Jag noterar att den svenska kronan har stärkts den senaste tiden, både mot euron och US-dollarn. Det är trevliga nyheter för alla som tänkt sig att semestra utomlands i sommar.
Sedan toppen runt 11,70 kronor/euro i mars har vi nu inlett en tydlig nertrend (alltså starkare krona).
Även mot dollarn har vi som synes inlett en trend med starkare krona sedan toppen på runt 9,20 kronor/dollar i mars.
Som jag har sagt tidigare är ju Riksbankens räntesänkningssekvens nu i princip slut, när styrräntan ligger på 0,5%. Ytterligare sänkningar skulle bara ge marginella effekter på valutakursen. Därmed kommer underliggande fundamenta för de respektive ekonomierna fram istället.
Nu får vi se hur länge denna trend håller i sig. Frågan är hur mycket av Baltikumtrassel som finns inprisat i den nuvarande kronkursen. Med tanke på hur mycket Swedbanks och SEBs aktier stigit på börsen den senaste tiden verkar det som om den berömda "marknaden" just nu inte prisar in ett särskilt hårt slag i Baltikum. Men situationen där ser inte särskilt ljus ut - idag visade sig BNP för Lettland ha sjunkit mer än väntat, nämligen hela 18%.
Å andra sidan finns det säkert många dåliga nyheter som kan komma fram både i USA och i euro-området, som kan kompensera försämrade fundamenta för kronan framöver.
En starkare krona missgynnar ju våra exportföretag, men å andra sidan lär exportmarknaderna överhuvudtaget vara svaga framöver, så valutaeffekten kanske blir marginell jämfört med effekten av den generella nedgången i världshandeln.
Som sagt, än så länge ser det ut som en trendvändning mot starkare krona, men man bör vara på sin vakt om man har investeringar som på något sätt påverkas av kronkursen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.