Idag äger Repsol drygt 57 procent av YPF, den argentinska Eskenazi-familjen äger drygt 25 procent, andra privata ägare 17 procent och argentinska staten 0,02 procent samt en specialaktie som ger dem vetorätt i styrelsebeslut. Enligt planen ska Argentina ta alla sina 51 procent av aktierna från Repsol. 26 procent av aktierna ska tillfalla staten och 25 procent går till de oljeproducerande provinsernas lokala regeringar.
YPF är Argentinas största företag, men missköttes under militärdiktaturen 1976-83. Därför togs ett kongressbeslut 1989 (som även Néstor och Cristina Kirchner var med på) om privatisering av YPF och 1991 satte dåvarande presidenten Carlos Menem igång processen. 1993 såldes 80 procent av YPF till Repsol för 3 miljarder dollar kontant plus 2 miljarder dollar i skuldbetalningar. Argentinska staten sålde 1999 av den sista större posten i YPF. Senare har Eskenazi-familjen och andra privata ägare köpt in sig i YPF.
En orsak som den argentinska regeringen anger till övertagandet är att YPF ger 90 procent av vinsten som utdelning till aktieägarna istället för att investera i ny produktion. Det finns dock även andra skäl.
Men den argentinska regeringen menar idag att Repsol inte uppfyllt sina åtaganden. De senaste årens starka ekonomiska tillväxt i Argentina har kraftigt ökat efterfrågan på energi. Men istället för att öka produktionen har Repsol minskat den.Så hur står det då till med Argentinas utvinning av olja och fossilgas? Har landet passerat sin nationella "peak oil"? Diagrammen nedan kommer från Mazama Science.
Argentinas oljeutvinning ser ut att ha passerat sin topp 1998 och sedan dess är det utförsbacke. Visserligen har landet nyligen upptäckt stora fyndigheter av skifferolja, men det verkar inte troligt att man kommer att kunna öka sin produktion särskilt mycket. Denna minskning av oljeproduktionen framkallar uppenbarligen ilska och frustration hos landets regering. Det är inte så ofta vi ser stadiet ilska hos de styrande, men här är ett tydligt exempel. Eftersom den inhemska oljeförbrukningen har ökat under de senaste årens ekonomiska återhämtning återstår nu inte mycket av Argentinas oljeexport och om trenderna fortsätter kommer landet snart att tvingas importera olja, vilket självklart är negativt för ekonomin.
Gasutvinningen har hållit någorlunda jämna steg med den inhemska konsumtionen och under några år i början av 2000-talet var Argentina till och med gasexportör. Sedan 2004 har dock den inhemska gasutvinningen minskat, medan konsumtionen legat still, vilket medfört att man nu tvingas importera fossilgas. Det är dock inte säkert att Argentina har passerat sin "peak gas", utan det kanske går att med investeringar öka produktionen lite till.
Argentinas import av bränsle kostade förra året 9,4 miljarder dollar, vilket är en fördubbling mot 2010. Detta gör att landets överskott i handelsbalansen krymper ihop - det var bara 0,28 miljarder dollar i december.
I sammanhanget ska man inte glömma att Argentina har statliga energisubventioner. Enligt OECD betalade Argentina 0,81 miljarder dollar per år i oljerelaterade subventioner och 2,53 miljarder i gassubventioner (data från 2010). Dessutom betalade man 3,16 miljarder dollar i elektricitetssubventioner, och då 54 procent av elektriciteten produceras med fossilbränslen (mest gas och olja) blir även detta till stor del en subvention av gas och olja. Visserligen börjar Argentina skära ner på vissa subventioner, men mycket återstår då subventionerna totalt kostar runt 5 procent av BNP.
Förstatligandet av YPF orsakar som sagt ilska i Spanien och det beskrivs som en aggression mot Spanien. Det finns risk att det blir någon form av åtgärd inte bara från Spanien, utan även från EU, då Storbritannien fortfarande inte är på särskilt god fot med Argentina efter deras invasion av Falklandsöarna för 30 år sedan. Vid dessa öar har det nyligen hittats olja, vilket gör Argentina ännu argare. President Kirchner försökte nyligen använda 30-årsminnet av Falklandskriget för att avleda uppmärksamheten från sina kontroversiella förehavanden (mer om dem nedan).
En öppen fråga är också vilket pris argentinska staten planerar att betala för YPF, som för tillfället har ett börsvärde på nästan 8 miljarder dollar, men så sent som i januari i år värderades bolaget till mer än det dubbla.
