2012-11-20

Finansbranschens tillväxt

En sak som är slående de senaste decennierna är finansbranschens tillväxt. I Sverige har det sett ut som i diagrammet nedan.
Åren 2000-2003 var bara ett hack i kurvan för de finansiella företagen, och 2008 ett ännu mindre hack. Sedan 2010 ser det dock sämre ut. Men om de finansiella företagen ska tillbaks till något slags normalläge i förhållande till ekonomin i stort är det en lång utförsbacke att vandra. Eller ska BNP växa ikapp? Knappast troligt.

Ett närliggande ämne är skuldkrisen, där Musik@Centrifugen tipsar om SVT:s sevärda dokumentär häromdagen om hur sjutton så många ekonomer kunde missa att förutse skuldkrisen.
Hur kunde världens ledande ekonomer missa att vi var på väg mot den största finansiella kollapsen sen 1930-talet? Vetenskapens värld granskar ekonomivetenskapen och den pågående skuldkrisen. Enligt en växande skara kritiker ledde häpnadsväckande brister i de ekonomiska modellerna fram till krisen. I centrum står vår tids enorma finanssektor.
Se den på SVT Play. En av de mest uppseendeväckande intervjuscenerna i filmen är när Nordeas privatekonom chefsekonom Annika Winsth inte svarar på frågan hur pengar skapas. Antingen vet hon inte, eller så vill hon inte säga det rent ut. I båda fallen är det verkligen illa!

22 kommentarer:

  1. Vet inte, eller fick inte? det är den stora frågan.

    SvaraRadera
  2. Ett bostadslån på 1 miljon kronor räknas in som en tillgång på 1 miljon för ett finansiellt företag va?

    SvaraRadera
  3. I dokumäntären är lösningen att avskriva lån, hur ser ni på det? Jag har inga lån idag, är det dags att toklåna nu eller hur ska man agera?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var också den mest intressanta slutsatsen i filmen.. Men tänk hur dessa marxister resonerar - jämför Europa idag med Tyskland 1947!! Var ju fullständigt krossat, 10-15 miljoner döda. Hundratusentals dog av svält fram till -47.
      De kan nog tänka sig att ta dina pengar för att de som orsakat krisen skall klara sig.

      Jag tror också att det är full möjligt att kulturmarxisterna i EU:s ledning kan tänka sig en sådan åtgärd om det innebär att de kan sitta kvar vid makten.
      Jordbruk, guld m.m. kan tänkas vara bra.

      Radera
    2. Nja, du kommer nog att klara dig betydligt bättre utan att toklåna. Visst föreslås avskrivning av lån som en "lösning", men man kan ju inte vara säker på att den genomförs - det hänger på politikernas vilja.

      Radera
    3. Frågan är dock vilka lån som eventuellt skulle avskrivas, i vilken omfattning och villkoren för avskrivning.

      Inte troligt att privata lån kommer avskrivas villkorslöst. Troligen behöver du visa att du saknar tillgångar och sen gå i personlig konkurs och leva på existensminimum ett antal år.

      Så sätt nu inte igång och ta en massa smslån. ;)

      Radera
  4. I mina ögon och vad jag hört tidigare från Annika Winsth (är hon privatekonom?) så handlar det nog mest om okunskap. Hon vet helt enkelt inte hur pengar skapas, för det var inget som lärdes ut på Handels! Har hört hennes utläggning hur Spanien liksom Sverige måste gå igenom sin egen eklut och spara och gneta och framför allt öka exporten. M a o förutsättningarna att klara sina underskott och skulder för Spanien är samma som gällde för Sverige på 90-talet, då Sverige var det enda landet inom EU som befanns sig i ekonomisk och finansiell kris!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag är sen maj-11 skuldfri och villaägare på riktigt, det tog några år. Att slösamänniskorna bara sådär ska få bli skuldfria är en vämjelig tanke, men ok så länge man kompenserar sparamänniskorna med motsvarande insättningar på konto att fritt disponera.

      Radera
    2. Privatekonom? Hon är Nordeas chefsekonom. Hon var bl a med vid SNS-seminariet häromdagen.
      http://newsroom.nordea.com/sv/2012/11/20/annika-winsth-sa-slar-krisen-mot-svensk-ekonomi/

      Ett seminarium där Anders Borg för övrigt undslapp sig att vi har en bekymmersam situation när det gäller bolånen i Sverige. Bekymmersamt läge i Borgs vokabulär har jag under åren lärt mig betyder egentligen total panik och ingen har en lösning.
      Borg var överhuvudtaget inte samma kaxiga minister under det här seminariet utan såg och lät allmänt stressad ut. Det var mycket så-att-säga och ospecificerat i det mesta han sa. Jag har visserligen förståelse för att det ÄR ett bekymmersamt läge för en finansminister idag, men det borde det ju ha varit för en månad sen också när hans glädjeprognoser beträffande BNP senast uppdaterades.
      Winsth är chefsekonom alltså och får antagligen inte säga i TV hur pengar skapas eftersom den interna policyn förutsätter att varje sådant uttalande skadar den egna verksamheten. Hur skulle det se ut om folk verkligen förstod hur vissa skapar pengar ur tomma intet, medan andra bara betalar räntor på dessa pengar. Klart att det skulle undergräva förtroendet för produkten.

