Ädelmetallerna guld och silver ger förvisso varken ränta eller avkastning, men kan som de flesta säkert vet användas som "säker" placering vid ekonomisk oro. Ofta nämns guldpriset i tidningarnas ekonomibilagor, t.ex. när SvD i onsdags skrev att det var nytt rekord för guldpriset. I dollar, ja, men inte i kronor. Jag frågar mig liksom bloggrannen Cornucopia varför man håller på att tjata om guldpriset i dollar när priset i svenska kronor borde vara mer intressant för oss i Sverige. Därför får ni även här se att det inte alls var rekord i kronor räknat, även om det inte är långt kvar.
Vad som är intressant att notera är att 50-dagars glidande medelvärde för guldpriset i kronor nyligen har passerat 200-dagars, vilket av många ses som en köpsignal. I dollar räknat kom köpsignalen för guldet redan i början av året. Låt oss även ta en titt på silvret.
Där fick vi som synes köpsignal i kronor räknat redan i februari i år. Notera även att silvret nu är på sin högsta nivå i kronor räknat sedan Bunker Hunts spekulationer i slutet av 1970-talet. Är det en bubbla? Tja, det överlåter jag till läsaren att avgöra, men jag ser ännu ingen säljsignal.
Den som är intresserad kan även läsa det jag skrev i början av året om guld- och silverprisets historia.
[Andra bloggar om guld, silver]
Guld är en bra konstant och den ytterst riskskygge har fysiskt guld i sitt bankfack.
SvaraRaderaGuld blir aldrig värdelöst och i långa loppet avspeglar guldpriset inflationen.
Guld är alltså en bra investering för den som inte vill bli fattigare, men ingen bra investering för den som vill bli rikare.
Problemet är att finna den investering som ger hög och verklig avkastning.