Den hårda vintern i Europa och östra USA har fått många klimatförändringsförnekare att brista ut i hånfulla kommentarer. Vad många glömmer är dock att vädret alltid varierar från år till år. I år råkar vara ett år då vi drabbats av en ovanligt bister vinter, men de senaste vintrarna innan denna har varit ovanligt milda, och bara för några år sedan hade vi en sensationell vinter som i princip var snöfri i Stockholm. Minns ni den? Jag minns de milda vintrarna tydligt. För det första för att sonen klagade bittert över att han aldrig fick tillfälle att använda sina nyköpta skidor (han jublar dock i år). För det andra för att de gjorde att mördarsniglarna övervintrade i mängder som aldrig förut och sedan glatt käkade i sig en massa grönsaker i trädgården. Principen är alltså att en sträng vinter inte motsäger klimatförändringarna. Tittar man globalt så har januari och februari inte heller varit ovanligt kalla, utan bara lokalt. Alaska och Kanada har t.ex. haft ovanligt höga medeltemperaturer.
En faktor som har stor betydelse för vädret över hela jorden är svängningen mellan så kallad "El Niño" och dess motsats "La Niña". Läs mer om det på SMHI:s hemsida. 1998, rekordåret för den globala medeltemperaturen, föregicks av den troligen kraftigaste El Niñon i modern tid år 1997. År 2007-2008 har vi haft motsatsen, alltså La Niña, vilket sänker medeltemperaturen. Men 2009-2010 har det globala vädret präglats av effekterna av El Niño. Det är därför vi har fått en sådan nederbördsrik vinter här. Det är också därför som monsunen blev försenad i Indien, med svåra effekter för deras jordbruk. Världens meteorologer räknar på grund av El Niño-effekten med att 2010 kan bli ett rekordår för den globala medeltemperaturen. Det ska bli intressant att se om klimatförändringsförnekarna sätter hånskrattet i halsen. Om inte i år så kanske 2011, beroende på hur den nuvarande El Niño utvecklar sig.
Vad gäller klimatförändringarna så tar John Michael Greer upp en intressant sak i sin senaste bloggartikel när han påpekar att effekten av växthusgaserna för gemene man inte kommer att märkas av mest som global uppvärmning utan genom extremare väder. Det är Thomas Friedman som lanserar begreppet "global weirding", vilket kanske bättre beskriver klimatförändringen än "global warming". Att vi får se mer extremt väder stämmer väl med t.ex. de stora översvämningar som drabbade Indien när monsunregnen väl kom förra året. John Michael Greer påpekar att det kanske vore mer pedagogiskt för dem som varnar för klimatförändringar att tala om att riskerna för extremt väder som orsakar stora skador är den stora risken med våra utsläpp av växthusgaser, istället för att tala om risken för att den globala medeltemperaturen ökar tre grader, vilket är en siffra som vanligt folk inte kan relatera till. "Tre grader varmare vore väl bara skönt" skulle då ersättas av "jag vill inte ha fler snöstormar, översvämningar och värmeböljor".
Apropå årets vinter måste jag säga att den präglas av rätt mycket klantighet här i Sverige. Senaste exemplet är alla fartyg som fastnat i isen på Östersjön, samtidigt som vår starkaste isbrytare Oden är uthyrd och befinner sig på forskningsresa i Antarktis. Vad tänker man på? Isbrytarna är väl framförallt till för att användas i svenska farvatten under vintermånaderna. Då ska man inte skicka iväg dem under den tiden!
[Andra bloggar om klimat, vinter, sjöfart]
Hörde idag ( kl. 8.00 på P4) om metangas som frigörs i en allt snabbare takt, från tinande mossar i Sibirien. Jag försökte leta upp leta upp källan men lyckades inte. Någon som vet var sådana uppgifter lagras?
SvaraRaderaIntressant, det sägs att El nino orsakade dom kalla krigsvintrarna. Men att det skulle påverka jordens medeltemp tvivlar jag på. Jag har känslan av att det blir mer ytterligheter som i år när det varit ovanligt varmt i Sydamerika så har vintern i norr varit ovanligt kall
SvaraRaderaHär var det gott om tomtar. Bästa isbrytaren i Antarktis samtidigt som kollektivtrafik och järnvägar bryter samman när medelhavsklimatet inte infannn sig såsom har förutspåtts av media. Varför smälte alla inlandsisarna? Naturliga variationer någon? Extremmilda vintrar på 70-talet någon?? Extremkalla och snörika vintrar på 80-talet någon? Hallå, värlsrymden anropar, och bara fåren i sverige lyssnar...