      Radera
    3. Chefsekonom menar jag såklart. Rättat!

      Radera
    4. Instämmer med dig, anonym, att om alla knäppgökar som belånat sig till himlen får sina bostadslån avskrivna och således får en gratis bostad av staten, då är måttet rågat.

      Radera
    5. Livet är inte rättvist. En del personer får sina skulder avskrivna redan idag. En del lever hela livet på bidrag utan att arbeta osv.

      "Spara"-människor vinner i längden oavsett.

      Radera
    6. "Livet är inte rättvist" - Idiotisk sagt. Inte ens ett argument. Lika fel som det är att med skattemedel rädda privata företag (banker) som inte förstått vad _RISK_ innebär, lika fel är det att låta människor som inte fattat att man inte kan låna miljoner man man inte har få sina tillgångar efterskänkta av folk som varken lånat eller äger själva. Socialism för dom bemedlade, först på makro- sedan på mikronivå. Fy fan.

      Därtill kommer det innebära att man inte lärt sig någonting av den här farsen. Bankerna och kreditindividerna lär starta igång karusellen sig igen så fort man upptäckt att det är riskfritt. Dom på botten betalar.

      Radera
  5. Angående frågan om Winsth vet, eller inte:

    En god vän, som är säljare, lärt mig hur viktigt det är att inte känna till produkten man säljer. Då kan säljsamtalet bli för tekniskt.

    Allra värst är om säljaren vet vilka svagheter produkten har, den tvekan denna kunskap ger märker kunden. I båda fallen blir försäljningen lidande.

    Slutsats:
    Det är bättre att inte veta och bara prata på om hur förträffligt det kan bli.

    Faktiskt en ganska allmän slutsats hur det fungerar i samhället.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nu träffar du mitt i prick kgb35. I George Orwell's "1984" har partiet en slogan: "okunnighet är styrka." Jag har läst några recensioner av "1984" och vissa av dessa menar att boken handlar om en diktatur typ Sovjetunionen. Jag håller inte alls med om det. 1984 handlar om oss, och om hur människor underordnar sig maktstrukturer, blir belöna och befodrade för att vara gynnsamma för dessa maktstrukturer, samt marginaliserade/bestraffade om man är likgiltig/ogynnsam för hierarkin. I boken blir man "vaporiserad", upphör att existera, och sedan raderas alla historiska bevis för att man överhuvudtaget existerat, en icke-person. Detta är f.ö. vad huvudpersonen Winston Smith arbetar med på sanningsministeriet; att revidera/förstöra redan utgivna publikationer som vittnar om ett förflutet som inte passar partiet, eller där icke-personer figurerar. Samtidigt pågår en aktiv revision av språket; engelska ersätts av "newspeak" där man arbetar för att minimera antalet ord i språket, så att "fel tankar" inte skall tänkas osv. En obligatorisk bok för er som inte läst den. /Mats L/ASPO Sverige/

      Radera
  6. Winsth har haft råd att lägga mycket pengar på sitt garnityr alla fall...

    SvaraRadera
  7. Jag sitter och letar och letar, när får hon frågan?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vid 14:06 in i filmen får hon frågan "hur skapas pengar?"
      Hon skrattar generat och svarar "Jag vet inte vad jag ska svara på den frågan för att det ska bli pedagogiskt bra."

      Radera
  8. Mycket lustigt med dessa sunda kommentarsfältherrar som inte ens vill utforska sätt att rädda det ekonomiska system de älskar så mycket, om det betyder att några syndabockar (av vilka många tar lånen för att överleva) skulle "komma undan". Det syns som väldigt konstiga prioriteringar, men är förståeligt för en världsbild som bygger på hybris, bristande självrannsakan och självdestruktiva tendenser.

    SvaraRadera
  9. Om du fick med åren innan kreditavregleringen skulle jag gissa på att det började på närmare 100%.

    SvaraRadera
  10. Hon kan inte svara för det skulle avslöja hur det går till.
    Vill banken låna ut pengar så går banken till riksbanken och ber dom tillverka nya pengar, dom pengarna lånar sen banken ut.

    Riksbanken är den enda som får skapa pengar, bankerna är dom enda som kan låna pengarna och låna ut till oss.
    Så skapas pengar.

    SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.