Euron försvagas och står nu på morgonen så lågt mot svenska kronan som 8,44 SEK/EUR. Det är dock en bit kvar till rekordnivån från april 2000 då den låg runt 8,13, men den handlas definitivt i lägre delen av intervallet mot kronan.
Tillägg: spanska tioåriga statsobligationer handlas till 7,52 procents ränta idag och tvååriga stiger ännu snabbare - nu 6,53 procents ränta. Inte långt kvar till flatline-stadiet och sedan inverterad räntekurva. Fullständigt ohållbart.
Spanska regeringen tog inte oväntat tillbaks sin hopplöst optimistiska BNP-prognos på 0,2 procents tillväxt för 2013 och väntar sig nu en krympning på 0,5 procent nästa år, men skrev dock oväntat upp prognosen för 2012 från -1,7 till -1,5 procent. Jag förväntar mig dock att siffran för 2013 framöver revideras kraftigt nedåt.
De spanska regionerna behöver räddas, men det är småpotatis jämfört med de summor som behövs för bankerna. Ändå blir varje extra börda på den redan ansträngda spanska statsbudgeten en tyngd som drar ner landet. Valencia har redan sökt stöd från den statliga räddningsfonden och Murcia, Balearerna, Katalonien, Castilla-La Mancha, Kanarieöarna och Andalusien väntas följa efter.
I skuggan av de dåliga nyheterna om Spanien verkar man nu ha bestämt sig för att dra ur droppslangen till Grekland. IMF ryktas komma att stoppa utbetalningen av ytterligare stöd till Grekland, eftersom landet inte tros kunna uppnå målet om en statsskuld på 120 procent av BNP till 2020. Isåfall faller även Holland och Finland bort som långivare till Grekland, eftersom ett villkor för deras medverkan var att IMF var med. Även från Tysklands vice förbundskansler hörs nu tal om att dra in utbetalningarna till Grekland. Den 20 augusti ska Grekland betala tillbaks pengar till ECB, men det behöver inte bli "G-day", eftersom ECB kan hitta någon kreativ lösning. Men dras stöden in dröjer det inte länge innan grekiska staten får en akut likviditetskris.
Det talas nu om att ledare i euroområdet ser en "grekisk euro-exit som hanterbar". Alexis Tsipras, ledare för oppositionspartiet Syriza, tror att grekiska staten snart kommer att presentera en återgång till nationell valuta. Han säger också i ett anfall av uppriktighet att varje utvidgning av avtalet med trojkan "i praktiken är ett längre rep att hänga oss själva med".
Men EU är ändå fyllt av optimister! ECB-chefen Mario Draghi ser ingen risk för en recession i hela euroområdet. Han talar om en ”mycket gradvis förbättring” av euroområdets ekonomi mot slutet av 2012 och början av 2013. Och euron är "irreversibel”. Jo, snacka kan han! Vad skulle göra att euroområdets ekonomi förbättras mot slutet av året?
Överoptimister är också Madrid, som ansöker om sommar-OS 2020, trots att de är en av de mest skuldsatta städerna i Spanien. Vi får se om Olympiska kommittén väljer Madrid, Istanbul eller Tokyo som värdstad för 2020. Bäst ur ett ekonomiskt stabilitetsperspektiv vore nog Istanbul.
SvD har fått en ny krönikör istället för pappalediga Cervenka. Peter Benson skriver om framtidsalternativen för EU.
I scenariot där euron havererar drabbas både Nord- och Sydeuropa direkt av en mycket djup och otäck lågkonjunktur. Men livet går vidare och efter några år syns en återgång till bättre fungerande ekonomier med normaliserade mellanstatliga relationer.Benson tror att det blir det senare som faktiskt genomförs. Jag är tveksam till om EU verkligen kommer att klara av en sån process.
I scenariot där ”Bryssel tar makten” lämnar medlemsländerna över den ekonomiska beslutsrätten till EU, ECB och kanske någon annan konstellation. Detta löser eurokrisen men till priset av att Sydeuropas lågkonjunktur permanentas med massarbetslöshet och industridöd i decennier framåt. Nordeuropa får agera arbetshäst och socialkontor.
Herre jävlar, 7.56 på Spaniens tioåring! Dra ut sladden till dem också?! (Sorry för OT.)
SvaraRaderaInte alls "off topic" utan högst relevant! Jag tog med det som ett tillägg i inlägget. Tack för att du påminde mig!
RaderaSamma tugg och optimistiska tongångar från våra politiker, ingen nämnd ingen glömd. Noterade också den nye krönikören på SVD, Benson, något träig och utan den elegans som Cervenka besitter.
SvaraRaderaVad jag saknar från mainstreammedia är en mycket mer kritisk hållning till våra egna politiker och Sveriges väl och ve i den turbulens som pågår kring euron. Sen undrar jag om Borg kommer tillbaka som finansminister efter sommaren. Det finns säkert öppningar på IMF för en så pålitlig och lojal finansminister som bidragit med 100 miljarder kronor till IMF:s räddningsfonder.
