Nej, det handlar inte om Black Earth Farming.
Jag tänkte skriva lite om väldigt alternativa investeringar nu, eftersom alla "traditionella" investeringar just nu är förenade med så stor risk.
Eftersom Cornucopia skrivit så bra om sädeskvarnar och sädesodling idag tänkte jag börja min serie om alternativa investeringar med småskalig sädesodling. Alltså att investera sin tid i odling och kunskap om odling.
Det finns en viktig orsak att människan till stor del lever på sädesslagen. De är så förbaskat lättodlade - du kan lätt få ihop ett kilo på två kvadratmeter. Särskilt höstvete och höstråg är löjligt lätta att odla, nästan i klass med potatis. Jag brukar alltid ha några kvadratmeter säd i trädgården. På så sätt så lär sig barnen hur det fungerar med att få fram vårt dagliga bröd. Det är vackert också, särskilt dinkel och korn. Och så får man motion.
Nu tänkte jag berätta lite om hur jag gör. Första steget är att gräva upp sin odlingsplätt. Har man redan ett grönsaksland går det bra att använda en bit av det. Rabatter går också bra. En rabatt med korn blir mycket vacker, särskilt om man blandar i t.ex. kornvallmo. Har man inget uppgrävt land odlar man lämpligen potatis första året för att enklast bli av med större delen av ogräsen. Egen potatis är inte fy skam det heller. Jag rekommenderar sorten "Princess" av tidiga sorter och "Asterix" för senare skörd. En fördel med Princess är att den blir bra även om man inte hinner äta upp allt som färskpotatis på sommaren utan skördar resten lite senare. Annars är "Blå Kongo" en av de roligaste att odla. Blått potatismos, som blir rosa om man droppar lite citron på det! Nåja, nog om potatis, det var säd jag tänkte tala om här.
Om man bor i lägenhet kan man hyra sig en odlingslott. Kolla in på Koloniträdgårdsförbundet för att få reda på mer, eller fråga din kommun. Till skillnad från kolonilotter, som är dyrare och har en liten stuga på sig, så är odlingslotter oftast bara cirka 100 kvadratmeter med en redskapslåda.
Andra steget vad gäller sädesodling är att skaffa utsäde. Cornucopia föreslår att man kan få sig en slatt från någon bonde. Jag föreslår annars att man botaniserar i hälsokosthyllan eller hälsokostaffären. Till höstvete och höstråg skaffar man enklast utsäde genom att köpa en påse helt vete eller råg från t.ex. Saltå kvarn. Visserligen vet man inte sortnamn, men det gör inget för hobbyodling. Utsäde till dinkel är lite svårare, eftersom de tröskade varianterna oftast är för misshandlade för att gro bra (mejla mig om du vill ha lite dinkelutsäde). Utsäde till havre och korn är enkelt - köp nakenkorn och nakenhavre på hälsokosthyllan. Dessa är också enklast att tröska i liten skala, istället för "vanlig" havre och korn, som har fastsittande skal.
Så kommer vi till sådden. Höstvete, höstråg och dinkel sås i september. Vårvete, havre och korn sås så tidigt som möjligt på våren. Kratta till din såbädd ganska grovt. Vete, råg, havre och korn kan bredsås, dvs slängas ut över dina kvadratmeter och sedan krattas ner. Räkna med 20 gram per kvadratmeter (ungefär 500 korn). För att underlätta hobbyodlingen har jag sågat en bräda som VVVVVVV som jag drar upp rader med, där jag sår i fröna. Sedan drar jag igen jord över dessa rader. Lite längre radavstånd gör att man kan lätt kan ogräsrensa mellan dem.
