Sjukhusen skär ner på nödvändiga mediciner, begränsar icke akuta operationer och ransonerar till och med grundläggande medicinskt material såsom bomull, bandage, sprutor, katetrar, handskar och papper till undersökningsbord. Det beror till stor del på en röra av obetalda räkningar från statens sida, vilket gör att man inte kan beställa nytt från leverantörer som är trötta på att inte få betalt. Grekland importerar nästan alla sina mediciner. Köerna är långa vid de fåtaliga apotek som fortfarande säljer medicin på kredit. De flesta grekiska apotek vill ha betalt kontant till fulla priset tills staten kommer ikapp med betalningarna av medicinsubventioner - de ligger efter med 762 miljoner euro. Flera apotek har också fått slut på många mediciner. Försäkringsbolagen har också problem med att betala ut pengar för medicin eller också förhalar de utbetalningarna. Allt detta drabbar dubbelt hårt de greker som blivit av med sina jobb.
Ett skräckexempel är det psykiatriska sjukhuset på Leros som inte längre har råd med tillräcklig mat till sina patienter. Sjukhuset är skuldsatt och därför vägrar matleverantörerna att leverera.
Dessutom är Grekland ett land som har stora problem med antibiotikaresistenta bakterier. De ekonomiska svårigheterna kan göra detta problem ännu värre i Grekland, som då kan bli en europeisk spridningshärd för dessa bakterier.
I Europa dör redan idag 25 000 människor årligen i infektioner som blivit motståndskraftiga mot antibiotika, enligt WHO. Det är märkligt tyst om detta. Hade EU minsta lilla ansvar hade man tvärtom gått in och försökt skyddat grekisk sjukvård från neddragningar.Häromdagen åkte den grekiske finansministern till sjukhus och premiärministern fick opereras för näthinneavlossning, varför han stannar hemma från EU-toppmötet. För eliten finns det tydligen pengar till sjukvård.
Detta med sjukvården är också något att tänka på för alla som turistar i Grekland. Även om man har kontanter kan man tydligen inte lita på att apoteket har alla mediciner eller att det lokala sjukhuset fungerar bra. Privat sjukvård finns visserligen, men kan bli dyr. Läs för övrigt också mina råd om vad man ska tänka på om man ska resa till Grekland.
Greklands kris visar också hur det kan komma att gå för andra länder framöver, exempelvis Spanien. Den visar också hur viktigt det är att staten är solvent. Är staten för högt skuldsatt drabbar det i princip allt i samhället.
Hej Flute,
SvaraRaderaOff topic, men har du sett denna artikeln: http://www.bloomberg.com/news/2012-06-24/borg-bashes-banks-in-sweden-shielding-housing-bubble-mortgages.html
Mvh,
Oxxyyd
Som sagt det som händer i Grekland händer oxå redan i Spanien och snart i Italien enligt Zero H. Samhällets grundtrygghet och sociala skyddsnät krackelerar och försvinner. Allt fler blir bostadslösa när bankerna återtar säkerheter för belånade fastigheter som fallit i värde och där fastighetsinnehavaren är arbetslös med oförmåga att betala räntor och andra kostnader. Är detta ett mönster som vi kommer att få se på flera ställen inom EU och i den finansiella kraschens spår. Det är lite så man avundas din odling. Låt oss hoppas att den tillfrisknar med en kommande sommar sol!
SvaraRaderaJag tänker på Hans Rosling som brukar hävda att utvecklingen går åt rätt håll med ökande levnadsstandard för den fattiga delen av världsbefolkningen. Men de förbättringarna består ju av "spillet" från fossilerans ökande vinster (som i huvudsak gått till den rika delen av världen). Nu när tiden för billig energi är över kommer spillet att bli allt mindre, och de redan fattiga kommer att bli allt fattigare. Tillbaks till gamla tider alltså.
SvaraRadera//Pelle
Varför ställer sig inte fler politiker och journalister frågan : "Är verkligen lösningen på vår finanskriskris att rädda bankerna?"
