Tittar vi utanför EU noterar jag att i Japan var handelsunderskottet för januari rekordstort. Hittills har Japan lyckats komma undan med sin osannolikt stora statsskuld tack vare att de haft ett exportöverskott, men vänder det till ett underskott blir situationen en helt annan.
Den främsta orsaken till Japans handelsunderskott är förstås att nästan alla kärnkraftverk är nedstängda efter olyckan i Fukushima och landet därför tvingas importera en massa dyrt bränsle till sina fossilbränsledrivna kraftverk. Tsunamin var verkligen en "svart svan" som fört med sig en lång kedja av oväntade konsekvenser. Via kärnkraften till handelsunderskottet till troliga problem med statsskulden.
Från Kina rapporteras om att dess största teknikpryltillverkningsföretag Foxconn infört anställningsstopp på grund av den vikande efterfrågan på Ajfånar. Kinas "tigerekonomi" är fortfarande i detta nyligen påbörjade ormens år starkt beroende av export av prylar till västvärlden. Krymper denna export på grund av västvärldens ekonomiska kris så blir det allvarligt för Kinas ekonomi med dess höga skuldsättning hos många företag och hushåll.
Ingen draghjälp för världsekonomin att vänta från Östasien alltså, snarare tvärtom.
Intressant! Tsunamin var verkligen en svart svan - skotten i Sarajevo i 2012-tappning. Hur länge kan Japan gå med nettoexportförlust utan att det på "allvar" börjar synas i siffrorna och ge verkningar därefter? 3 månader? Mer? Nya siffror från EU idag. Tyskland drar med nöd och näppe Europas lass men frågan är hur länge det håller i längden... Nöjer sig tyskarna med att betala i längden? De är på många sätt stommen i EU-samarbetet. Så länge Tyskland har som gemensam drivkraft att hålla EU ihop (vilket det fortfarande har eftersom stödet för EU är oerhört starkt i Tyskland - både finansiellt och av hennen på gatan) så kommer det nog hålla, men vad händer när det börjar vika? Förbundsstater som bryter sig loss från EU kanske - Bayern m.fl.?
SvaraRaderaKeep 'em coming Flute. Hög och bra leverans på bloggpostar på sistone, det uppskattas. Det blir till att donera en slant på PayPal - betalar gladeligen för såna här typer av bloggar istället för att prenumerera på värdelösa dagstidningar.
/EDK
"Ingen draghjälp för världsekonomin att vänta från Östasien alltså, snarare tvärtom."
SvaraRaderaDet är positivt för klimatet! Kinas kolanvändning har stor del i de globalt ökande CO2-utsläppen. Om vi i Sverige och andra OECD-länder inte längre har råd att köpa kinesiska prylar kommer det att påverka CO2-utsläppen i positiv riktning.
Det räcker inte att enbart Kina saktar ner, men det är ett tecken på den ekonomiska tillväxtens upphörande vilket är bra för såväl oss som våra barns och barnbarns välbefinnande.
Med förhoppning att processen går tillräckligt snabbt för att rädda oss från de allra värsta klimatscenarierna.
Intressant! Kan bara hålla med Galen om det positiva för klimatet/om Kina sätter sprätt på kolet långsammare...men hur långt gången är Kina att ställa om till en inhemsk marknad?? Dvs kan inhemsk kinesisk marknad ersätta exportbortfallet på längre sikt el kollapsar den kinesiska ekonomin? Kan sydostasien blomstra utan export till Europa o Nordamerika mm?? Beror väl på hur snabbt efterfrågan på kinrsiska produkter minskar?
SvaraRaderaMvh
Johan
"teknikpryltillverkningsföretag" 30 bokstäver. Inte utan att jag känner mig lite stolt över att ha lyckats peta in ett sånt ord i texten. Högt LIX är bra!
SvaraRadera