2012-08-27

Nordkalk äter upp Ojnareskogen?

Det finska företaget Nordkalk kommer nu att sätta igång avverkningen av Ojnareskogen vid Ducker i Bunge på Gotland under skydd av ett stort polisuppbåd. 70 poliser med fordon, hästar, hundar och en helikopter kom idag från Stockholm till Gotland, vilket är den största insatsen på ön sedan Almedalsveckan och nästan en fördubbling av Gotlands normala polisstyrka.

Mellan 15 och 20 demonstranter har bott i Ojnareskogen under sommaren för att protestera mot avverkningen. De vill att Nordkalk inväntar Högsta Domstolens beslut om prövningstillstånd innan arbetet dras igång. Sedan ryktet gått om att fler poliser var på väg till Gotland har allt fler människor samlats i Ojnareskogen och föreningen Bevara Ojnareskogen sade idag att det nu var över hundra personer där.

Polisen säger att de ska "hjälpa Nordkalk i deras arbete och samtidigt tillgodose rätten att demonstrera för de som demonstrerar på platsen". Klockan ett idag kom några poliser för att tala med demonstranterna.

Imorgon tisdag kan det hetta till, då skogsmaskinerna då ska komma tillbaks till Ojnareskogen och polisen kommer då att spärra av området på något vis. På eftermiddagens presskonferens sade polisen att avverkningen ska vara genomförd inom två veckor och under den tiden ska också ett staket sättas upp.

Det handlar inte bara om "miljönissar" som protesterar mot kalkbrottet utan även de lokala lantbrukarna protesterar då de är oroliga för hur brottet ska påverka deras vattenförsörjning. För någon vecka sedan samlades ett femtontal lantbrukare med maskiner för att protestera mot det kalktäkten.

Nordkalk har idag ett annat kalkbrott på Gotland, men där kommer kalken snart att vara slut, så man har länge lobbat för att få öppna ett nytt kalkbrott. Under 25 år ska Nordkalk tömma området i Bunge på 61,7 miljoner ton kalksten, som beräknas vara värd 17-20 miljarder kronor. Cirka 150 personer beräknas få jobb i kalkbrottet. Efter dessa 25 år är det slut. Återstår gör då en stor grop på cirka 170 hektar och 23 meter djup. Sen måste Nordkalk leta upp något nytt område att sluka.

Det har tagit många år för denna process att gå igenom det svenska rättssystemet. Miljödomstolen sade nej till kalktäkten i december 2008, men detta överklagades såklart av Nordkalk och Miljööverdomstolen ändrade beslutet till ett ja i oktober 2009. Detta beslut kom som av en händelse 20 dagar efter att dåvarande miljöminister Andreas Carlgren (C) övertygat Riksdagen att ta bort den så kallade stopparagrafen i miljöbalken, som hindrade exploatering av områden med hotade arter. Detta efter upprepade uppvaktningar från gruv- och täktindustrin som såg denna paragraf som ett stort hinder.

Kalkbrottet i Ducker i Bunge ligger granne med flera viktiga naturområden, bland annat bara några hundra meter från Gotlands största sjö Bästeträsk, som är naturreservat, samt Bräntings Haid, även det naturreservat. Det finns även två av EU:s Natura 2000-områden. Naturvårdsverket vill göra hela området, inklusive det blivande kalkbrottet, till nationalpark. Men kalktäkten ligger mitt i. Det som kritikerna är mest oroliga för är hur kalktäkten kommer att påverka vattenförhållandena i området och därmed dess natur. Det finns också en risk att brunnar i området sinar. Man är också orolig för att saltvatten skulle kunna tränga upp från djupet.

2011 avslog Mark- och Miljödomstolen åter Nordkalks ansökan, med bland annat motivering i vattenfrågorna. Som väntat överklagades även detta. Men 5 juli i år beviljade Mark- och Miljööverdomstolen Nordkalk tillstånd för kalktäkten.

