Eftersom mina "bloggrannar" Livet efter oljan och Cornucopia har gjort det får väl jag också göra det - berätta om hur det första året har gått. Nu startade jag ju inte min blogg så väldefinierat som de gjorde. Jag smygstartade med ett inlägg i november 2007 och skrev sedan sju inlägg i juli 2008 och fem inlägg i september 2008. Först i oktober 2008 kom jag igång i full fart. Besöksräknare skaffade jag först i slutet av november 2008 efter tips från Livet efter oljan, som även tipsade om att pinga Twingly och Nyligen.se. Bortse därför från november-stapeln i diagrammet nedan.
Som synes har besökstrenden varit stigande, med två tydliga toppar. För det första i mars, då jag skrev mycket om Swedbank, som var på tapeten då. Varför det blev en topp i augusti är inte lika klart relaterat till något specifikt jag skrev om. Hursomhelst har jag den senaste månaden haft sådär 340-590 unika besökare per dag, vilket jag är ganska nöjd med. Djupdykningen i diagrammet den 5-6 september beror på att GoStats hade systemkrasch den helgen.
Inte tillnärmelsevis lika många som Cornucopia, men jag är nöjd ändå. Jag har trots allt lyckats kvala in på tio-i-topplistorna i kategorierna "Ekonomi, företagande och juridik" samt "Miljö" på Bloggportalen.
Varifrån kommer då folk? För de senaste två veckorna gäller följande topplista för "referrers": Google.se 20%, Cornucopia 10%, Google.com 3,6%, Expressen.se 1,7%, Efter oljan 1,5%, DN.se 1,4%, 40procent20år 1,2%. Google-sökningarna är en spretig samling, förutom olika varianter på "flute-tankar" som ligger i topp. Det är kanske inte så förvånande att folk hittar min blogg genom sökningar på "bostadsbubblan", "räntehistorik" och "huspriser 2009", men annars är det inga sökfraser som förekommer i mer än två exemplar de senaste två veckorna, utan det är som sagt många olika sökningar. Knuff.se ger förvånansvärt få besökare, även fast bloggen synts där då och då.
Min blogg handlar ju "om framtidsfrågorna som hänger ihop - ekonomi, energi, miljö, jordbruk". Nu har det ju blivit väldigt mycket ekonomi det senaste året, p.g.a. finanskris, men jag skrev en hel del om energi i somras. Miljö och jordbruk hoppas jag kunna återkomma mer till.
Läs andra bloggar om blogg
Och jag som läsare på er alla tre får väl säga att ni kompletterar varandra rätt bra. Det är inte så ofta som det känns som överlapp, utan ni lyckas ofta få till någon vinkel som de andra inte har.
SvaraRaderaJag återläste förresten dina gissningar för innevarande år idag, vilket får mig att komma med ett önskeinlägg: Hur tror du att peak oil kommer att bli synligt i sverige? Vad måste hända för att det ska bli ett allmänt samtalsämne?
Tack för en bra blog. Jag tycker visserligen om dina miljöinlägg men framförallt dina inlägg angående ekonomin. Du skriver väldigt bra. Fortsätt!
SvaraRaderaTack!
Tack för en bra blogg.
SvaraRadera/Också Stockholmare och Cyklist
Passar också på att tacka för en mycket bra blogg, tack tack!
SvaraRaderaDu skriver om ibland svåra ämnen så att det blir lätt att förstå. Balanserade inlägg. Jag håller med Ylven i hennes önskan om fler peak-oil inlägg. Fortsätt som tidigare.
SvaraRaderaTack, tack för fin blogg. Jag tycker att det kunde finnas fler ekonomibloggar och färre "vad jag åt idag" och "dagens outfit" bloggar. Nyfiken på din bakgrund och utbildning dock. Bra att veta mer om källan så att säga. tack igen!
SvaraRaderaJag passar också på att tacka för bloggen.
SvaraRaderaJag måste dock säga att jag ibland har svårt att hålla isär texter av Cornucopia och Flute. Jag märker det när jag vill kolla upp något och då får problem att komma ihåg om det var du eller Cornucopia som skrev texten.
Hur skulle du själv karaktärisera skillnaderna mellan dig och Cornucopia?
Ylven:
SvaraRaderaHur peak oil ska bli synligt i Sverige? Tja, uppriktigt sagt vet jag inte. Jag tror det behövs en rejäl prischock och/eller ransonering för att folk ska fatta. De flesta är fortfarande indoktrinerade av tillväxt och framsteg och tror att det kommer att fortsätta så i all evighet.
Livet efter oljan:
Jag vet inte hur man ska skilja oss åt. Det får nog någon utomstående reda ut. Vi tänker ju väldigt lika och skriver om ungefär samma ämnen. Man kan säkert skilja oss åt på språket - alla skribenter har ju sin stil och sina kännemärken.
Tack för en mycket läsvärd blogg! Tycker att flutes blogg är mycket mer politiskt balanserad än cornucopias blogg (som ofta osar av ett klassiskt sossehat som åtminstone inte jag delar). I övrigt är det förstås liknande ämnen som avhandlas, men jag gillar tonen här bättre.
SvaraRadera