SvaraRadera"klimatförändringsförnekarna "
SvaraRaderaTypisk p.k.-översittarattityd!
Finns det någon som egentligen förnekar att klimatet förändras? Vad förändringarna beror på - ja det är frågan, eller hur?
Anonym 2010-03-05 15.05:
SvaraRaderaNej, det handlar inte om "p.k.-översittarattityd" från min sida.
Någonting måste jag kalla den grupp människor som förnekar att uppvärmningen/klimatförändringarna skulle bero på mänsklig påverkan. Det skulle bli lite klumpigt att skriva "Den hårda vintern i Europa och östra USA har fått många förnekare av mänsklighetens klimatförändringar genom utsläpp av växthusgaser att brista ut i hånfulla kommentarer."
Fast jag kanske ska skriva AGW-förnekare istället, men jag tror inte alla känner till den förkortningen.
Flute, några tankar bara:
SvaraRaderaSå vitt jag vet så orsakas "väder" av temperaturskillnaden mellan polerna och tropikerna. Enligt de klimatoroades datormodeller kommer temperaturgradienten att minska (polerna kommer värmas upp mer relativt sett), alltså mindre extremt väder framöver, eller?
Förnekar du koldioxidmolekylens logaritmiskt avtagande "växthuseffekt"? Om inte, varför skulle business as usual ge mer än 0.35 graders uppvärmning de kommande 50 åren, förutsatt att olja och kol inte sinar? IPCC hävdar med dess datormodeller som enda "bevis" att människan till 90% sannolikhet ligger bakom större delen av den uppvärmning på 0.35 grader som skedde 1950-1999.
Kan det möjligtvis vara så att vi inte har tillräcklig förståelse för alla de parametrar som styr klimatet för att kunna modellera det? Eftersom dessa modeller har missat den globala temputvecklingen de senaste 10 åren, kan det vara så att koldioxidens roll har överskattats?
Fredrik L:
SvaraRaderaEn viktig faktor i vädret är också temperaturskillnaderna mellan hav och land. Vattnet har ju en hög värmekapacitivitet och svalnar och värms upp i långsammare långsammare än både luften och landmassorna. Det är därför som El Niño har så stor effekt på hela det globala klimatsystemet - det finns en massa värme lagrad i vattenmassorna.
Nej, jag förnekar inget av fysiken runt koldioxid och andra "växthusgaser". Problemet är bara att mänskligheten har släppt ut så djäkla mycket. En stor del av experimentet är därmed redan utfört och vi kan bara invänta konsekvenserna. Sen finns det återkopplingseffekter av olika slag, med vattenånga, moln, metan, albedo osv. Dessa försöker man ju modellera på olika sätt. Svagheten i klimatförändringsresonemangen är som jag ser det datormodellerna. Jag har själv jobbat med datorprogrammering i över 20 år så därför litar jag inte på datorprogram. Därför tyckte jag att begreppet "global weirding" var bra, eftersom det säger det som troligen kommer att hända. Vi kommer att få "konstigare" väder. Exakt vad som kommer att hända för exempelvis Sverige är oerhört svårt att säga, för att inte säga omöjligt. Kanske kommer vi att kunna odla vindruvor i Härnösand, kanske kommer vi att få en ny istid. Men att släppa ut massor av växthusgasen koldioxid i atmosfären lär ha någon effekt på klimatet och den blir troligen inte positiv för de flesta människor.
Vad gäller de senaste tio åren, så är decennier troligen för kort tid för klimatförutsägelser. Man måste nog ta medelvärden över ännu längre tid. Vädermässigt från genomsnittet starkt avvikande tioårsperioder finns det gott om när man tittar på historiken längre bak.
Slutligen - fysiken bakom koldioxidmolekylens "växthuseffekt" är ganska klar och det råder ingen större tvekan om den. Problemet är som sagt att vi redan släppt ut en massa och den hänger kvar i atmosfären ett bra tag och ger sin värmande effekt.
