Kanskje har vi det for bra her? Kan det være en av grunnen til at folk ikke trenger å gjøre så mye med sin økonomi? Det går ikke like bra i Sverige og det er kanskje grunnen til at det er fler økoblogger der?De "stora" norska ekonomibloggar jag kan finna är mest av typen "vilka aktier ska man investera i", exempelvis Aksjebloggen. Inte särskilt den makroanalys utifrån ett icke-mainstream-, kreditkris- och peak-oil-perspektiv som man kan läsa hos mig eller mina bloggrannar. Kanske är det som Formuebygging säger att norrmännen har det för bra för att bry sig.
En norsk ekonomibloggare som jag tycker verkar bra är Trym Riksen, som bland annat tar upp en hel del om den norska bostadsbubblan, som ser ut att vara ännu mer uppblåst än den svenska. Tydligen har det nyligen uppstått en het debatt i Norge angående denna bobubbla och dess existens. Även bloggen Tankeløse Plukk tar upp en hel del om den norska bostadsbubblan.
Dessa bloggare tar dock inte upp en helhetsbild där ekonomi kopplas till energi. Det finns även norska bloggar om energi och peak oil, men de tar oftast inte upp särskilt mycket om ekonomi. Äldst bland fortfarande aktiva norska oljetoppsbloggar tror jag är Oljekrisa, som bland annat kommenterar facit för 2011 års norsk oljeproduktion så här:
På hvilket område investeres det stadig mer penger i synkende produksjon, og hvem får mer statsstøtte enn jordbruket? Velkommen til norsk oljevirksomhet. Endelige produksjonstall for 2011 foreligger nå. Råoljeutvinningen på sokkelen falt i 2011 med snaut 7 prosent.Jag har hittills inte sett någon norsk blogg eller tidningsartikel som kopplar samman den raskt fallande norska oljeproduktionen med hur det ska gå för bostadspriserna där. Där liksom här har bostäderna förstås till stor del köpts för lånade pengar.
Gjenværende innhold i produserende felt på norsk sokkel var ved årsskiftet redusert til vel 636 mill. kubikkmeter. Der er ned fra 732 mill. kubikkmeter i 2010, eller over 13 prosent på bare ett år. Med en årsproduksjon på 94 mill. kubikkmeter som anslått av direktoratet i år, blir forholdet mellom reserver og produksjon (r/p) på 6,7 år.
Erstatningsgraden av ny råolje de kommende år kan anslås til 30-35 prosent. Det er dessuten usikkerhet og forsinkelser knyttet til en rekke nye prosjekter.
Men kanske har mina läsare tips om andra norska bloggar?
Tillägg: Hittade några intressanta norska tidningsartiklar om peak oil.
Frånvaron av norska bloggar är väldigt enkel. Eftersom Norge har valt att står utanför EU och EMU så återstår inte mycket alls av den norska nationen. Elförsörjningen är oerhört begränsad och el återfinns endast sporadiskt. Norges obefintliga infrastruktur har medfört att internet aldrig kommit alls till Norge.
SvaraRadera;-)
SvaraRaderaDet finns folk i Norge som har koll på peaken och jobbar seriöst med ledarskap och hållbarhets- och omställningsfrågor. Här är en kille som gör podkasts som kan vara värda att kolla: http://www.levevei.no/
SvaraRaderaVi svenskar betraktar ju Norge som Nordens Saudiarabien. Vill man få ett bra norskt perspektiv på Norge, Europa och resten av världen ur ett peak-perspektiv kan man med fördel läsa boken En gång skall jorden bliva vår av norrmannen Pål Steigan. Boken kom nyligen på svenska på Leopard förlag. Faktisk den bästa boken jag läst om den kris som världen står inför och vad vi bör göra för att försöka lösa problemen. Steigan kommer till Stockholm i april för att berätta om sin syn på världen.
SvaraRaderaDet är väl ännu mer förvånande att varken politiker, massmedia och näringsliv i Sverige tycks bekymra sig över att Norge som varit och fortfarande är en av Sveriges (oljebolagens) viktigaste exportländer peakat sin oljeutvinning för många år sen.
SvaraRaderaNorska Oljedirektoratet påpekar envetet för döva öron? att exporten av olja kommer att upphöra inom 8-10 år eller kanske tidigare. Sverige eller rättare sagt oljebolagen som importerar olja till Sverige och världsmarknaden får väl förlita sig till rysk olja som redan idag utgör över 40 % av oljeimporten till Sverige. När blir importberoendet av olja och gas från Ryssland politiskt besvärande?
Det som bekymrer meg er de voksende boligprisene her i landet. Det er for tiden stor mangel på boliger som passer småbarnsfamilier og det er en av grunnene til at prisene holder seg, eller går opp.
SvaraRaderaHer er et eksempel der megleren ikke traff riktig, 900 000 kroner OVER takst:
http://www.adressa.no/forbruker/hjem/article1777076.ece
I min verden synes jeg dette er bankens ansvar. Det er stort sett de som sitter på pengene og de har makten til å gi et nei. Det er allerede satt krav til høyere egenkapital nå i 2012 men, det ser ikke ut som at det har så stor effekt. Det bygges for lite boliger rett å slett.
Ingenting kan vokse inn i himmelen, det må komme ned på et eller annet tidspunkt. Spørsmålet er når?
Peter Warren är inte dålig heller!
SvaraRaderahttp://www.peterwarren.no/
Jag bor själv i Norge och dom har en lite underlig syn på pengar