Sverige tycks som alltid och hittills gå helt obesvärad ur den sydeuropeiska turbulensen. Nyligen skänkte jag bort min del i en lägenhet i Spanien till fd frun. Känns skönt idag med tanke på att Valencia håller på att gå konken.
SvaraRaderaJag håller med dig om att scenario 1 enligt citatet är troligare. Enligt min personliga uppfattning helt enkelt för att scenario 2 innebär mer centralisering och förtryck som i sin tur innebär att folk inte kan uppbringa energi för att jobba för abstrakta maktkoncentrationer. Att jobba solidariskt för sin familj och sin nästa med hacka och spade om så krävs är en helt annan sak än att försörja politiker och onödiga mellanhänder. I ett krisläge som det vi har framför oss måste människor konkret se nyttan med sitt arbete, och det vi snart kommer att kunna konstatera när forsen av skattemedel stryps till en rännil i den tsunamihöga arbetslöshet som är att vänta, är att det inte finns pengar att upprätthålla ett system med kostsamma politiker och horder av statstjänstemän (Af, Fsk, CSN, socialtjänstens försörjningsenhet)som har till uppgift att enligt ett allt mer glesmaskigt (och som det också verkar godtyckligt) socialt skyddsnät, bestämma över vilka som ska få äta eller inte. Det vi ser hända nu är därför inledningen till ett nytt världssystem med direkt demokrati (eller något liknande) och en liten men värdig medborgarlön (direktdistribution av resurser för tak över huvudet och mat för dagen, d v s ett samhälle som byggs underifrån och som utgår ifrån den grundläggande rättigheten att överleva bara för att man råkat bli född. Personligen anser jag att det är en logisk konsekvens att materialismen övergår till mer idealism, maskinismen övergår till mer humanism, konsumismen till kreativitet och egoismen till empati. Om vi blickar framåt måste vi tala om en mycket lång depression, men om 20-25 år kan vi i backspegeln konstatera att vi bara anpassat oss till de begränsade resurserna, samt att vi lärt oss att omfördela dessa rättvist - globalt och generationsmässigt. Men det kommer att bli smärtsamt - speciellt för de idag privilegierade.
SvaraRaderaMemMenMen som du ovanstående skriver, hur ser det ut om typ 10 år? Kommer alla att ha flyttat ur städernab och kommer var och en att få klara sig bäst den vill?
SvaraRaderaJag o min man har ett obelånat torp där vi kan odla och så men vad händer med våra barn som är i 20-årsåldern? De har bara timanställningar idag och vill heller inte ha något annat? De läser inte dessa bloggar och hsr heller inte pengar att kunna förbereda sig för detta! Jag menar detta kommer ju börja utspela sig snart men sakta inför våra ögon!
FLUTE, hur blir det för människor, i Sverige menar jag nu, om typ 10 år? Kommer bara de med pengar klara sig för att tex köpa ett torp och så och vad händer med resten av människorna som inte har fast jobb och som inte läser såna här bloggar och kan föbereda sig?
Jag är riktigt orolig och skulle verligen uppskatta om du FLUTE skrev något om dina tankar om vad mänskligheten i Sverige står inför de kommande 10 åren och vad man själv kan göra om man inte har fast arbete eller kapital att skaffa ett torp eller jordbruk!!!!!
Märkligt att EU, som från början promotade rörlighet, samarbete och mindre regleringar nu förvandlats till det motsatta. Vi verkar gå mot ett nytt totalitärt mörker, tyvärr.
SvaraRaderaPersonligen är jag mycket bekymrad för hur det ska gå för min tonåring. När jag gick ut i arbetslivet på 70-talet var det ordning och reda. Jobb med anständiga löner fanns tillgängliga även om de inte alltid krävde hög akademisk utbildning. Sverige stod på toppen efter tre decennier av sanslösa rekordår. Idag är läget ett helt annat. Jag går bara och väntar på den stora kraschen. Den vägrar dock infinna sig. Kanske oroar jag mig i onödan?
SvaraRaderaFLUTE!Skulle bli jätteglad om du ville skriva hur läget skulle kunna bli för Sverige. Man läser om scenarier för sydeuropa och USA, men vad händer med Sverige om dessa länder blir riktigt fattiga? Isåfall hur lång tid pratar vi att det skulle nå Sverige?
SvaraRaderaVi är ju inte med i euron och har väldigt starka finanser
Snälla du kan väl svara, jag skulle vara väldigt tacksam!!
Jag får se när jag har tid med att skriva om något framtidsscenario för Sverige. Det kommer säkert i sinom tid.
RaderaTack Flute!
SvaraRaderaDet enda jag funderar på är hur jag kan förbereda mig redan nu, så man ligger liksom steget före!
Tack på förhand FLUTE!!