Mark- och Miljööverdomstolens dom har dock överklagats till Högsta Domstolen av totalt femton myndigheter, organisationer och privatpersoner, bland annat Naturvårdsverket, Region Gotlands Miljö- och hälsoskyddsnämnd och Naturskyddsföreningen. Åtta av dessa begärde också så kallad inhibition, det vill säga att Nordkalk inte skulle få påbörja sitt arbete förrän överklagandet avgjorts i Högsta domstolen. Högsta domstolen avslog dock i början av augusti inhibitionsyrkandena mot Nordkalks tillstånd att bryta kalksten, vilket innebär att de kan sätta igång arbetet tills Högsta domstolen eventuellt ändrar domen.

Naturskyddsföreningen anser att täkttillståndet bryter mot såväl miljöbalkens bestämmelser som EU:s bindande miljölagstiftning. Även Världsnaturfonden WWF hoppas på att Högsta domstolen ska pröva Nordkalks tillstånd och säger att "höga och oersättliga naturvärden går förlorade om inget görs".

Nu väntar man på om Högsta domstolen ska ge prövningstillstånd, vilket de har som mål att göra inom sex månader. Bara 2-3 procent av de överklaganden som kommer in till Högsta domstolen beviljas prövningstillstånd, men jag gissar att detta fall har betydligt större sannolikhet att tas upp av Högsta domstolen. Om det tas upp kan det dröja något år innan beslut och under tiden kan alltså Nordkalk sätta igång sin slakt av området, vilket börjar med att fälla skog och skrapa bort det översta skiktet av marken.

Processen runt kalkbrottet har också kantats av en del underligheter som för tankarna till korruption. Statens geologiska undersökning (SGU) har fått kritik från Justitieombudsmannen (JO) för jävsrisk, då de dels utfört konsulttjänster för över en miljon kronor åt Nordkalk för att ta fram underlag till företagets ansökan, dels skrivit ett expertutlåtande i målet till Miljööverdomstolen (där de ansåg att vattnet och närheten till Bästeträsk inte var något problem). En av tjänstemännen var till och med verksam både som konsult och i expertutlåtandet!

Ett av lantbruken i närheten, Bräntings gård påpekar också två saker till i ett brev till regeringen. För det första att en bisittare till Nordkalk vid förhandlingen är gift med en domare i Högsta domstolen. För det andra att en anställd på länsstyrelsen i Gotland är gift med Nordkalks miljöchef. Länsstyrelsen bedyrar dock att denne anställde inte varit med i samband med deras behandling av Nordkalks ärende. Nej, han kanske inte var med, men det var ändå hans arbetskamrater som tagit besluten.

TV4:s Kalla Fakta gjorde i november 2011 ett sevärt program som ger en god sammanfattning av processen kring Nordkalks täkt.

Slutligen så uppmärksammar Effekt Magasin hur Lisa Kalström (S), vice ordförande i miljö- och hälsoskyddsnämnden på Gotland, i radion idag talar befriande klart om hur den kortsynta prioriteringen ser ut.
Jobben går före naturen. Det är Socialdemokraternas bestämda åsikt, förklarar Lisa Kalström, vice ordförande i miljö- och hälsoskyddsnämnden på Gotland, i Studio Ett. Hon verkar nervös i radiostudion så jag tänker att hon kanske har sagt fel, men programledaren frågar igen om det verkligen är så hon menar: jobben först och naturen sen. Japp, det är tveklöst Socialdemokraternas uppfattning, förklarar Lisa Kalström.
Så då vet vi att den som gillar naturen inte ska rösta på sossarna - fast det visste vi nog redan.

Det blir intressant att se hur det hela utvecklar sig imorgon och de närmsta veckorna och månaderna.

Uppdatering:

Idag på morgonen har alltså skogsavverkningen satt igång. Demonstranter har ställt sig i vägen för skogsmaskinen och flera har nu burits bort av polisen.

Läs kontinuerliga uppdateringar av läget på Hela Gotland och Aftonbladet.

Demonstranterna har min fulla sympati och om jag bodde på Gotland skulle jag idag vara i Ojnareskogen för att protestera.

