Allt fler tecken på desperation syns nu hos de svenska byggbolagen.
Bloggrannen Bostaden uppmärksammar en artikel i Sydsvenskan om hur byggbolagen lockar med subventionerat boende de första månaderna. Det kan exempelvis handla om att man som köpare av en nyproducerad lägenhet slipper månadsavgift den första tiden (ibland upp till 18 månader).
I artikeln ser man också hur lönsamheten för byggföretagen har minskat avsevärt det senaste året.
Ett annat tecken är de så kallade "visningsfester" som NCC ska ställa till med nästa helg i sina nybyggen och där man just nu ser reklamen överallt. Istället för att sänka priset på de nybyggda bostäderna lägger man pengar på visningsfest - det hamnar på marknadsföringskontot. Och så hoppas man på att man hittar några som vill skuldsätta sig över taknocken för att köpa bostäderna till orimliga priser.
Det kan bli intressant att granska de svenska byggföretagens årsredovisningar framöver.
Det ser ut som om vi har en byggprisbubbla i Sverige - byggpriserna har följt med bostadspriserna uppåt i en självförstärkande spiral. Nu har det blivit såpass dyrt att bygga nya bostäder att man uppenbarligen inte får dem sålda.
Det klagas också på att det byggs för lite i Sverige. En delförklaring kan vara att det blivit för dyrt att bygga. På så sätt finns ännu en återkopplingsmekanism mellan byggande och bostadspriser.
Relaterat tipsar Cornucopia om att SvD skriver om hur det fuskas med nyrenoverade lägenheter. Det finns alltså ett inslag av prisspekulation även bland svenska bostadsköpare - alla köper inte bara för att bo. Om utsikterna istället för stigande bostadspriser vore att bostadspriserna skulle halveras på några års sikt skulle nog många tveka om att lägga flera miljoner i lånade pengar på att köpa en bostad. Men fortfarande är den etablerade "sanningen" att bostäder alltid behåller sitt värde eller till och med stiger i pris på sikt.
Samma sorts renovering ser jag på villor, och då är det privatpersoner som köper ett billigt objekt, ibland på exekutiv auktion. Nya ytskikt, golv, badrum och kök ger mycket bra utväxling att sedan sälja, det är tydligt. Det som inte görs däremot, så som att byta tak, dränering och syllbyte, talas det tyst om.
SvaraRaderaTorskladorna börjar bli svåra att fylla! Köpladorna också!
SvaraRaderaKanske dags för något vettigt istället, som ett nytt miljonprogram.
Om det inte framgick så avses med "torsklador" nyfunktionalistiska hus med papptak och enstegstätade fasader som bebos av personer som ligger i farozonen för att "torska" på bolånen. Torsklador alltså.
SvaraRaderaAnon 10:53
Kan man inte hyra in ett gäng kineser? De lär ju klara av att bygga grejerna rätt fort.
SvaraRaderaHuset motsvarar i storlek Kista Science tower som tog två år att bygga... men kineserna klarar det på 15 dagar, möblerat, med klinker, med luftrenare i varje rum, med fyrglas och 15 cm isolering (med moderna material) + stålkonstruktion. Vill man smälla upp två billiga höghus i t.ex Alvik så går det med framförhållning att få två dessa kåkar uppresta på 30-35 dagar (förutsatt att markarbete är gjort och att fabriken hunnit bygga panelerna).
Det blir väl runt 200st 3-rummare.
Detta är ju något som SKANSKA och NCC satsar mycket stödpengar på... not. http://www.youtube.com/watch?v=JdbJP8Gxqog
Husen i Kina har en livslängd på ca 30 år så vi pratar inte direkt kvalitetsbyggen. Tyvärr är det inte heller helt ovanligt med att höghus rasar samman heller och då pratar jag inte i samband med jordbävning eller andra naturkatastrofer.
RaderaCitat BSB:
RaderaLife design of building - structure 600 years (do inspection & maintenance every 60 years)
Kanske lite optimistiskt men stål som inte rostar kan hålla bra länge, beroende på paneltyper så kan de säkert hålla upp till 60 år i Kina eller 30 år här om man putsar och målar om fasaden med jämna mellanrum. Konstruktionen är testad i jordbävningar på strax över 9 på richterskalan (9 standard och sedan några km/h snabbare i markrörelse). Ett "legohus" med fabrikskontrollerade block som har fabrikationsfel på upp till +/- 0,2 mm per block är ganska väl kvalitetssäkrat.
Enda gången jag sett en stålbyggnad kollapsa (alltså höghus med stålkonstruktion) är under 9/11 i WTC7. Tegelhus och slarviga betongkonstruktioner är en annan femma.
Enligt en bekant som har inblick i de här frågorna har byggföretagen tagit ut ett ordentligt påslag när de sålt fastigheter till bostadsrättsföreningar. Den siffra jag har hört nämnas är 100%, dvs av det pris en köpare betalar svarar hälften mot byggföretagets kostnader och resten är vinst.
SvaraRaderaOm nu tiderna blir sämre och företaget tvingas nöja sig med ett mindre påslag--kanske 80% eller 60%--så är ju besparingen avsevärd för köparen men företaget gör ju fortfarande en skaplig vinst, så det är väl inte rätt att prata om desperation. (Däremot är det tråkigt för den som köpte till ett högre pris, men det är en annan historia.)
kh
Javisst de reser huset på 15 dagar. Men då har det ju stått en armé människor i en fabrik och förtillverkat.
SvaraRaderaOm man räknar med deras nedlagda arbetstid är jag inte så säker på att går så snabbt som man kan tro.
Man skall inte jämföra äpplen och päron.