tag:blogger.com,1999:blog-3752737353398599600.post3816602594821871263..comments2024-03-06T07:58:03.231+01:00Comments on Flute-tankar: Opastöriserad mjölk?flutehttp://www.blogger.com/profile/13161312380873849956noreply@blogger.comBlogger21125tag:blogger.com,1999:blog-3752737353398599600.post-58087995458664795862013-01-11T13:58:45.031+01:002013-01-11T13:58:45.031+01:00När det gäller ehec så finns det ju lika stor risk...När det gäller ehec så finns det ju lika stor risk att drabbas av det via grönsaker. Ska vi börja pastörisera dessa också??<br /><br />Att vi förbjuds köpa "riktig" mjölk fattar jag inte vitsen av. Det känns som ett gammalt arv bara. Överförmynderi!!Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/09549277791716354066noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3752737353398599600.post-71545800191190798182012-04-21T10:18:28.065+02:002012-04-21T10:18:28.065+02:00Jag tycker det är bra ifall man kan ge möjligheter...Jag tycker det är bra ifall man kan ge möjligheter att sälja opastöriserad mjölk.<br />Men det är önskvärt med en fungerande kvalitetskontroll för att undvika problem.<br />Som med allt vi är rädda för kan man alltid luta sig tillbaks med statistiken i handen och fråga sig: "Är jag rädd för att köra bil?" ;)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3752737353398599600.post-76036827116331940032012-04-19T18:04:57.168+02:002012-04-19T18:04:57.168+02:00Vi har gjort vårt bästa för att lära oss så mycket...Vi har gjort vårt bästa för att lära oss så mycket som möjligt innan vi tog beslutet att sälja obegandlad mjölk på lördag.<br /><br />Bästa underlaget apropå risk som vi hittat är 12 års data från 9 miljoner mjölkdrickare i USA. Misstänkta och konfirmerade fall. <br /><br />http://www.realmilk.com/real-milk-pathogens.html<br /><br />Dessa data visar att sannolikheten för att annan mat ska ge magsjuka är mer 1000 gånger så stor jämfört med färsk mjölk.<br /><br />Dr Beals visar också data över hur patogena bakterier har svårt att överleva i färsk mjölk, medan de "finner fältet fritt" i pastöriserad mjölk.<br /><br />Den här länken:<br />http://translate.google.com/translate?hl=sv&sl=en&tl=sv&u=http%3A%2F%2Fwww.westonaprice.org%2Ffarm-a-ranch%2Frisk-of-bovine-tb-from-raw-milk-consumption&anno=2<br /><br />Här visar vetenskapliga underlag att tbc aldrig haft någon koppling till mjölkdrickandeJörgen Andersson Åre Bondgårdnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3752737353398599600.post-38923455986653556402012-04-19T15:23:21.022+02:002012-04-19T15:23:21.022+02:00Som barn minns jag att vi hälsade på nån avlägsen ...Som barn minns jag att vi hälsade på nån avlägsen släkting i Skaune, de köpte i princip bara ost i Danmark, den smakade mycket bättre för att mjölken i den var opastöriserad påstogs det. F-n vet om det ligger nåt i det.Jimmynoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3752737353398599600.post-30090737713138118532012-04-19T13:49:26.764+02:002012-04-19T13:49:26.764+02:00Visst var det tuberkulosen som var bakgrunden på 1...Visst var det tuberkulosen som var bakgrunden på 1930-talet, men jag utgår här från de smitthot vi har idag.flutehttps://www.blogger.com/profile/13161312380873849956noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3752737353398599600.post-30688740942249031362012-04-19T13:11:03.359+02:002012-04-19T13:11:03.359+02:00Om jag inte minns fel så var pastörisering den sto...Om jag inte minns fel så var pastörisering den stora saken för att minska/"utrota" tuberkulos. EHEC i all ära men jag undrar om inte tbc är snäåået obehagligare att åka på.<br /><br />//CUAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3752737353398599600.post-54031996946881578722012-04-19T13:05:09.259+02:002012-04-19T13:05:09.259+02:00Blir lite fundersam över detta inlägg och även Cor...Blir lite fundersam över detta inlägg och även Cornucopia?:s. Ni säger att ni egentligen inte vet någonting om ämnet, men tar ändå ställning genom att påpeka det (antagligen) olämpliga eller "onödiga" i att dricka opastöriserad mjölk. Det är kanske på grund av det vi behöver alla dessa inspektioner?Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3752737353398599600.post-89400797208350116432012-04-19T13:05:02.051+02:002012-04-19T13:05:02.051+02:00EHEC är inte att leka med.