När YPF förstatligas ska såklart staten också tillsätta nya styrelseledamöter och det finns en risk att man, som man gjorde i Venezuela, tillsätter dessa på politiska meriter istället för relevanta kunskaper. Detta kan ge en ytterligare minskning av den inhemska olje- och gasutvinningen istället för den tilltänkta ökningen. Ett YPF som ägs av staten och provinserna kan också få tryck på sig att föra över pengar till de ansträngda offentliga budgetarna, vilket också kan förvärra bolagets läge.
Kreditswappar (CDS) på Argentinas statsskuld steg på beskedet om förstatligandet med 42 punkter till 952 och även räntorna på statsskulden ökade. Förstatligandet av YPF är bara den senaste i en serie kontroversiella åtgärder som Kirchners regering vidtagit. De tog för ett tag sedan 24 miljarder dollar från privata pensionsfonder till statskassan, de har tagit flera miljarder av centralbankens reserver för att betala av på statsskulden, de har förstatligat flygbolaget Aerolineas Argentinas, de har infört fler importrestriktioner för att skydda landets industri, de har infört begränsningar på valutaväxling och de har begränsat aktiebolagens utdelningar för att undvika kapitalflykt.
Argentinska staten bötfäller och hotar att stämma ekonomer som ifrågasätter de officiella inflationsrapporterna. Enligt en uppskattning av oberoende ekonomer var inflationstakten 23 procent i mars, medan den officiella siffran är 10 procent. Därmed kan man också ifrågasätta de officiella siffrorna för hur snabbt Argentinas ekonomi växer - officiellt 9 procent under 2011.
Det ska bli intressant att följa hur allt detta utvecklar sig.
Ytterligare ett förstklassigt inlägg. Tack!
SvaraRaderaDet blir väl ekonomiskt sammanbrott igen..
SvaraRaderaSådär 12-15 år mellan gångerna.
Märkligt att socialister aldrig lär sig av historien. Som att prata med en idiot. Många har funderat på hur Argentina och USA kunde få så olika välstånd med så likartade förutsättningar. De valde olika vägar. Den ena valde en ineffektiv väg som leder till köer och svält den andre valde den som leder till växande välstånd. Som att jämföra Sverige och Schweiz fast det blir en lite kortare period.
SvaraRaderaNu har USA sedan ganska lång tid försökt att växla över till samma väg som Argentina även om de inte kommit lika långt men de kämpar på även om delar av befolkningen är emot.
Länge leve socialismen! Låt oss alla vara fattiga tillsammans!
Nåväl möjligen med undantag för nomenklaturan.
Det skummaste jag nansin last. Begrepp som kolonialism, exploatering och imperialism ar inte begrepp du ar bekant med? Mark val att USA blev "fritt" fran Storbrittanien pa 1700talet och ersatte utforseln av varden till Storbrittanien med protektionistisk politik (modell snarlik den Argentinska nuvarande) medans Argentina fortsatte att exploateras i tur och ordning av Storbrittanien och USA fram tills idag och har paprackats frihandelspolitik av desamma under hela den tiden. Mer historielost inlagg far man ju leta efter, vilket ar ironiskt med tanke pa forsta meningen i ditt inlagg.
RaderaPrecis. Personer som beskyller andra för att vara okunniga och idioter brukar mest bekräfta detsamma. De är troende. USA har precis som ovan påpekats själv till stor del styrts av en protektionistisk linje från dess ursprung, till detta kom en militär erövring och folkmordsliknande metoder (år 1900 var indianerna endast 250 000, en spillra när den "fria marknaden" dragit fram i västern).
RaderaJa, vilken härva. Och ett mycket bra exempel på vad peak oil kan ställa till med.
SvaraRaderaÄr inte detta som händer i Argentina en försmak av vad som komma skall eller redan pågår i det fördolda i det gamla trötta Europa och andra delar av världen som passerat zenit. Land för land, region för region, kommun för kommun. Här gäller det att roffa åt sig med tid är!
SvaraRaderaKul att Flute har kommit igång igen med högklassiska inlägg. Fortsätt så!!!
SvaraRaderahögklassiga...
SvaraRaderaJag håller med föregående. Mycket bra blogginlägg!
SvaraRadera/Jonas
Skall bli mycket intressant att följa framgent såsom andra intressanta skeenden nu.
SvaraRaderaIlla verkligen men samtidigt en Pseudohändelse jämfört med QE, TARP och LTRO......
Diagrammen finns också på svenska: http://mazamascience.com/OilExport/index_sv.html
SvaraRaderaSällar mig till hyllningskören - utmärkt inlägg, flute !
SvaraRadera