Igår stängdes ytterligare tre amerikanska småbanker ner och överlämnades till bankgarantin FDIC. Därmed har hittills i år 79 banker gått under i USA. Jag räknar inte med 84 som DN, eftersom sex av bankerna i juli var dotterbolag i samma koncern (Security Bank). De två största bankfallissemangen hittills i år har båda inträffat under augusti - Colonial Bank med 25 miljarder dollar i tillgångar samt Guaranty Bank med 13 miljarder dollar.
Därmed kvalificerar sig augusti med god marginal som rekordmånad vad gäller summan av de fallerade bankernas tillgångar. För att göra bankernas storlek gripbar så var Colonial Bank ungefär en tiondel av Swedbank, räknat på tillgångarnas storlek. Guaranty Bank var ungefär en tjugondel av Swedbank. Det är alltså inga stora banker som går under, men de är många. De tre banker som stängdes igår var alla fjuttiga - den största var mindre än 0,5% av Swedbank.
Juli var i gengäld rekordmånad vad gäller antalet stängda banker. Som synes ser båda trenderna i princip stigande ut i ett lite längre perspektiv.
Många, t.ex. Chris Martenson, säger att FDIC är bankrutt efter alla dessa bankkrascher. I och för sig tryter pengarna i deras kassa, men de ska också ta ut en extra avgift för medverkande banker för att stärka sin kassa. Bra, va, att belasta de friskare bankerna med avgifter för att det har kostat för mycket att rädda de sjuka. Denna avgift täcker dock bara två-tre månaders bankgarantier med nuvarande takt. Men FDIC får säkert låna pengar från amerikanska staten om det blir kris. Allting annat vore politisk självmord. Och bankkrisen ser ut att fortsätta ett bra tag till. Det finns en massa (kanske över 1000) illa skötta banker i USA som bara väntar på sin tur att gå under.
Hahaha 0,5% av swedbank. :D
SvaraRadera