One of the most disturbing ecological influences of recent millennia is the human species' proclivity for the capture of energy, resulting in a progressive increase of the human population.Även Marion King Hubberts artikel i Science från 1956, där han första gången ritar upp sina kurvor med en produktionstopp, finns tillgänglig på nätet "Nuclear Energy and the Fossil Fuels". Figur 21 i artikeln placerar global peak oil runt år 2000. Inte så illa prognosticerat om det nu visar sig att det var 2008.
[Andra bloggar om peak oil, oljetoppen, olja]
Dessutom var det väl peak conventional crude oil som han prognosticerade till år 2000, och jag tror utfallet blev 2001?
SvaraRaderaÄr det konsensus på det? Och är det konsensus på 2008 som generellt oljekrön? Pentagon snackar ju om 2012?
SvaraRaderaPentagon menar väl att reservkapaciteten tar slut ca 2012 om jag inte minns fel. Det betyder ju inte nödvändigtvis att produktionstoppen är just då. Om konsensus innebär att rapporter som är "peer reviewed" finns så "JA".
SvaraRaderaMan får helt olika oljetoppar beronde på vilka typer av källor man inkluderar men 2008 är än så länge toppen för summan av alla oljetyper.
En helt igenom lysande rapport och teknisk analys av den gode Hubbert på en tid när datorn knappt var påtänkt.
SvaraRaderaGissar att den stora befolkningsökningen inte är där oljekonsumption per invånare är som högst så kan man verkligen ta dessa grafer på fullt allvar?
SvaraRaderaFaktum kvarstår att mänsklighetens största problem är människor. Eftersom antalet människor ständigt ökar ökar och eftersom majoriteten av dem är "normalbegåvade" som Cornucopia brukar säga, så är det inte så konstigt att den s k utvecklingen ser ut som den gör.
SvaraRaderaOm antalet människor drastiskt minskades med ca 5/6 så skulle människoartens möjlighet för överlevnad öka radikalt långsiktigt. Personligen har jag aldrig förstått vilket egenvärde ett högt antal människor har. Därför har jag heller aldrig haft som ambition att fortplanta mig.