SvaraRaderaDärför att samma personer som kontrollerar bankerna även kontrollerar media och politiken. Hur många "kritiskt granskande" journalister finns det egentligen? Väldigt få. De flesta följer villospår likt neddrogade blodhundar och rapporterar om pseudonyheter. Efter att ha jobbat med politiker, förvisso endast på kommunal- och landstingsnivå, kan jag säga att mitt förtroende för dessa personer och deras (bristande) kunskap är noll, nada och zilch.
RaderaVad vi behöver är en occupy-rörelse som målmedvetet agerar genom att fasa ut från den konstruerade ekonomin vi nu blir slavar under. Problemet i Sverige är att allt för många redan är beroende av att detta system fungerar (åtminstone tror de det) genom de oerhört stora lån de tagit. Inte bråka med banken - då kanske de höjer räntan och tvingar dig att amortera. Modernt slaveri kallas det, härligt va?
Därför att om de gör det, så måste de ifrågasätta "allt" inklusive de maktstrukturer de själva är beroende av. "Kritiskt granskande journalister" som Anonym 10:44 nämner, är till syvende och sist beroende av välviljan hos de makthavare som de är tillsatta för att granska, för att kunna komma dem nära. Graden av ifrågasättande blir därefter.
RaderaBanker och politiker sitter i knät på varandra. De tillhör båda samhällets elit, således måste de hålla varandra om ryggen för att upprätthålla nuvarande samhällskonstruktion. Genom deras ovilja att rätta till det som faktiskt är fel - vårt ekonomiska system - så drar de ut på lidandet och förvärrar situationen. En situation som kommer att leda till att majoritet av Euro-invånarna helt enkelt förlorar förtroendet för valutan. Det går inte att trycka upp hur mycket nya € som helst utan att det får konsekvenser.
SvaraRaderaFlute, du måste fixa kommentatorsfunktionen. Andra inlägget jag skriver och det krånglar rätt mycket. Kommentarer man skrivit försvinner, vilket suger musten ur en :/
SvaraRaderaJag kan tyvärr inte göra så mycket åt Bloggers kommentarsfunktion. Kolla upp deras supportsidor om du har problem.
RaderaHur ska grekerna få några turister när de inte har fungerande sjukvård?
SvaraRaderaDe kan väl kalla det för äventyrsresor "på egen risk". "Se ett land falla samman på grund av det rådande gansteraktiga ekonomiska systemet. Kom hit och se följderna så ni vet vad som väntar er om ni inte sätter ner foten".
RaderaKom just tillbaka efter en vecka där nere. På nåt sätt kände man sig som observatör. Nu blir det anekdotiskt kanske, men nyvalet passerade lite obemärkt förbi eftersom Grekland just vunnit över Ryssland i fotbollen.
RaderaFolk berättade om att man jobbade dubbelt, eller tredubbelt, men att unga..redan gifta par.. fick flytta hem till föräldrarna igen, eftersom det inte gick att få ekonomin att gå ihop annars.
En person jag pratade med ville välja Syriza, "men inte deras tolerans mot invandrare", givet upplever man att Albaner, Rumäner, Makodonier m fl.. tar jobben.
Anekdotisk var det ja. Jag älskar landet och människorna, men känner mig som en liten skurk som flyger billigt dit ner och lallar runt en vecka. Kanske inte går att göra alls om 3-4 år?
Förmodligen är billigt flyg bland det första som försvinner när krisen är allmän och oljetoppen officiellt accepterad..
Intressant att du nämner Leros eftersom det var där tyska fallskärmsjägare lyckades hålla stånd mot numerärt överlägsna fiender ända till krigsslutet. Denna gång får vi se hur länge tyskarna håller stånd mot grekernas krav på avskrivning av lånefesten.
SvaraRaderaTack för tänkvärd och inspirerande blogg. Jag har själv börjat samla mina tankar här, alldeles nyss. http://massanollor.wordpress.com/
SvaraRadera