"Svagheten i klimatförändringsresonemangen är som jag ser det datormodellerna"
SvaraRaderaAmen. Kom dock ihåg att det inte finns några empiriska bevis för AGW och att modellerna bygger på den hypotes de ska "bevisa". Varför inte naturliga variationer? Nej IPCCs modeller säger si eller så, och dessa modeller kan bara reproducera 1950-1999 års temp om CO2-forcings inkluderas i modellen, för vad skulle det annars kunna vara? Tja, solen, kosmisk strålning, havsströmmarna... "
Men CO2 är ju en växthusgas och släpper vi ut mer så måste det ju bli varmare, eller hur? Kanske är det så enkelt, men hur mycket pengar finns det att slösa bort om vi kommer att ha tempökningar på som inte på något sett är onormala för planeten?
Jag har arbetat med naturvetenskaplig forskning i 15 år och har aldrig sett maken till dålig och genompolitiserad forskning. Innan fusket började uppdagas så rådde det ju konsensus bland 2000 ledande klimatforskare. Snart kanske det passeras en tipping point och ingen kommer då att vilja vara kvar på fuskarnas sida.
Idag kan man t ex läsa om korrespondensen mellan Phil Jones och SMHI på the climate scam bloggen. Är det personer som PJ och vars "forskning" ska ligga till grunden för hela världens energipolitik? Det höll länge nog, men nu är det dags för ett nytt IPCC som på ett förbehållningslöst sätt kan gripa sig an den komplexa klimatfrågan. Bort med fuskarna och de med politiska dogmer och in med riktiga forskare.
Hmmm... Jag kan inte se några globala uppvärmningar över det normala här...
SvaraRaderahttp://commons.wikimedia.org/wiki/File:Five_Myr_Climate_Change.png
http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Ice_Age_Temperature.png
Det är bara Briffa som visar den skillnaden, och han fick bakläxa kan man väl i milda ordalag kalla det.
Du som annars är så klok Flute, har du funderat på om det kan vara så att temperaturhöjning FÖREGÅR en höjning av koldioxid i atmosfären? Temperaturen ökar, koldioxid ökar.
SvaraRaderaKlimatet är lika gammal som jorden, 4500 miljoner år. Men vi tror oss veta exakt hur det fungerar? Med 200 års väderforskning? Har vi inte fått lite hybris, borde vi inte vara lite mer ödmjuka och kanske överväga att vi egentligen faktiskt inte VET hur klimatet styrs?
Tillåt mig länka till en annan klok man
http://www.moderna-myter.se/
Hälsningar
Olivia
Så trist när det förekommer så hånfulla kommentarer från "skeptiker" som till stor del baseras på okunskap. Ett exempel på detta är raljeradet att Oden är i Antarktis på en vetenskaplig expedition istället för att kryssa i Östersjön. Oden är inte byggd för den sortens is som finns i Östersjön utan för den havsisen som finns vid polerna. Det är där Oden kommer till sin rätt.
SvaraRaderaOfta hör jag att det saknas empiriska studier som visar att CO2 har någon större betydelse för klimatet. För mig förefaller dylika påståenden helt tagna luften från AGW "skeptiska" bloggar, utan substans i den vetenskapliga sfären. Att CO2 är en av flera faktorer som styr klimatet är enligt mig empiriskt belagd genom åtskilliga studier som ser till längre tidsperspektiv. Ett axplock av dessa hittas exempelvis samt en kortfattad beskrivning till dessa hittas här. Att solen inte ligger bakom T vet vi, det är inte ett särskilt kontroversiellt påstående. Om vi ser till solens roll bakom galaktiskt kosmiskt strålning (GKS)så är den intressant med avvseende hur den kan påverka nukleationen av kondensationskärnor men att GKS skulle påverka klimatet på detta viset är inte alls bevisat, även om Svensmark påstår det i sin bok som är enastående enögd och utan förankring i den vetenskapliga litteraturen. Den bygger till stor del på rena spekulationer som till stor del faktiskt är helt felaktig.
Visst är det så att vi inte helt vet vad som styr klimatet, men detta är inte, som många påstår, att likställa att vi famlar i mörkret.
Mvh
Calle P
Ett förtydligande, att solen inte ligger bakom T avser jag naturligtvis uppvärmning som skett sen ca. 1950 talet. Mer om detta kan läsas här
SvaraRaderamvh
Calle P
"Ett förtydligande, att solen inte ligger bakom T avser jag naturligtvis uppvärmning som skett sen ca. 1950 talet".
SvaraRaderaCalle hur "vet" vi detta?
