Idag noterar jag att norska konstgödselproducenten Yara gjorde ett betydligt sämre resultat för årets första kvartal än för första kvartalet förra året. Närmare bestämt mer än halverad vinst. Konstgödselmarknaden föll ihop i slutet av 2008, men börjar enligt Yara att hämta sig något. Yaras totala produktion föll med 15% under första kvartalet och man räknar med en halvering under andra kvartalet för att minska lagren. Som tur är för Yara så kompenseras lantbrukarnas minskade köplust för konstgödsel av att energipriserna fallit. För konstgödselframställning är energiintensivt. För den som vill förstå mer om det här med NPK och framställningsprocesserna har Yara mycket bra förklaringar på sin hemsida.
För den som inte vet det så är Yara världens största konstgödselproducent. Apropå det så pågår hittills fruktlösa uppköpsförsök bland Yaras konkurrenter i Nordamerika. Agrium har lagt bud på CF Industries, som i sin tur lagt ett bud på Terra Industries. Här har vi trots allt en bransch där företagen fortfarande har förhållandevis gott om pengar.
Förra veckan varnade dock även kanadensiska konstgödselproducenten Potash för kraftigt minskad vinst i år.
Orsaken bakom dessa vinstras för konstgödselproducenterna är de kraftigt sänkta priserna på jordbruksprodukter som vete, majs och sojabönor, vilka försatt många lantbrukare i en svår sits. De måste då spara in på utgifterna, där konstgödsel utgör en stor del. Detta kommer i sin tur att medföra lägre skördar, men de låga spannmålspriserna motiverar inte gödselinköp. Priset på kalium (eng. potash) ökade något under första kvartalet, medan fosfat- och kvävegödselpriserna föll 48% respektive 40%. Nordamerikanska bönder kommer trots dessa prissänkningar att skära kraftigt i sin gödselanvändning, ända ner till 1982-83 års nivåer.
I Brasilien och Argentina har man redan skurit ner på sin konstgödselanvändning, vilket i sin tur ger lägre skördar.
Allt detta bäddar för att vi får se betydligt högre priser på spannmål och sojabönor i höst igen, trots ekonomisk kris. För äta måste folk ändå alltid göra. Tydligen har en sådan kraftig nedgång i den globala matproduktionen som vi troligen får se i år aldrig inträffat förr. Skördarna 2007 och 2008 var rekordstora, men 2009 blir en helt annan sak.
Svängigt värre även på livsmedelstråvarumarknaderna alltså, men vi börjar ju vänja oss så smått vid helt vansinniga svängningar på alla finansiella marknader.
Apropå gödsel så skrev Cornucopia intressant om "näringspumpen" häromdagen och även synpunkter som jag också kan skriva under på angående Marit Paulsens utspel om ekologiskt jordbruk.
Flute, vad tror du om detta? kan det finnas någon koppling till PLF?
SvaraRaderaTydligen så har redan drykt 40% av alla USAs bönder ex redan och i någon form gått över till PLF.
http://intheendwerealldebt.blogspot.com/2009/04/plojningsfritt-jordbruk.html