I början av odlingen får du en vackert grön "gräsmatta", sen sticker axen upp på försommaren. Det är då det börjar bli riktigt vackert. Axens färgskiftningar mot mognad är kul att följa när de böljar i vinden. Se till att hålla efter ogräsen i början. När säden växt till sig ordentligt kväver den ner det mesta. Någonstans läste jag att det inte handlar om ogräsbekämpning utan om ogräskontroll. Du kan aldrig bli av med alla ogräs om du inte sprutar en massa gift. Bara man håller ogräsen i schack på en rimlig nivå så klarar sig huvudgrödan utan att man jobbar ihjäl sig.
När så säden är mogen - axen är gula eller bruna - så klipper man av stråna. Till mina få kvadratmeter brukar jag använda sekatör. Till större odlingar får det bli lie. När säden har fått hänga på tork ett tag (dekorativ även då) vidtar en rolig aktivitet vid småskalig sädesodling - tröskningen. Kolla att kornen är tröskmogna genom att tugga på ett. De ska vara riktigt hårda. Klipp eller skär av alla ax från stråna och lägg dem i en kraftig tygpåse. Behandla sedan påsen som en boxboll ett tag. Trampa, boxa, mosa omkring påsen. För att skilja kornen från agnarna gör jag så att jag lägger en stor plastduk i korridoren här hemma. Sen sätter jag mig vid ena änden med en hårfläkt (utan värme, bara blås) och häller sakta blandningen från påsen förbi blåset från fläkten. Kornen faller rakt ner i en burk som står under, agnarna blåser ut på duken. Man får prova sig fram lite till bästa avstånd och sånt. Till sist samlar man ihop bosset i duken och sopar upp det som hamnat utanför.
Vad gör man sen med sin hemodlade säd? Är man lat kokar man den bara som ett godare råris. Fast den måste koka länge - omkring 45 minuter för alla utom nakenhavre, där det räcker med 20 minuter tack vare de små kornen. Annars mal man den själv på en sädeskvarn, som man kan köpa från t.ex. Orbio, Hemmakvarnen eller Kvarnspecialisten. Antingen gör man mjöl och bakar underbart gott bröd eller pannkakor, eller så skaffar man en flingkvarn så man kan göra grötflingor. Tycker man att kvarnarna är dyra kan man ju gå ihop några grannar och dela på en.
Ett annat roligt sädesslag är majs - här föreslår jag popcorn. Sorterna "Tom Thumb" och "Minipop" mognar åtminstone så långt norrut som i Mälardalen. De finns oftast bland barnsortimentet. Några popcornplantor ger åtminstone en omgång poppade. Kan du avsätta några kvadratmeter får du massor av popcorn. Det intressanta är att hemodlad popcorn blir godare än köpepopcorn. Jag trodde bara det gällde grönsaker, men tydligen gäller det popcorn också. Annars kan jag rekommendera mjölmajsen "Painted Mountain" som säljs av Runåbergs fröer. Vackrare mat får man leta efter. Majs får inte sås för tidigt, eftersom den inte tål frost och fröna inte tål för kall jord. Majsfrön sås ett och ett på lämpligt rad- och plantavstånd (varierar mellan sorterna, läs på påsen).
Vill man variera sig kan man också odla sin egen ärtsoppa. Även här är utsädet enkelt och billigt att skaffa - en förpackning torkade ärter från livsmedelsbutiken. Eller varför inte dina egna bruna eller vita bönor? Tänk bara på att inte så bönor för tidigt, precis som majs.
Odlingssäsongen är snart igång i år! Lycka till!
Kallas att vara på förhand.
SvaraRaderaRespekt!!
Tack för underbara tips! :-)
SvaraRaderaDet är inte lätt att få tag på sådana.
Det är ont om plats på min odlingslåt, men varför inte prova. Men vad tror du om höstråg i zon 6 (finns i Luleå)?
Förresten, Princess är fantastiska potatis. Köpte sista påsen på Lantmännen förra våren och skörden blev toppen, utan bekämpningsmedel. Färskpotatisen var stora som bakpotatis o alla var småavundsjuka med sina mandelpotatis och King Edward som fick röta.
Skriver ut din tips!
Ha en strålande dag!