I landet finns det någo...EHEC är inte att leka med.<br />I landet finns det något område som varit utsatt för EHEC och där problem funnits.Därför kör man nog med pastöriserings tvång i hela landet.<br />Är jag helt fel ute om jag säger att det var Åre Mjölkgård som gjorde KK men fick starta upp igen ganska nyligen?Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3752737353398599600.post-58244256990254029202012-04-19T13:04:35.171+02:002012-04-19T13:04:35.171+02:00http://returmagasinet.se/pastoriseringsmaskin-meje...<a href="http://returmagasinet.se/pastoriseringsmaskin-mejerimaskin-rostfri/#more-477" rel="nofollow">http://returmagasinet.se/pastoriseringsmaskin-mejerimaskin-rostfri/#more-477</a>Cornucopia?https://www.blogger.com/profile/14678368642345396163noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3752737353398599600.post-52157246609020302902012-04-19T12:37:46.176+02:002012-04-19T12:37:46.176+02:00Finns ohomogeniserad (men pastöriserad) mjölk att ...Finns ohomogeniserad (men pastöriserad) mjölk att köpa i butik. Iaf i en del butiker.Cornucopia?https://www.blogger.com/profile/14678368642345396163noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3752737353398599600.post-86748475959756741352012-04-19T12:06:14.546+02:002012-04-19T12:06:14.546+02:00"Riktig mjölk" direkt från bondgården, s..."Riktig mjölk" direkt från bondgården, smakar så mycket bättre, kanske för att den är så fet. Man dricker inte så mycket av den, men det är jättegott till tex. risgrynsgröt, hälla i kaffet osv. Då den är mycket mer gräddig.:)<br /><br />Jag skulle tycka det var bra om det ändå fanns mjölk att köpa som var mindre processerad, i butiken.. Dock skulle jag inte heller dricka opastöriserad mjölk om man inte visste ursprunget.<br /><br />Min moster och hennes man är mjölkbönder i västerbotten..Rymdishttps://www.blogger.com/profile/15861416261592119976noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3752737353398599600.post-10103489669035223152012-04-19T11:15:50.504+02:002012-04-19T11:15:50.504+02:00Jag kan rekommendera "Mjölkrevolutionen"...Jag kan rekommendera "Mjölkrevolutionen" av Fredrik Colting. Har precis läst den. <br />http://www.bokus.com/bok/9789186283513/mjolkrevolutionen-naturens-mest-perfekta-mat-som-du-inte-far-kopa/<br />Mycket intressant läsning i ämnet och nej det är inte bara tyckande. Man får mer insikt i vad som förstörs i mjölken när man hettar upp den baserat på fakta (undersökningar, mätningar) och inte bara tyckande bland annat.Andreashttps://www.blogger.com/profile/06915286345728340335noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3752737353398599600.post-60449779389662998712012-04-19T11:02:49.215+02:002012-04-19T11:02:49.215+02:00Under större delen av min barndom så drack vi mjöl...Under större delen av min barndom så drack vi mjölk direkt från ko och ingen i familjen blev sjuk pga detta.<br /><br />Det finns risker med allt vi förtär.danielhttps://www.blogger.com/profile/05806376894033745079noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3752737353398599600.post-26942704843250942002012-04-19T10:21:06.715+02:002012-04-19T10:21:06.715+02:00Problemet som jag ser det är förbudet i sig. Alla ...Problemet som jag ser det är förbudet i sig. Alla människor måste få bestämma själv vilken sorts mjölk man vill dricka. Jag är själv uppväxt på opastöriserad mjölk direkt från bondgården jag var dagbarn hos och har aldrig varit sjuk pga av det...<br /><br />Ta en titt på "http://search.mercola.com/search/pages/Results.aspx?k=raw%20milk" om ni vill läsa om "Raw milk" som det heter på engelska...Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3752737353398599600.post-7964653767758218812012-04-19T10:10:17.391+02:002012-04-19T10:10:17.391+02:00Du får gärna länka den Cornu!Du får gärna länka den Cornu!Rogerhttps://www.blogger.com/profile/05967147544456760911noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3752737353398599600.post-60584320314490046312012-04-19T09:46:51.279+02:002012-04-19T09:46:51.279+02:00Snabb googling hittar en pastöriseringsmaskin för ...Snabb googling hittar en pastöriseringsmaskin för 30000:- som hanterar 300 liter åt gången.Cornucopia?https://www.blogger.com/profile/14678368642345396163noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3752737353398599600.post-11974358210199642672012-04-19T09:36:17.724+02:002012-04-19T09:36:17.724+02:00Jag skulle inte köpa opastöriserad mjölk om jag in...Jag skulle inte köpa opastöriserad mjölk om jag inte kände producenten väl.<br /><br />Har rest en del på landsbyggd i fattigare länder och har aldrig träffat på att man inte hettar upp mjölken innan användning, ens från den egna gården med kanske bara ett par kor. Det är en onödig risk man inte vill ta.<br /><br />Borde inte vara så dyrt att pastörisera. För att hetta upp 1 liter mjölk från 35 till 75 C behövs ca 0,05 kWh, med värmeväxlare mellan in och utgående flöde ännu mindre. Så driftskostnaden av pastöriseringen är inte så hög, mindre än 5 öre per liter. Sedan kanske utrustningen som finns på marknaden är dyr. Borde inte vara det egentligen; värmeelement, pump, termometer, reglerteknik, värmeväxlare, lite rostfritt.danerichttps://www.blogger.com/profile/05846226113835521766noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3752737353398599600.post-35711287524035326602012-04-19T09:23:51.258+02:002012-04-19T09:23:51.258+02:00Att sälja opastöriserad mjölk är inte problemet, p...Att sälja opastöriserad mjölk är inte problemet, problemet är att vissa vill dricka den rå. Värmebehandlar man själv mjölken så är det inga problem.<br /><br />Vill du bli sjuk och till och med riktigt sjuk så drick rå mjölk. <br />Lyssna gärna på vad Mark Crislip som har quackcast har att säga om detta (avsnitt 65)<br />http://moremark.squarespace.com/quackcast-list-mp3/<br /><br />QAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3752737353398599600.post-32725132569797909772012-04-19T08:59:19.041+02:002012-04-19T08:59:19.041+02:00Har själv druckit opastoriserad mjölk från det dit...Har själv druckit opastoriserad mjölk från det ditiden var över till dess jag ryckre in i lumpen, och sedan ett par årtionden ytterligare...Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3752737353398599600.post-89234629461654916472012-04-19T08:52:06.233+02:002012-04-19T08:52:06.233+02:00Ska det fungera med opastöriserat så krävs det mer...Ska det fungera med opastöriserat så krävs det mer omfattande hygienkontroller än vad som sker idag. Hur rädd man ska vara för opastöriserat vet jag inte, har druckit opastöriserad mjölk i 30 år utan men. Själv skulle jag nog pastörisera om jag skulle sälja mjölk, för att slippa daglig leverans till mjölkautomaten framför allt. Homogeniseringen förstör nog mjölken betydligt mer än vad pastöriseringen gör tror jag. <br /><br />Men det vore absolut en möjlighet för mindre mjölkböner att få lönsamhet i sin verksamhet att börja sälja direkt till kundRogerhttps://www.blogger.com/profile/05967147544456760911noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3752737353398599600.post-58243356832915715782012-04-19T07:48:23.052+02:002012-04-19T07:48:23.052+02:00Jag skulle inte personligen dricka opastöriserad m...Jag skulle inte personligen dricka opastöriserad mjölk, känns onödigt. <br /><br />Men jag skulle mer än gärna köp mjölk direkt från bonden och ta hand om vidare förädling på egen hand. Poängen är att det bör finnas en valfrihet - svenska regler existerar för att i praktiken motverka småskalighet.<br /><br />Sedan om man har råd med en mjölkautomat, så borde man ha råd med en pastöriseringsmaskin.Cornucopia?https://www.blogger.com/profile/14678368642345396163noreply@blogger.com