I hela eurosoppan tycks nu Grekland hamna lite vid sidan av nyhetsrapporteringen, som istället fokuserar på ECB och de större euroländerna. Från "demokratins vagga" läser jag att regeringen ännu inte enats om de nya besparingar som är ett villkor för ytterligare stöd från trojkan. Det är Demokratisk Vänster med partiledaren Fotis Kouvelis som satt sig på tvären. De tre koalitionspartierna ska träffas igen på onsdag, som då blir en ännu mer spännande dag där vi redan har beslutet om ESM i tyska författningsdomstolen samt val i Nederländerna. Det kan bli "två besvikelser och en begravning".
Situationen i Grekland verkar urarta allt mer. I torsdags kunde man läsa om hur poliser som protesterade mot nedskärningar blockerade kravallpolisen så att de inte kunde åka iväg till en annan demonstration. Att hålla polisen tillräckligt betald trots sparåtgärder i statens utgifter borde vara högt prioriterat för den grekiska regimen, men tydligen blir även många poliser missnöjda. Ännu har jag dock inte hört talas om missnöjda militärer i Grekland - det är väl det sista man drar in på.
Jag läser också om att ultranationalistiska partiet "Gyllene gryning" går framåt i opinionsmätningarna och nu är tredje största parti i Grekland med 12 procent av rösterna. Se deras fina symbol här till höger, som väcker vissa associationer, inte bara till gamla grekiska meandermönster.
EU-kritiska vänsterpartiet Syriza skulle enligt undersökningen bli största parti med 30 procent av rösterna. Många greker verkar nu alltså ångra hur de röstade i valet i juni. Största regeringspartiet ND får dock fortfarande stöd av hela 28 procent av väljarna. För Pasok ser det dock illa ut med bara 7,5 procent av rösterna och Demokratisk vänster har fallit från 6 till 4 procent, troligen på grund av sitt stöd till regeringen.
För övrigt var radions intervju med finansminister Anders Borg (vår borgliga regering) i lördags intressant, då han anser att Grekland kan komma att lämna euron inom en 6-9-12 månaders period.
Läs även en intressant artikel i BusinessWeek om en arbetslös grekisk läkemedelssäljare som kommit till Sverige och tagit städjobb, lämnande sin dotter i Grekland. Det är såna som dem som får betala för krisen.
I fredags tyckte vår utrikesminister Carl Bildt att vi måste prata om Europa, eftersom han tycker sig sakna en livaktig Europadebatt i Sverige. Herr Bildt har uppenbarligen missat den livliga Europadebatt som förts av mig och mina bloggrannar, fast våra åsikter faller kanske inte riktigt utrikesministern på läppen. Inte när jag t.ex. skriver att EU är ett imperium på dekis, som troligen är på väg mot sitt sönderfall, med början i Grekland. För EU är ju en del av den maktbas som Herr Bildts fina jobb är beroende av. Utan EU skulle han tvingas hålla sig till den svenska ankdammen och inte få åka runt och glänsa i Europa lika mycket.
Bildt skriver också att "vi tenderar att glömma hur annorlunda det var för ett eller två decennium sedan". Nej, jag har inte glömt hur våra politiker under ledning av dåvarande statsminister Carl Bildt passade på att hålla folkomröstning om Sveriges EU-anslutning 1994, straxt efter att vi drabbats av krisen 1992, så att man garanterat skulle få ett jakande svar från folket. Jag röstade dock nej och kände en stor sorg efter denna folkomröstning. Jag har inte heller glömt att Bildt ivrigt propagerade för att Sverige skulle ansluta sig till det redan på förhand dömda eurosamarbetet. Som tur var fick han inte igenom sin vilja i folkomröstningen.
P.S. Jag kan rekommendera de i mitt tycke godaste oliverna som finns att köpa i Sverige - Ica Ecos blandade oliver från ekologiska odlingar i Grekland. Ett sätt att stödja grekerna i något där de gör bra ifrån sig. Jag sitter just och smaskar på dessa utsökta oliver.
