2013-04-10

Effekter av den nya lagen om andrahandsuthyrning

Den nya lagen om andrahandsuthyrning som trädde i kraft 1 februari fick inte oväntat effekterna att andrahandshyrorna steg och utbudet ökade. Man får nu som bekant ta ut månadsavgiften plus ränta på bostadens marknadsvärde, vilket formuleras som nedan i lagtextens 4 §.
Vid en tvist om hyran ska hyresnämnden, om inte en lägre hyra följer av avtalet, fastställa den till ett belopp som inte påtagligt överstiger kapitalkostnaden och driftskostnaderna för bostaden. Kapitalkostnaden beräknas som en skälig avkastningsränta på bostadens marknadsvärde.
Ett riktmärke för "skälig avkastningsränta" är enligt Konsumentverket för närvarande fyra procent, vilket ungefär motsvarar en bolåneränta bunden på tio år.

Den nya lagen ger en del synnerligen intressanta bieffekter.
  1. Andrahandshyrorna kopplas till marknadsvärdet på köpebostäder. Skulle bostadspriserna stiga med säg tio procent, så kommer andrahandshyrorna säkerligen också att anpassas uppåt. Redan idag är andrahandshyrorna väldigt höga i Stockholm (även i förorterna) och frågan är redan nu om folk med sämre betalda jobb har råd att bo här.
  2. Hyrornas koppling till marknadsvärdet gör att om man bara ser till månadskostnaden (och bortser från den ekonomiska risk man tar vid köp) så går det på ett ut att hyra i andra hand och att köpa en motsvarande bostad. Eftersom de flesta inte förstår den ekonomiska risk man tar vid bostadsköp, utan bara ser till månadskostnaden, så kan detta stimulera fler till att köpa bostad istället för att hyra i andra hand.
  3. Om bostadspriserna skulle sjunka med säg tio eller tjugo procent, vilket inte alls är orimligt att tänka sig efter den långa uppgång vi sett sedan 1995, så måste andrahandshyrorna justeras ner. Inte bra för den som hyrt ut sin lägenhet till nuvarande prisnivå ett tag och som brukligt är anpassat sina utgifter till den inkomsten.
  4. Andrahandshyrorna kopplas till ränteläget. Bolåneräntorna lär knappast kunna sjunka så mycket mer, men däremot skulle de kunna stiga och då skulle också "skälig avkastningsränta" bli högre och därmed andrahandshyrorna. Våra svenska banker är som bekant känsliga för förändringar i ränteläget då de har en mycket stor andel upplåning (bostadsobligationer) i förhållande till inlåning (bankkonton). Vid en förnyad finanskris kan därför bankerna drabbas av ökade upplåningskostnader och tvingas höja sina bolåneräntor.
Jag undrar hur mycket tankar som vår kära regering har ägnat åt dessa bieffekter. Vår bostadsminister Stefan Attefall (KD) verkar vara smått verklighetsfrämmande i sina uttalanden om Stockholms bostadsmarknad.
- Jag är bekymrad för alla som inte får tag på en bostad. Men vi måste inse att Stockholms bostadsmarknad inte enbart är innerstan. Stockholm är större än så, säger han.
[...]
Men prio för ministern är att få ut fler lägenheter, inte i första hand att de ska vara billiga.
[...]
– Om jag flyttar till Stockholm för att jag får ett jobb så är det primärt viktigt att få en bostad, sedan kan jag börja se på det mer långsiktigt, säger Stefan Attefall.
Attefall verkar inte förstå att det inte bara är i innerstan det är svårt att få tag på en bostad i Stockholm - det är svårt att hitta en bostad överhuvudtaget just nu. Problemet när bostäderna blir för dyra är att många inte längre kommer att ha råd att bo i Stockholm. Det går bra för den som har en god inkomst att betala en hög andrahandshyra, även om det svider, men för dem med låga inkomster kan det bli fullständigt omöjligt. En ensamstående städerska eller barnskötare med barn har knappast råd med de andrahandshyror vi nu har i Storstockholm, för att inte tala om den som är arbetslös. Hur ska Stockholm fungera med bara hög- och medelavlönade? Vem ska svabba våra toaletter och ta hand om barnen på dagis? Ska den som blir arbetslös eller långtidssjukskriven tvingas flytta härifrån? Bostadssituationen i Stockholm har för länge sedan passerat det rimligas gräns, herr Attefall.

