 år sedan. Tidsintervall mellan skiften förefaller vara av slumpmässig längd. Här finns en introduktion och några referenser.

    https://en.m.wikipedia.org/wiki/Geomagnetic_reversal

    SvaraRadera
  8. Det fanns tydligen en som orkade att söka själv. Det kanske inte är så jävla jobbigt som bloggaren påstår...? Det finns ingen mer som jag ser som tycker att det är jobbigt så 1-0 till Berra.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst, jag läste också på ´https://en.m.wikipedia.org/wiki/Geomagnetic_reversal
      Men där står inget om de katastrofala effekter som Berra målar upp. Det är det jag vill ha någon källa på.

      Radera
  9. Nä nä nä. Du skrev att ingen skulle orka googla. Jag skrev att det var något du hittat på och att du inte hade någon källa på att ingen orkar googla. Som straff för att du hade fel står det nu 2-0 till Berra.

    PS. Jag läste om konsekvenserna till en polomvändning och dess påverkan på klimatet och när det ev skulle hända i en vetenskapstidning vid tandläkaren. Det verkade seriöst iaf och det var menat som ett tips till dig. Inget annat.

    Mvh Berra

    SvaraRadera
  10. http://euanmearns.com/the-laschamp-event-and-earths-wandering-magnetic-field/


    Det var inte den här artikeln jag läste men denna kan vara intressant.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för länk till intressant och saklig artikel i ämnet!

      Radera
  11. https://m.youtube.com/watch?v=SMo2iQvnrdE


    Kolla 6 minuter in i denna film. Rätt intressant. Sedan hur seriöst det är vet o fan.. Men man vet aldrig.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den videon är pseudovetenskaplig goja. Killen är helt ute och cyklar. T.ex. tittar han inte på temperaturanomalierna, utan på de absoluta temperaturerna. En dygnsmedeltemperatur runt 20-25 grader är inte alls ovanlig runt ekvatorn. Temperaturen kompliceras av exempelvis moln och höjd över havet. Och så tittar han på temperaturen runt Arktis och tycker sig se en "splitt" mellan Grönland och Sibirien, men det är ju fullständigt normalt att hav är varmare än land på vinterhalvåret.

      Radera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.