För skojs skull ritade jag in en mängd ekonomiska indikatorer i samma diagram för finanskrisens tid. Jag börjar sommaren 2006, då huspriserna i USA toppade enligt Case-Shiller-indexet. Jag har justerat samtliga indikatorer så att 100 motsvarar medelvärdet av indikatorn under tidsperioden, utom för räntan på 3-månaders T-bills, där jag satt medelvärdet till 50 för att linjen ska få plats. Klicka på diagrammet för att förstora det.
Ser ni också något intressant? Hösten 2008 under finanskrisens akuta fas samlar samtliga indikatorer (utom 3-månaders ränta) ihop sig nära mittlinjen. Betyder det något? Eller är det bara en slump? Eller är det bara den mänskliga hjärnan som söker efter mönster?
Det man i alla fall kan se av diagrammet är att krisen gått genom olika faser. Indikatorer som följt varandra med till synes ganska god korrelation kan plötsligt växla över i att gå tvärt emot varandra.
Källor:
Huspriser USA: S&P/Case-Shiller Home Price Indices: U.S. Home Price Values Non-Seasonally Adjusted. Composite-20 (SPCS20R).
Ränta 10 yr Treasuries: Riksbanken. Medelvärde månad.
Ränta 3 m T-bills: US Treasury. Ultimo månad.
JPY/USD och USDEUR: Riksbanken. Medelvärde månad.
Guld: Kitco. Ultimo månad.
Olja: EIA: WTI Medelvärde månad.
USA-börsen: Yahoo Finance: S&P500 Ultimo månad.
Arbetslöshet USA: BLS: U-3.
Statsskuld USA: Economagic: U.S. Public Debt in dollars.
Hushållens skulder USA: Economagic: Total credit market debt owed by Household sector. Interpolerat från kvartal till månad.
[Andra bloggar om finanskris]
Ang. skärningen är det väll snarast så att du har mätt samma saker fast på lite olika sätt och ibland inverterat.
SvaraRaderaUsa's stadsskuld och guldpriset i dollar bör ju hänga ihop ganska tajt när det är ekonomisk oro.
Dollarvärdet mot andra valutor bör ju vara ganska stabilt om inte något händer som påverkar en valuta väldigt mycket.
osv.
om du har en trend (eller 2-3 trender som i det här fallet)så kommer de i genomsnitt att korsas på mitten, just eftersom det är genomsnitten för perioden som indikatornerna visar. Även helt slumpvis genererade kurvor skulle i genomsnitt korsas på mitten.
SvaraRaderaSen hjälper det ju inte att under hösten 08 så skedde en gigantisk förändring i det kollektiva medvetandet, rädslan tog överhand.
De negativa indikatoerna börjar stiga, den positiva sjunka, och efter att dom mötts blir det hävstång och allt kraschar? Det vore kul att se samma graf på äldre kriser.
SvaraRaderaHenrik
Vid närmare eftertanke är det som Mistlur säger självklart att i de flesta fall kommer de att korsas just i mitten. Det var nog bara lite för sent igår kväll när jag skrev inlägget.
SvaraRadera