Apropå bostadspriser noterar jag genom tips från Cornucopia att EU-kommissionen återigen skäller på Sverige för hushållens skuldbubbla och bostadsbubblan. Kommissionen rekommenderar såpass antipopulistiska saker som slopat ränteavdrag, höjd fastighetsskatt, amorteringskrav och fri hyressättning på hyresrätter. Jag har ännu inte läst någon kommentar från regeringen och jag antar att de kommer att tiga ihjäl denna nyhet. Det är för övrigt intressant att många svenska bedömare (t.ex. Finansinspektionen) säger att vi inte har någon bostadsbubbla, medan om man tittar på vad utländska bedömare säger så verkar de vara överens om att vi har en bostadsbubbla.

Jag noterar också att svenskarna börjat amortera mer på sina bolån. Trots det ökar dock fortfarande de svenska hushållens totala bolåneskuld, vilket beror på att lånen är större när de tas vid bostadsköpet.

Intressant är också att läsa svaren på de tio frågor som SvD ställt till Vice riksbankschef Per Jansson.

P.S. Jag har själv hittat en lägenhet nu, dock inte i det område jag skulle önska, utan på andra sidan staden. Jag ser det därför som en tillfällig lösning.

15 kommentarer:

  1. Skönt att det löste sig tillfälligt med boendet.

    Har i dagarna lagt märke till två saker som talar för att hyrestagaren går en mörk framtid till mötes i sverige.

    Chockhöjda hyror väntar när miljonprogrammen ska rustas.
    http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5499111

    Och en avreglering av ´hyressättningen med avstamp på attraktiva lägenheter i centrala lägen.

    Dvs, var ska folk ha råd att bo när samtliga hyresrätter kommer öka 50% eller mer i hyra??
    Fler kommer tvingas in i bolåneträsket vilket kommer ännu mer minska viljan från våra makthavare att peta i den privilegade bubblan. Man vill ju inte förlora nästa val..

    SvaraRadera
    Svar
    1. Linus, som politiskt intresserad under många år så har jag ofta frågat mig varför man i jobbiga lägen ens söker makten? Valet 1991 skulle jag inte velat ha vunnit, men valet 1998 var ett mycket bättre case.

      Radera
  2. Jag ser det som ett mellansteg till att avskaffa hyresregleringen.

    Något som saknas är några nya "HSB" där folk slår ihop sig och bygger hus och om det är nödvändigt för att pressa kostnaderna driver egen import och produktion av byggmaterial. Sådana kooperationer borde samarbeta med liberalerna i YIMBY och sätta press på "socialisterna" i S och V som tror på att reglera fram nyttor i stället för att spotta i nävarna och bygga dem.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Magnus, det går inte om de inte skapar en industri. Det är så komplext med alla krav, krav som den som bor i huset skiter i, det är överhetens krav. Troligen är det snart slut med möjligheten att bygga själv. Läs kommande regelverk. Nej, det här får staten och de rikare betala, eller...

      Radera
  3. Ja, ni är allt lite naiva här. Det hela kommer att leda till elände och bidragsberoende. Ska gamla, sjuka, arbetslösa, flyktingar mm inte bo ngnstans?
    Har ni sett programmet om autisten anita? Har de fyra mannar på henne?
    Det hadlar om att göra ddos attacker fast i kött, dvs, man stormar!
    Och sen hör vi lite röda och bruna stövlar trampa, då går det fort för fissossen och fisliberalen, då kastar de principerna överbord.

    SvaraRadera
  4. Hur många i NY har råd att bo på Manhattan? Så varför ska det då vara en svensk rättighet att bo centralt i Stockholm? Buhu vad orättvist..

