2012-04-19

Mer om Argentina och EU

Argentinas förstatligande av oljebolaget YPF skrev jag om i förrgår. Eftersom man planerar att ta aktierna från största ägaren spanska Repsol, så blev förstås spanska regeringen arga. Britterna är som bekant fortfarande arga på Argentina efter Falklandskriget för 30 år sedan, och jag gissade därför att vi skulle höra mer om Argentinas förehavanden från EU:s makthavare. Mycket riktigt kom uttalanden både från EU-kommisionens ordförande José Manuel Durão Barroso, EU:s utrikestaleskvinna Catherine Ashton och två av EU-kommissionens talespersoner.

Även Italiens premiärminister Mario Monti har uttalat sig i saken genom ett formellt protestbrev till Argentina, där han sade att landets president Cristina Fernández Kirchner struntar i reglerna och marknaden. Man kan i förstone tro att det handlar om en sympatiåtgärd för den olycksdrabbade EU-brodern Spanien. Förutom förstatligandet av YPF uttryckte Monti oro över Argentinas utökade importhinder. Bakom detta ligger dock varken frihandelsvurmande eller EU-broderlig sympati, utan det handlar helt krasst om italienska energijätten Enel. Enel äger det sydamerikanska energibolaget Endesa, som i Argentina står för drygt en sjättedel av elproduktionen och genom dotterbolaget Edesur också står för en stor del av elförsäljningen till konsument. Även om inte Endesa och Edesur skulle förstatligas direkt, så drabbas ändå de och Enel av Argentinas prisregleringar på el, vilket gör att bolagen enligt Monti fått likviditetsproblem som kan leda till att de blir insolventa. Om bolagen blir insolventa kan det bli en utmärkt ursäkt för argentinska staten att ta över dem. En viss oro verkar alltså sprida sig för att Argentina ska nationalisera fler utlandsägda bolag och kanske då framförallt i den viktiga energibranschen.

Jag skrev i förrgår att priset som argentinska staten tänker betala för YPF är en öppen fråga. Spanska Repsol kräver minst 10 miljarder dollar för aktierna i YPF, baserat på ett totalt värde på 18 miljarder dollar, vilket är långt över YPF:s nuvarande börsvärde på 5,6 miljarder dollar, men stämmer ganska väl med bolagets börsvärde innan spekulationerna om förstatligande satte igång. Argentinas vice finansminister Axel Kicillof deklarerade dock tydligt i parlamentsdebatten om förstatligandet att man "inte tänker betala vad de [Repsol] begär". Spanien å sin sida hotar med snabba ekonomiska hämndåtgärder mot Argentina.

Storbritannien har som bekant ett horn i sidan till Argentina och därför var det inte underligt att den brittiske utrikesministern William Hague gick till hård verbal attack angående YPF och Argentinas protektionistiska handelshinder.

Utvecklingen kring Falklandsöarna och oljefynden där har också tagit en intressant vändning när USA:s president Obama vid ett besök i Colombia i helgen sade att USA kommer att förhålla sig neutrala i frågan, då de vill ha goda relationer med både Argentina och Storbritannien. Det är inte längre så självklart att USA kommer att hjälpa sina allierade.

Världspolitiken håller på att förändras och det vi ser kring Argentina är som jag ser det exempel på sånt vi kommer att få se mer av framöver. Därför tycker jag att det är mycket intressant att se hur denna som man kan tycka i det globala sammanhanget lilla och oviktiga konflikt utvecklas.

Jag påminner om vad jag skrev i somras om trender jag förutser de närmaste åren:
Alla länder kommer till slut att ha så fullt upp med sina egna problem att de inte har tid att bry sig om övriga världen, så länge det inte påverkar deras nationella intressen negativt. Även då kommer länderna i många fall inte att ha förmåga att göra nånting praktisk åt det.

Protektionismen kommer att få en renässans när alla länder försöker att skydda just sina inhemska näringar genom importtariffer.

4 kommentarer:

  1. Hela historien känns väldigt förhastad och klumpigt skött av Argentina. Varför inför de inte hårdare skatter på sektorn eller tvingar bolaget att emittera röststarka preferens- aktier som staten lägger rabarber på istället för att bara hoppa på den största utom argentinska ägaren. Vågar inte politikerna i Argentina stöta sig med de övriga inhemska privata ägarna? Fishy och klumpigt är bara förnamnet.

    Nu när det är svårare för Storbritannien att projicera utrikespolitik när de saknar hangarfartyg kanske Frankrike kanske kan leasa ut CDG för en kampanj till berörda EU-bröder som hyser agg mot Argentina. /RH

    SvaraRadera
  2. Vad jag minns var USA "neutrala" vid falklandskriget också. Men i efterhand framom det att de aktivt understödde GBR bl.a. genom att fördröja leverans av krigsmtrl till Argentina. Vill minnas att de t.ex. blockerade en leverans av franska exocetrobotar i ngn hamn någonstans.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Faktum är att UK skulle inte ha kunnat utföra några som helst oprationer mot Argentina under Falklandskriget utan USAs direkta stöd, bla saknade UK tankerkapacitet att frakta bränsle för flyget och flottan. Dessa transporter såg USA till att sköta.... Läs Vulcan 741, ger en verkligt fin bild utav hur försvagat UK var vid tiden för Falklandskriget och jämfört med i dag var UK mycket starkt på den tiden ...

      Radera
  3. När England följer USA i krig mot Iran då kommer Argentina att ta över Falklandsöarna.

    Allt som gör att England försvagas innebär att demokratin i Världen förstärks.

    England har tvingats med militära medel bort från snart alla sina kolonier. England och dess Kungahus är alla folks värsta fiender. Se bara vad man gjort mot Irland under århundradena som gått.

    USA måste med krig tvinga bort det Engelska kungahuset från sitt land, och så har det varit överallt.

    Only mad dogs and englishman go out under the midday sun.

    SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.