12 kommentarer:

  1. Stopparagrafen i miljöbalken som tagit bort 2009 - vilken var det?

    SvaraRadera
  2. Vad jag avskyr vår giriga, korrupta och kortsiktiga samhällsordning.
    Som Schlaug så väl kommenterar beteendet:
    http://schlaug.blogspot.se/2012/07/vi-tommer-skiten-och-sen-drar-vi.html
    Ett antal personer borde tjäras och fjädras och visas upp för hån och spe på torget i Visby.
    Men rötan finns överallt.
    Kan inte industrialismen ta och ta livet av sig själv snart?
    Tunet

    SvaraRadera
  3. Och ni använder inte råvaror i vardagslivet? Har någon här en Smartphone, dator eller modern TV så är ni t.ex djupt involverade i den miljöförstörande illegala brytning av REE som kinesiska myndigheter förgäves försöker bekämpa men som föds av utbyggnad av vindkraft, solceller och mobil kommunikationsteknik. Men det är ju inte hemma hos er så då är det fritt fram? Det är slående & aningen tragiskt hur folk är duktiga på att hyckla och tycks tro att dom själva ska kunna konsumera allt häftigt dom gör och ofta via just dessa coola gadgets sitta och känna sig duktiga när dom chattar om miljöprotest mot det som det moderna samhället behöver och tar för givet.

    Svaret är rimligen att råvaror är nödvändiga och att man inte är jätteduktig bara för att man chattar nej till precis allting samt att vi ska fortsätta att ha det som vi har, nämligen miljöprövningar & äganderätt etc snarare än att det ska avgöras genom demonstrationer av folk som oftast hycklar i vardagen.

    SvaraRadera
  4. Vad skall vi annars leva på, miljötalibaner??

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kasplina Berggren2012-08-29 01:14

      Människan lever på mat och ett friskt vatten.

      Radera
  5. Blev inspirerad av inlägget att göra en egen blogg:
    http://originalbraila.blogspot.se/2012/08/miljororelserna-och-miljoforstorelse.html

    SvaraRadera
  6. Förvisso behöver vi råvaror, men i utvinningen av dem måste det ligga en mycket stor avsatt kostnad för att återställa naturen så gott det är möjligt efteråt. Råvaror är på tok för billiga eftersom utvinningen innebär skövling. Vi borde ställa dessa krav (eller tullar) även på importerade råvaror (men det kan vi inte, eftersom vi är med i EU, och då kan vi tex inte ha bättre miljökrav än tex Rumänien, för då är det konkurrenshinder). För globala miljöproblem, tex CO2 behövs givetvis internationella samarbeten, men exempelvis det här är ett lokalt problem.)

    SvaraRadera
  7. Hej Flute! Mycket intressant o läsvärt inlägg! Är själv uppvuxen på norra Gotland o det gör mig ont att läsa om hur enkelt Nordkalk får igenom sina intressen, trots att allt talar för att natur o människor kommer lida stort för kortsiktiga ekonomiska intressen vinner laga kraft genom klassisk lobbyverksamhet...suck!
    /Johan

    SvaraRadera
  8. Om det är jobb Gotland vill ha kan man slå två flugor i en smäll och förlägga ett regemente på Gotland. Då får också Sverige en betydligt bättre säkerhetspolitik på kuppen.

    Att både Andreas Carlgren och Lena EK vänder avog sköld mot fosterland och istället krattar manegen för Nordkalks dagbrott, är inte att förvåna, ty både är EU-vurmande nyliberaler och som sådana står de bakom ideologin att Sveriges naturresurser och energitillgångar ska avregleras och privatiseras.

    SvaraRadera
  9. Hej Flute och tack för en bra blogg. Jag var och besökte aktivisterna vi Ojnare i fredags. Man kan tycka vad man vill om det är rätt att Nordkalk får skövla ett unikt naturområde, men jag tror ingen som varit där kan låta bli att imponeras av dom människor, främst ungdomar som tagit ställning och faktiskt med sina kroppar visar att det finns andra åsikter om vad som är skyddsvärt än Nordkalks. http://www.ojnareskogen.se/
    Mvh
    /Bengt

    SvaraRadera
  10. Och vad skall man istället bygga hus av om man inte får använda cement, betong, kalkputs och andra produkter som har kalk som bas.Lego?



    Eller handlar det som så ofta, att miljöpåverkan skall någon annan bära, glesbygdsbor i Norrland, människor i Afrika?

    SvaraRadera
  11. Det är inte vilken anställd som helst på Länsstyrelsen som är gift med Nordkalks miljöchef...

    SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.