Är det så att det har gjorts modelleringar och om inte CO2-forcings tas med så stämmer inte modellen med de fysiska mätdata som finns för perioden?
En sak som High Court i England vet är att historiskt så har alltid CO2-halten följt temperaturen med en eftersläpning på 800 år. Därför kan man inte visa Mr Gores film hursomhelst i de brittiska skolorna, eftersom filmen hävdar motsatsen! Detta vetenskapliga faktum var känt när filmen spelades in.
Fredrik L
SvaraRaderaDet baseras inte på modeller utan på mätningar av solens luminositet. Läs länken jag hänvisade till i min tidigare kommentar eller så kan du läsa denna .review artikel från 2006. Vad jag vet så har ingen påvisat att solens luminositet ligger bakom den stigande temperaturen sen slutet på 1970 talet.
Att CO2 följt efter T med en eftersläpning på ca. 800 år i iskärnor är ingen nyhet direkt. Det är ingen forskare som på allvar påstår att CO2 styrt variationerna mellan interglacial och glacial under de senaste årmiljonerna. Däremot är de överens om att CO2 är en av flera faktorer som förstärkt dessa övergångar som styrts av orbitala parametrar
(Milankovitchteorin). På längre tidskalor
kan dock CO2 själv reglera T via vittringen av silikater, vilket troligen är förklaringen till den sk. Snowball Earth hypotesen, som vad jag vet, stöds allt mer iom att forskningen framskrider. Att påstå att AGW enbart baseras sig på modeller är direkt felaktigt enligt mig. Jordens förflutna visar entydigt att CO2 är viktig för klimatet, så det vi nu på kort tid gör, vilket för Jorden tar tusentals till miljontals år är ingenting annat är ett riskfyllt, globalt experiment vars konsekvenser är svåra att förutse, både i haven och på land.
mvh
Calle P
Calle:
SvaraRaderaTack för hjälpen med argumentationen mot AGW-kritikerna!
Vad gäller isbrytaren Oden - måhända är den i första hand anpassad till annan sorts is, men den hade trots allt varit väldigt bra att ha i hemmavattnen under denna svåra vinter. Så här står det i alla fall på Wikipedia:
"Från början var det tänkt att Oden skulle bryta is i Bottenviken under vintern och användas för polarforskning i Arktis på sommaren."
I nationalencyklopedin (band 9, tryckt 1992) står följande om Oden:
"Vintertid är det stationerat på svenska ostkusten."
Men detta har man tydligen frångått. Läs även följande artikel ur Svensk sjöfartstidning från 2006. http://www.shipgaz.se/tidningen/nummer/2006/21/artikel2_2106.php
"Med tanke på de relativt milda vintrar vi har haft här under de senaste åren, har det varit en viss överkapacitet på isbrytare och därför anser isbrytarledningen att man med gott samvete kan skicka iväg Oden till Antarktis trots att det är säsong för isbrytare på våra breddgrader när hon är på annat håll.
Om det blir kallare än förväntat medan Oden är på resa kan man också använda sig av de tre Vikingisbrytarna som normalt går ute på Nordsjön och som Sjöfartsverket är delägare i.
Om det blir en så sträng vinter att man saknar Oden längs våra igenfrusna kuster, kan hon vara tillbaka i sina hemmafarvatten innan vintern når sin maximala styrka."
Så blev det alltså inte i år. Så visst finns det okunnigt raljerande i kommentarerna till detta inlägg, men inte vad gäller isbrytaren Oden.
Olivia:
SvaraRaderaNej, det är för att jag är så klok som jag också påtalar riskerna med koldioxidutsläpp och deras konsekvenser för det globala klimatet ;-)
Läs lite av det som Calle hänvisar till!
flute
SvaraRaderaBer om ursäkt för min snäsiga kommentar om isbrytarna. Dock, Sjöfartsverket disponerar sex andra isbrytare Frej, Ymer, Atle,
Njord, Tor och Ale(de disponerar några till samt kan även hyra in fler vid behov). Dessutom har Sverige ett nära sammarbete med andra länder runt Östersjön rörande isbrytningen.
Dessutom ger uthyrningen av Oden till vetenskapliga expeditioner klirr i kassan som bidrar till att hålla nere kostnaderna för isbrytarredskapen. Detta har varit väldigt bra de senaste milda vintrarna då det inte ha varit så mycket is att bryta. Jag kan inte se att vi står och faller med Oden när det gäller isbrytningen.
Mvh
Calle P