En av de vanligaste missuppfattningarna angående peak oil (oljeproduktionstoppen) är att den sammanblandas med att oljan tar slut. Detta kommer dock att dröja mycket länge. Om tvåhundra år kommer troligen fortfarande någon någonstans att pumpa upp lite olja ur marken. Den globala oljeproduktionstoppen däremot har antingen inträffat för något år sedan eller så inträffar den senast om några år. Om du inte har hört talas om detta förut, läs på Wikipedia om det!
Vad peak oil handlar om är istället att vi under mer än hundra år har levt i en värld med ständigt ökande oljetillgång och billig olja. Detta har drivit en ekonomisk expansion utan motstycke i mänsklighetens historia. När peaken kommer och passeras får vi istället stå ut med ständigt minskande oljetillgång och därmed allt dyrare olja. Den största oron bland "peakoilare" är hur våra globala samhällssystem, fullständigt uppbyggda kring billig olja och ständig tillväxt, ska hantera detta. Vilka ekonomiska, politiska och sociala problem kommer detta att leda till? Vi ser redan en del av dem, men fler kommer ju dyrare oljan blir. Kommer vi istället att få se en ekonomisk kontraktion utan motstycke i mänsklighetens historia?
Vad gäller tillgång/efterfrågan kontra spekulation i oljan, så anser även jag, som är rätt påläst i ämnet, att det finns en hel del spekulation i priset just nu. Delvis beror det på att hedgefonder m.fl. ständigt "rullar över" sina oljeterminer till nya utan att faktiskt genomföra några fysiska leveranser av olja. Fundamentalt finns dock en skillnad mot för några år sedan, nämligen att flera av världens större oljeproducentländer befinner sig i oljeproduktionsnedgång (t.ex. Norge, Mexiko och nu senast Ryssland) eller inte lyckas öka sin produktion trots "löften" om det (Saudiarabien). Vi verkar alltså just nu befinna oss på något slags platå vad gäller världsproduktionen av olja. Dock gör ökad efterfrågan i producentländerna att mängden tillgänglig olja på världsmarknaden minskar (enligt den så kallade export-land-modellen). Eftersom försörjningssituationen är så tajt är det marginalpriset på oljan som styr. Därför skuttar oljepriset hit och dit beroende på "småhändelser". Än så länge har vi inte sett någon betydelsefull förändring av efterfrågan kontra tillgången p.g.a. den ekonomiska krisen, även om jag tror att det kommer längre fram. Eventuell minskning av efterfrågan matchas tydligen mer än väl av minskningen av tillgången till exporterad olja på världsmarknaden.
P.S. Alla länkarna i denna artikel leder till artiklar på Wikipedia där du kan läsa mer om begreppet ifråga.
Är det månne du själv som har skrivit artikeln på Wikipedia?
SvaraRaderaGuldnisse:
SvaraRaderaNej, det är inte jag. Jag har bara varit inne och skrivit på Wikipedia en gång för några år sedan, men det hade inget med peak oil att göra.