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag talar som sagt inte om kostnaden för en bostad i centrala Stockholm, utan att månadskostnaden är för hög i hela Storstockholm.

      Radera
    2. Ett eko från 1900-talet.... Varför är det alltid så? Folk talar om ett case som VAR inte som ÄR. Flute beskriver det väl, det är hela sthlms regionen och nu sprider det sig ut i landet. Sjuka kan inte heller flytta dit ingen sjukvård finns. Arbetslösa behöver bo där det finns jobb. Flyktingarna får inte vänta 5-20 år på en lgh. Och så vidare.
      Man har verkligen skitit i det blå skåpet!

      Radera
    3. Vad jag hört så bygger man på Manhattan just nu hyreshus för låginkomsttagare. Annars får man inte tag i bland annat vårdpersonal.
      Moventia

      Radera
    4. flute, hur menar du för hög? Vem bestämmer det? Om det finns stort tryck att bo i Sthlm är det väl naturligt att priserna stiger. Ska vi med tvång sänka priserna?

      Radera
    5. Jag menar att priserna är så höga att det medför en mängd skadliga effekter i samhället, vilket kommer att straffa sig ganska snart.

      Radera
  5. Klart att alla vill trycka bort dem som inte har råd. Bra betalande hyresgäster sköter sig bättre. = lägre kostnader.
    Samma sak nu med förestående renoveringar av miljonprogrammets hus. Där vill fastighetsägarna renovera fint för att kunna höja hyrorna kraftigt för att i sin tur öka betalningsunderlaget bland sina hyresgäster. I Botkyrka säger man detta rakt ut.

    Det handlar om pengar. Endast hyresgäster som kan betala för sig är välkomna. Övriga får bo "någon annanstans".
    Så vill majoriteten av medborgarna ha det. Annars hade man röstat annorlunda politiskt. Demokratin fungerar så.
    Vi är på god väg mot att skapa A, B och C-lag. Bra eller dåligt? Det är en värderingsfråga. Klart det slår igenom på andrahandsuthyrning också. Där finns dessutom en enskild lägenhetsägare som aldrig behöver ta ställning till några sociala aspekter utan bara sin egen plånbok.

    SvaraRadera
  6. För en som bott i europeiska storstäder så känner man igen utvecklingen. I t.ex London och Zürich bor man helt enkelt inte om man inte har ett bra välavlönat jobb. De som inte har det, pendlar in från de närliggande förstäderna. Stockholm är inte där än, men har påbörjat den långsamma vandringen dithän.

    Nästa steg kommer att bli att tillåta att BR kan hyras ut utan föreningens godkännande. Som ni minns försökte alliansregeringen få igenom det i riksdagen, men lyckades inte. Men det kommer tids nog.

    För den som vill bo i Sthlm finns det alltså två val
    1) Köp svindyrt och till en skuldsättning som aldrig kan betalas av
    2) Skinnas å det grövsta på andrahandsmarknaden

    Inga roliga val men så fungerar det i varje huvudstad i I världen.

    Billiga HR i någorlunda centrala lägen var något som försvann med "DDR Sverige"

    /Exiled

    SvaraRadera
  7. Hej. Den näst sista länken "svenskarna börjat amortera mer" är trasig (http://www.blogger.com/www.di.se ...). :-)
    Bra att du hittat en lägenhet!

    SvaraRadera
  8. Svaret på din fråga var "en ensamstående städerska eller barnskötare med barn" ska bo är tex i mälardalsområdet. Arbetspendla med tåget från tex Västerås C till Stockholms C tar 55 min enkel resa och väljer man SJ går det ett tåg var 30:e minut.
    Det finns många mindre städer runt Mälaren som har Stockholm som möjlig arbetsmarknad. Tittar vi söderut ser vi bortanför Södertälje Nyköping tex. Och ser vi norrut bortanför Uppsala ser vi Gävle. Det verkar vara ett befolkningsunderlag på 2-3 miljoner mellan tumme och pekfinger och en bostadsmarknad som bjuder allt mellan slott och koja.

    SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.