Jo, Grekland har ju i journalistisk bemärkelse lämnats därhän till förmån för det generella europahaveriet. Personligen tror jag att grekerna återigen kommer att ta ledningen - kanske p g a sin mentalitet och historia - i en ny demokratiserande process som inom samhällsvetenskaperna ibland kalla för "den tredje frigörelsen" - individernas slutgiltiga befrielse från den auktoritära systemet som har in upprinnelse i ett överskottsparadigm där den förste som förärades nyckeln till sädladan la grunden. Jag har skrivit en del om grekernas möjligheter att fånga tillfället i flykten, bl a via ett blogginlägg från början av året ifall någon är intresserad: http://www.autentopia.se/blogg/?p=3838
SvaraRaderaJag är inte så optimistisk vad gäller Greklands demokrati. Snarare ser jag en stor risk för militärkupp.
RaderaDu har faktiskt rätt på alla punkter i ditt blogginlägg, inklusive risken för militärkupp samt betyget på oliverna. Som Greklandsvän får jag en knut nånstans i mellangärdet varje gång man tar del av någon grekisk nyhet numera.
SvaraRaderaDet är bra oliver!
SvaraRaderaHarmoniska statsbildningar bygger som allt annat på förtroende, i Grekland är förtroendet för staten med rätta uselt och i EU håller federalisterna på att i all välmening gasa sig in i en vägg. Tänk om de hade haft tålamod att hålla sig till de briljanta fyra friheterna och låtit tiden ha sin gång, nu riskerar bygget att falla sönder för snart är sönderfall bättre för många av medborgarna än att en dysfunktionell administration genom sin klumpighet blockerar deras framtid.
Oliver ja, åkte på en kryssning med nån av östersjöfärjorna. På buffebordet serverades bla något som Jg tror var oliver, gröna, lite avlånga med kvistbiten sittandes kvar att hålla i och utan kärna (ej borttagen). Har försökt hitta dessa i Sverige utan att lyckas. Nån som vet vad dessa heter?
SvaraRaderaMycket goda förresten.
Tore
Då var det inte oliver, utan kaprisbär. Den kapris man vanligtvis köper är blomknoppar. Leta efter kaprisbär, som finns i välsorterade affärer.
RaderaNu hoppa jag till! Har du testat "Kung Markatta's grekiska oliver? Opastöriserade, utan lag, med lite oregano i, tror jag. Sanslöst goda. Godaste ekooliver jag testat i Sverige och för den skull inte så himla dyra jämfört med Fontana's finare icke ekologiska oliver.
SvaraRaderaKung Markattas sultanrussin är också väldigt goda!
RaderaGick faktiskt och köpte de oliverna efter att jag läst inlägget. Och ja, de var grymma!
RaderaNu tar jag mig till ICA och köper grekiska oliver!
SvaraRaderanu blev jag hungrig
SvaraRaderaFlute, en mörk bild som du skissar för Grekland och EU. Det är tur att det finns goda grekiska eko-oliver i alla fall. Och visst, jag har heller inte glömt EU:forin kring den nya federala statsBildtningen inkl EMU,som det politiska maktetablissemanget propagerade för. Här var man i stort enig över partigränserna, Mp och V undantagna. De som var emot, som Padgrotski, Ulvskog med flera förpassades ute i kylan eller skickades till Bryssel. Det är sorglig historia från början till slut och "vad ska hända med pojken Bildt", när det inte finns anledningen för honom att åka ut med regeringsplanet och leka statsman. Det är lätt att glömma bort att det svenska folket sa nej till EMU, trots massiva propaganda och fick rätt. Nu verkar det bara vara Fp och Carl B Hamilton som fortfarande anser att vi ska gå med i Euro-projektet. Just nu tycker han och EU-ministern (fp) Birgitta Ohlson att det är läge att slå till. Man tar sig för pannan och undrar vilken verklighet som Alliansen och framför allt Fp lever i!
SvaraRaderaPagrotsky var den som verkligen fick mig att få upp ögonen för hur EU fungerar när jag hörde hans beskrivningar på ett föredrag han höll för runt tio år sedan.
Radera